Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той е кръстник на фамилията Креа, смятана за лидер в калабрийската мафия

Гангстерът се издирваше от 2 години за трафик на наркотици и изнудвания

На 11 октомври италиански и испански медии осъмват с гръмкото заглавие, че един от босовете на калабрийската мафия Ндрангета е арестуван след две години в неизвестност. 41-годишният Виторио Расо, който е сочен за шеф на торинската фракция на една от най-силните кримигрупи в света през последните години, беше издирван дълго време за поредица от тежки престъпления. Сред тях се нареждаше и трафик на наркотици в особено големи количества. Съдбата на мъжа, който бе смятан за кръстник на мафиотската фамилия Креа, бе напълно неясна до 10 октомври, когато бива задържан. Преди откриването му карабинерите от Ботуша не изключваха той да е станал жертва на отвличане или разстрел от страна на основния им конкурент Коза ностра. Други пък твърдяха, че Расо е решил да започне на чисто в съвсем различна страна със сменена самоличност. В крайна сметка нито едното от двете не се оказа вярно.

През 2019 г. властите в Испания получиха сигнал, че подземният бос е в тяхната страна и те трябва да бъдат нащрек. След тази информация полицейски служители успяват да го засекат в Малага.

Следят го дълго време, без той да подозира. Накрая го арестуват в Барселона и бързо обявяват, че един от шефовете в сянка на престъпния италиански свят е в техен арест. Следват десетки обиски на имоти и задържания на хора, които са били тясно свързани с мафиота. Открити са купища пари, килограми наркотици, пистолети и боеприпаси. За оръжията властите успяват да докажат, че са откраднати, а не лична собственост на приближените му.

Точно в този момент всички очакват суровото осъждане на гангстера. Карабинерите в родната му Италия го издирват с европейски заповед и са сигурни, че той вече е в ръцете им.

Какво се случва?

Още на същия 10 октомври, в който Расо е задържан, каталунски съд, оглавяван от съдия на име Алехандро Абаскал, получава документи от Италия. В тях ясно пише, че мъжът има старо обвинение за изнудване. Никъде обаче не е посочено, че арестуваният има и такова за принадлежност към мафията, както и десетки доказателства, които го уличават като трафикант на дрога. За последните в онзи момент съдията така и не разбира.

На 13 октомври му е съобщено, че Виторио е в болница и няма да може да се яви в съдебната зала, така че да чуе присъдата си. Уговорката е това да се случи само чрез видеоконферентна връзка. Накрая се оказва, че единственото изискване към престъпника е да даде показания и нищо повече.

Малко по-късно на базата на документите, които има пред себе си, Алехандро Абаскал взема решението да освободи мафиота. Прави го с ясното съзнание, че цялата испанска преса в този момент гръмко информира за задържането му и го нарича един от най-опасните представители на Ндрангета. Съдията обаче не може да се води от публикациите и думата му в крайна сметка е последна.

За Виторио Расо и защитниците му това е една много бърза победа. Дори юристите не очакват, че клиентът им ще бъде пуснат веднага след като даде показания. Какво се е случило в двата часа, след като италианският бос си тръгва от барселонския арест, никой не знае. Факт е, че точно след толкова в администрацията на съда е получена допълнителна документация, изпратена от италианските власти до Абаскал. В нея до най-малката подробност те вече описват останалите провинения на гангстера и престъпленията, в които са го уличили. Допълват, че криминалната банда, която оглавява, печели от трафик на наркотици и оръжия не само на Ботуша, но и в цяла Европа. Обвиняват го в едни от най-големите грехове. Обявяват, че същият човек, когото съдията съвсем спокойно е решил да освободи, е изключително опасен. На испанските власти мигновено е наредено да издирят Расо и да го върнат обратно зад решетките, за да може да бъде съден по бързата процедура и вкаран веднага в затвор. За отрицателно време улиците на Барселона се пълнят с полицаи. На първия адрес, на който Виторио е потърсен, него го няма. Проверени са и останалите, на които той е пребивавал преди. Разпитани са и негови близки. Всеки от тях казва, че не се е чувал с него, нито са го виждали. Приближените на мафиота, които са били арестувани, също са категорични, че нямат идея къде може да се е скрил шефът им. Нищо по-различно не споделят и адвокатите му, които обясняват, че са го видели за последно след пускането му от ареста.

Така Виторио Расо, сочен за един от най-важните босове на калабрийската Ндрангета, успява да се изпари за не повече от два часа.

"Целият свят го търси - проверява се навсякъде, но няма и следа", заявява полицейско лице от испанските власти.

Малко по-късно ще стане ясно, че властите си имат работа с човек, който не за първи път бяга от правосъдието и това не е прецедент в живота му. В досието на Расо, което чак сега служителите на барселонския съд ще се сетят да отворят, е записано, че той и хората му неведнъж са успявали да се спасят от затвор, след като изчезват безследно. Групата дори била хващана с изготвени фалшиви документи, изработени по безупречен начин досущ като оригиналите. С тях тя успявала безпроблемно да преминава границите и да пребивава в много други страни. За разследващите така и не ставало ясно как фамилиите от Ндрангета се сдобиват с паспорти и кой е отговарял за снабдяването им с тях.

Престъпниците от италианската мафия се специализирали и в методите за бягство от закона. Така например в един от неуспешните опити на Виторио за бягство той бил задържан, докато се качвал на кораб с цял камион, в който са били натоварени пари и фалшиви документи. Тогава представителите на Ндрангета така и не разбират как точно властите са научили за канала им.

Има и редица други примери за това как мафиотите са успявали да напуснат страната много бързо.

Предвид всичко това испански и италиански разследващи сега не изключват подземният бос отново да направи опит за по-нестандартно бягство. Те обаче смятат, че този път той най-вероятно ще изчака известно време, докато шумът около него позатихне.

Според данни на италианските служби Виторио Расо е един от най-опитните членове на Ндрангета, заемащ ключова позиция в престъпното сдружение. Той се изявявал и като лихваря на организацията.

Отговарял за възстановяването на огромни заеми, които калабрийската мафия отпускала на различни хора и фирми. Имал дори група от подчинени, които били готови да наказват всеки, който не е върнал взетата сума в точните срокове. Отново по информация на властите в родната му Италия лихвеният процент, който Расо искал от всеки длъжник, стигал до 40-50 хил. евро.

Всеки, който опирал до услугите на престъпниците и искал финансова помощ от тях, след това бил следен изкъсо да върне всичко до последната монета. Тези, които не успявали, били заплашвани и пребивани, а някои от тях дори приключвали сделките с отнет бизнес.

За две от изнудванията, които лично Виторио е правил, е издадена заповед за ареста му. Тогава е доказано, че чрез брутални методи той е принуждавал длъжници да връщат всичко с 10% месечна лихва. По това време властите успяват да докажат и че мъжът е трафикирал огромни количества марихуана между Италия и Испания.

Само преди броени дни мафиотът се превърна в един от малкото представители на Ндрангета, чието име доби публична известност. До този момент шефовете на най-невидимата и прикрита криминална организация в света всячески опитваха да останат в сянка.

За разлика от Коза ностра, в която йерархията се спазва много стриктно, тук начело на клана застават няколко души, което затруднява изключително много италианските власти. И до днес всеки може да изброи поне две имена на босове, които са пряко свързани със сицилианската мафия. Трудно е обаче да се посочат такива от калабрийската.