Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Максимално бърза ще бъде проверката. Няма да се колебая, ако има хора, които са превишили правата ще си, да получат съответните наказания, няма да бъда многословен. Ще изчакам проверката, няма да има галеници. Не мога да възприема линейка да седи пред болница, чиято врата е затворена, да има човек на 33 години да чака линейка, не мога да го възприема. Който нарушава правилата не е за тази система. Не може да има директор да си прави свои правила. Това каза пред bTV министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Припомняме, че здравният министър поиска оставката на шефа на 4-та градска болница в София. Линейка с пациент с коронавирус чака два часа пред болницата, за да бъде приет. Младият лекар от Спешна помощ не се отказва да настоява и успява да настани пациента там. При друг случай 33-годишен мъж с коронавирус на домашно лечение е починал снощи в София вкъщи, докато чака линейка с часове.

"Отново виждаме, че някой иска PCR тест, затова се вбесявам, това е абсолютно нередно. Проверката ще докаже, че няма нарушения, защото нямаме писмени заповеди. Не може линейка да чака пред болницата, болният се сваля в лечебното заведение, пациентът се сваля, правят се изследвания и ако е за болница се настанява, не може да седи в линейка и да чака", каза Ангелов. 

"Снощи цяла вечер сме говорили с колегите и д-р Гелев и с колегите от РЗИ. Вчера през деня имаме 414 повиквания, снощи има 284. Ситуацията е изключително напрегната. Осигурили сме още коли по линия на системата на МВР. В понеделник ще направя среща с всички частни линейки на територията на София, които са около 100. Ще направим среща и с таксиметрова компания, която би могла да предостави коли. Идеята е тези хора максимално бързо да бъдат доведени до лечебните заведения. Отделно ще искам фургони пред големите болници за да се извършва преглед на пациенти, които не могат да се срещнат с лекар по една или друга причина. Не мога да приема, че по телефона може да бъде давана терапия. От националния център за заразни и паразитни болести не ни дават категорично решение, че бързите тестове са алтернатива на PCR-ите. Направили сме пазарно проучване в петък с всички вносители на територията на България и сме получили цени от 10 лева до 23 лева. Ангажира се министерството да осигури най-евтините тестове на колегите на първа линия, но те не заместват PCR-ите", каза още здравният министър. 

"От снощи на територията на София проблем с леглата няма. До 12 часа сме разкривали допълнителни легла. Нека ме чуят всички директори на лечебни заведения. След като в лечебно заведение има свободни легла, да ги разкриват. Първо ще си разкриеш COVID структура и след това ще мислиш за другите частни услуги", каза още Ангелов.

"Не мога да се съглася, че страхът трябва да ни води. Големи лечебни заведения особено в София да казват, че няма желаещи да се включат в лечението на пациентите с COVID, за мен е непонятно. Не може някой да се счита за галеник. Ако нямаме лекари, които да влязат, аз ще вляза и ще призова българските депутати, които са лекари, да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влезем в болниците. Не може страхът да ни води или емоцията", каза още той. 

"В момента не обмисляме строги мерки. Първата посока е железен контрол на сегашните мерки, в РЗИ ще разширим хората, ще командировам служители от Националния център за обществено здраве и анализи. Тези мерки ако се спазват от всички, нещата ще си дойдат на мястото", каза министърът. 

"В понеделник ще извърша проверки лично в лечебните заведения без COVID структури, ако трябва ще наложим допълнителни санкции", каза още Ангелов. 

"Искам да кажа на хората да спазват мерките. Нека всеки мисли за своите близки, не е време за празнуване и за ходене по молове, ресторанти, почивки. Нека всички ограничим своите контакти. Натискът върху системата е огромен. Нека хората да бъдат разумни", добави той. 

"Здравословното състояние на Борисов доколкото мога да преценя по телефона е добро. Благодаря му, че снощи направи всичко необходимо да осигурим допълнително коли от МВР за Спешна помощ. Работим денонощно", каза Ангелов.