Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От всички процеси срещу вещици в историята този от 1692 г. в Салем, в британската колония Масачузетс, е безспорно най-известният.

Било във времена на голяма несигурност в пуританска Америка. Последствията от британско-френската война на американска земя, както и страхът от възмездието на индианците и върлуващата дребна шарка тормозели европейските заселници.

На този фон през януари 1692 г. две млади момичета започват да страдат от необясними

припадъци,

писъци и гърчове

В духа на времето местен лекар поставя диагноза: болестта е дело на вещици.

До февруари още млади жени започнали да проявяват странните симптоми и в крайна сметка

три жени са обвинени в омагьосване:

робиня от Карибите на име Титуба, бездомната просякиня Сара Гуд и Сара Осборн - обедняла възрастна жена.

Виждайки, че е обречена, Титуба не само признава, че самата тя е вещица, но и започва да обвинява другите в черна магия, като разказва фантастични истории и небивалици. Други жени последвали нейния пример и настъпила истинска масова истерия. На 10 юни първата предполагаема вещица - Бриджит Бишоп, увисва на бесилото в Салем, а след нея и много други.

Общо над

150 мъже и жени са замесени и осъдени

по измислените обвинения.

По-късно някои от "свидетелките", които оцелели след масовата трагедия, дори се разкаяли писмено за дадените фалшиви показания. Чак към края на десетилетието изпитанията са отречени като незаконни, а след още 10 години на семействата, чиито близки били екзекутирани или пострадали от истерията, дори били

изплатени парични обезщетения

Въпреки това болката и негодуванието от случилото се в Салем останали дори до наши дни.

И все пак каква е причината за странния случай с участието на толкова много хора?

Според токсиколозите момичетата са били отровени от специфичен вид гъбички, които са били открити в хранителните им запаси. Симптомите след поглъщане на паразитите обясняват реакциите на момичетата - мускулни спазми, халюцинации и т.н.