Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Деница Сачева
Деница Сачева

Обсъждат по-малко намаление на първата

Всички около 200 хил. души, които са пропуснали 5-годишния срок да прехвърлят своите пари за втора пенсия обратно в НОИ, ще могат да го направят от 1 януари до 30 юни 2021 г. Този последен шанс ще се даде на т.нар. първа кохорта в преходните и заключителни разпоредби на бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО), съобщи социалната министърка Деница Сачева по време на парламентарния контрол в петък. Над

52 хил. души

са прехвърлили

парите си

отново в държавния институт. Това обаче са едва 1,6% от всички осигурени, които са родени след 31 декември 1959 г. и ще вземат пенсии по двата стълба.

От есента на 2021 г. около 17 хил. жени ще са първите в България с частните пенсии, като ще стигнат до над 200 хил. през следващите 5 г. Те обаче са внасяли пари в частните фондове по-малко от 20 г., а за да се напълнят и да дават достатъчно средства и двата стълба, трябва да минат поне 40 г. Въпреки това държавата ще им намали първата пенсия - от НОИ, за целия период.

Заради по-краткия период на внасянето им, както и заради големия процент на хора, които са се осигурявали на минимална заплата, в партидите има натрупани средно едва по около 4100 лв. Така част от първите пенсионери биха получили между 20 и 50 лв. втора пенсия, а държавната им ще се намали до живот.

С промените се цели

две пенсии да

не са по-малко

от една

Сега според Кодекса за социално осигуряване при изчисляване на пенсията осигурителният доход се намалява с коефициент, представляващ средно съотношение между размерите на осигурителните вноски за универсалния пенсионен фонд и за фонд “Пенсии” за 3-а категория труд за хората. Този коефициент в момента е около 20% и според експерти силно ощетява хората, които ще получават две пенсии.

Ще бъдат дефинирани и конкретни периоди, в които да не важи пълният процент на редукция за пенсията от първия стълб, за да може НОИ да промени своята методика, съобщи Сачева. Не уточни за кои периоди става въпрос, но вероятно пенсията

няма да се

намалява за

времето на

майчинство,

временна неработоспособност и безработица. Те се зачитат за осигурителен стаж в държавната осигурителна система, но за тях не се правят осигурителни вноски в частните фондове. Преди дни от АИКБ отново настояха процентът на редукция да се намали до 6-7.

В следващите седмици за обществено обсъждане ще се публикуват и промените в КСО за фазата за изплащане на вторите пенсии.

Вариантите, обсъждани досега, предвиждат хората с натрупани в личните партиди суми, които биха им гарантирали поне 15% от размера на минималната пенсия, да получават пожизнено плащане. Ако парите в партидата не стигат, но са повече от 3 минимални пенсии, да се дава разсрочена пенсия за фиксиран период. А тези с най-малки спестявания да могат да си изтеглят парите наведнъж.

В Гърция връщат пари на пенсионерите

В Гърция вече връщат пари на пенсионерите след решение на Върховния съд, че орязването на пенсиите по време на икономическата криза е в нарушение на конституцията. Решението се отнася и за българите с гръцки пенсии или техните наследници.

Повече от 10 пъти гръцките правителства намаляваха пенсиите по настояване на кредиторите в годините на кризата. Сега властта в Атина е длъжна да ги възстанови.

Връщането на тези суми е различно и е в зависимост от удръжките през годините, ще става на 4 вноски. Средната сума е около 900 евро и може да достигне до 15 хил. евро на човек.

Няколко години пенсионерите водиха дела срещу държавата и сега казусът беше решен в тяхна полза от Върховния съд.