Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов

Наполовина се ограничава капацитетът от хора, които ще се допускат в нощните заведения, клубове и дискотеки. Заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов ще бъде издадена до часове и ще влезе в сила от полунощ тази вечер, обяви самият той след среща със сдружението на собствениците на заведения.

Новото условие към заведенията ще гласи, че в тях ще се допуска до 1 човек на 2 кв. м., което означавало намаляване на капацитета на половина. Заповедта ще важи както за нощни заведения на закрито, така и на открито.

Целта е така да ограничим веригата на разпространение на вируса, като създсем условия за отстояние между компаниите, обясни проф. Ангелов.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов и председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов на съвместната им пресконференция. Кадър БНТ
Здравният министър проф. Костадин Ангелов и председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов на съвместната им пресконференция. Кадър БНТ

За спазването на новата мярка ще следят както самите управители на заведенията, така и екипи на РЗИ, които и сега правят среднощни проверки.

"Ако постигнем 80-90% спазване на мерките, значи сме постигнали резултат", коментира здравният министър.

Следващата седмица собствениците на заведения ще се съберат и ще обсъдят допълнителни мерки, кото могат да се приложи, ако това се налага, обявиха те.

Тази сутрин по време на редовния седмичен брифинг за разпространението на COVID-19 в страната, министърът анонсира срещата с Асоциацията на заведенията, като поясни, че ще се търсят решения, които да дадат резултат.

„Единствената възможност да намалим натиска върху здравната система е да спазваме мерките и да търсим решения как да намалим хората, които да се заразят с вируса“, посочи министърът.