Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на здравеопазването поиска оставката на шефа на Четвърта градска болница в София след репортаж на БНТ за това как минава едно дежурство по време на COVID-19.

"Изгледах няколко пъти материала на БНТ "Как минава едно дежурство по време на COVID-19". Министерството е казало още в началото на пандемията "тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация". Правило!

Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19.

Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си "чисти болници".

Няма да стане!

След 20-те секунди, които чух по БНТ: Настоявам кмета Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска. Има или няма организация и каква е тя - отговорен е мениджърът на ЛЗ", пише във фейсбук здравният министър.

От репортажа на БНТ става ясно, че мъж с COVID, с тежък стомашен проблем, заради които не може да приема лекарства, не може да бъде приет в болница часове наред. 

Пациентът е 70-годишен с доказан коронавирус. По данни на жена му е направил гърч. Няколко минути по-късно екипът е пред входа.

Той обаче се оказва добре познат на доктора. Предишният ден лекарят отново е бил тук. Оказва се, че и пациентът е същият. Вече обаче диша трудно и не може да овладее температурата. Д-р Лунд се качва да го прегледа и констатира невъзможност за прием на лекарства. Причината - тежък стомашен проблем, заради който медикаментите не могат да се абсорбират в организма.

Медикът решава да търси възможност за хоспитализация и след разговор с Координационния център, е насочен към Четвърта градска болница.

Там обаче ги очаква изненада. Малко преди тях в лечебното заведение е приет друг случай на пациент с COVID-19, заради което дежурният лекар е в отделението. 20 минути по-късно той все още не знае, че нов пациент чака в линейката до тротоара.

Дежурният лекар в болницата накрая се появява. Заедно с него идва и първият проблем - хоспитализацията е невъзможна без документ от Координационния център и положителен PCR. Спешният екип не разполага с тях - Координационният център ги е насочил към болницата по телефона, а положителният тест не е разпечатан. Налага се това да бъде обяснено няколко пъти - първо на дежурния, след това и на неговия началник. След дълъг административен спор, следва още по-дълъг професионален. Отговаря ли пациентът на условията за хоспитализация или не - двамата лекари излагат своята трактовка по въпроса. Резултатът - пациентът няма да бъде приет.

Въпреки всичко дежурната лекарка заявява, че на своя глава приемат 70-годишния пациент. 

"За отказващите да открият легла - вкарвам в НС законов текст, на чието основание такива болници няма да работят с НЗОК.

Ок, "чиста болница", но без публично финансиране", каза още в гневното си изявление заради случилото Костадин Ангелов.