Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


Приятели, понеже от вчера чета потресаващи коментари за починалия бразилец, който участва в изпитването на оксфордската ваксина, реших да обясня:

? Ваксината на Оксфорд и Астра Зенека не е убила доброволец. Тя въобще няма участие в случая! ?

1. Човекът не е имал контакт с експерименталната ваксина. Бил е в ПЛАЦЕБО групата - т.е. поставили са му лицензирана ваксина срещу менингит.
Това е контролната група - през нея учените сравняват дали ваксината действително е ефективна, т.е. дали полученият изкуствен имунитет неутрализира вируса по-успешно от имунната система на неваксиниран здрав човек. В този тъжен случай, естествената реакция на организма не е успяла да се справи с инфекцията.

2. Всеки от нас в света, независимо дали е част от изпитването на тази или друга вакисна или не, рискува в еднаква степен да влезе в контакт с ковид в хода на ежедневието си. Никой не е застрахован - вирусът е силно заразен и колкото повече хора отказват да спазват правилата за превенция, толкова повече се увеличава общият риск за всички останали. Затова, поне носенето на маски на затворени пространства, спазването на дистанция и честата дезинфекция на ръцете са толкова ценни. Така се предпазваме взаимно.

Оттук нататък, започва хазартът - много фактори определят дали ще развием усложнения и дали те ще са толкова сериозни, че да доведат до смърт. Както става ясно, няма гаранции и за хората, които са клинично здрави (каквито са всички доброволци в началото на изпитването).

*От фейсбук