Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Абстрактната опозиционна реалност на Бабикяновците, Слави и Мая Манолова

Българската вътрешна политика толкова се заплита, че всеки момент ще стане по-сложна от външната. Проследихте ли активността на извънпарламентарните сили тази седмица? Срещата между "отровното трио", "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Изправи се.бг" на Мая Манолова, на която "Демократична България" не отиде? По-лесно е да се вникне в обстоятелствата, довели до Фолкландската война през 1982 г., отколкото в колорита на местната опозиция.

Основното, което научихме, е, че антиправителствените сили се обединяват, за да изградят "обща мрежа от доброволци - наблюдатели на изборния процес". Новината щеше да си падне на точното място, ако беше пролетта на 2021 г., когато се очаква да бъде насрочен следващият парламентарен вот. Днес тя има ефекта на едни самотни протестни плакати срещу масовата ваксинация, които стърчаха, подпрени на паметника на Цар Освободител по време на карантината.

Каква е тая абсурдна тенденция да се вдигат срещу нещо,

което го няма?

Мандатът на действащото 44-то Народно събрание изтича догодина на 26 март, не е ясно дали междувременно ще бъде гласувано свикването на Велико народно събрание, изборите ще се проведат ли в конституционните срокове и за какъв формат на парламента ще бъдат. Въпросните загрижени сили обаче се вихрят, все едно са щабът на Тръмп. Планират: "бързо и прозрачно публикуване на заверени препис-протоколи от всяка секция; съхраняване на данните на два независими и защитени сървъра и създаване на екипи от юристи, които да обслужват в рамките на ЦЕЛИЯ ДЕН постъпилите жалби на граждани." Ама слънчев ли ще бъде тоя ден, ветровит или дъждовен?

Още по-объркващо става след констатацията на "отровното трио", че "нито една политическа или гражданска организация, извън властта, няма ресурс самостоятелно да осигури контрол и наблюдение над всички избирателни секции в България и чужбина". Било крайно необходимо опозицията да обедини усилия, но вместо да прегърне своите братя по оръжие, Христо Иванов им прати писмо. В него пише точно обратното на това, което твърди компанията на Бабикян.

ДБ не само разполага със самостоятелен ресурс, но вече е задействала процес по наблюдение и контрол на изборите. Ама не някакви ала-бала неща, съвсем конкретни действия изрежда Иванов: имал електронна платформа, в която ще се публикуват резултатите от СИК, събрал експерти да проверяват изправността на машините за гласуване, започнал онлайн регистрация на застъпници, изработил механизъм за своевременно подаване на жалби и сигнали за нарушения, колцентърът му прегрявал от въпроси, бил готов да предостави обучителни материали…

Те му викат: "Всички сме пълен провал", той отговаря: "Вие може да сте зле, но аз съм добре!"

Още в зората на протестите срещу Борисов и Гешев беше ясно, че гражданското недоволство няма единно лидерство, че опозицията е раздробена, а неоправдано високото самочувствие на вождовете изключва възможността за консолидация. Сега, независимо колко отдалеч подхождат триото, Слави и Мая, единствената им приятелска партия, печелила нещо на избори, отказва да седне с тях на една маса. Затова днес не абстрактните изборни манипулации трябва да са им акцент, а публичната им легитимация.

Кои са "отровното трио"?

Имат ли платформа? За какво/кого се борят?

Хаджигенов уж представляваше ДБ на протестите, но очевидно вече не. Арман Бабикян управлява сайтове с невярно съдържание, спонсорирани от Васил Божков. Велислав Минеков се води придворен скулптор на олигарха, който се кефи как лесно се манипулира тълпата чрез социалните мрежи. При това положение от позицията на коя морална категория баш тези тримата ще се борят за честни избори?

Каква е Мая Манолова?

За нея се знае основно, че е бивша: бивш депутат от БСП, участвала в управление с ДПС, бивш член на соцпартията, бивша приятелка на Братя Галеви и на Бойко Борисов, бивш омбудсман. Освен майките на деца с увреждания други обществени групи не я искат за водач, макар че тя се бута навсякъде, където се веят протестни знамена. Отказва да изясни отношенията си с Божков, но е длъжна да съобщи на избирателите поне с коя политическа сила НЯМА да влиза в сговор и съдружие.

Кой е Слави Трифонов?

Музикант и страхотен телевизионен водещ, също бивш близък приятел на Борисов. Не че политиката не познава лидери, прескочили от шоубизнеса, но на тази сцена не се излиза само с мрачно гледане и напрегнати философски анализи. Защо Слави и сценаристите му не подкрепиха протестите, а днес се съюзяват с протестните главатари? Защо партийното им строителство е обвито в мистерия?

И сега стигаме до най-драстичното: основният аргумент за обединението на опозицията. Бабикяновците са определили сбирката си като: "първа работна среща на основните извънпарламентарни политически сили, които според социологическите агенции имат шансове за участие в следващото Народно събрание."

Тези явно са

последните в света

пишман политици,

които изграждат платформи и планират проектите си въз основа на социологията. Не е ли малко несериозно да се осланяш на допитвания, проведени от човек, с когото си пиеш всеки ден кафето, или от такъв, който никога не е познал резултати от вот? Даже Христо Иванов им го е написал в онова писмо: "Призоваваме медиите, при представяне на данни за електоралните нагласи, да публикуват подробен паспорт на изследванията и да дават информация от кого са поръчани." Сигурно Слави, триото и Манолова, които безкритично вярват на "Галъп", "Алфа" и "Медиана", го мислят за параноик в това отношение.

Както казваше покойният Гиньо Ганев, един от най-ерудираните български политици, бил депутат осем поредни мандата и национален омбудсман: "До края на живота си няма да свикна, че кучетата се сродяват чрез лай."