Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Такива "Мираж 2000" на ВВС на Франция са доближили руските граници над Черно море
Такива "Мираж 2000" на ВВС на Франция са доближили руските граници над Черно море

Държави от НАТО са започнали засилено да летят над Черно море в близост до границите на Русия, става ясно от съобщение на националния център за управление на отбраната на Руската федерация.

Досега в продължение на години руски самолети летяха с изключени транспондери близо до границите на натовските държави България и Румъния. Голяма част от тези полети бяха с разузнавателни цели, но целяха и изтощаване на ресурсите на авиацията на двете държави. Заради това се наложи от няколко години в охраната на въздушното пространство над Черно море да се включват и гръцки изтребители.

Руски изтребители Су-27 са излитали днес два пъти, за да прехванат чужди военни самолети, приближаващи въздушната граница на страната, съобщи обаче в понеделник националният център за управление на отбраната на Руската федерация.

Единият инцидент е бил над Чернто море, когато Су-27 е вдигнат, за да прехване два изтребителя-бомбардировачи "Мираж 2000" на ВВС на Франция. Това е станало, след като радиолокацията на ПВО на Южния военен окръг е установила над Черно море "две въздушни цели, приближаващи държавната граница на Руската федерация". Су-27 "е съпроводил двата изтребителя-бомбардировачи над акваторията на Черно море", се казва в съобщението, което завършва така: "Нарушение на държавната граница не е допуснато".

По-рано днес друг Су-27 е прехванал над Балтийско море патрулен самолет на германските ВМС и разузнаватален самолет на ВВС на САЩ.

"Екипажът на руския изтребител е идентифизирал въздушните цели като самолет на базовата патрулна авиация Р-3С Orion на ВМС на Германия и самолет-разузнавач U-2S на ВВС на САЩ, след което ги е съпроводил над акваторията на Балтийско море", се казва в съобщението.

То идва дни, след като в София американският помощник държавен секретар Кларк Купър призова НАТО да си върне контрола над Черно море. Миналата седмица от Пентагона обявиха и прехвърляне на части от Германия по-близо до границите на НАТО с Русия.