Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Засега България и САЩ преговарят само за модернизацията на ВВС, стана ясно при посещението на помощник държавния секретар Кларк Купър в Граф Игнатиево.
Засега България и САЩ преговарят само за модернизацията на ВВС, стана ясно при посещението на помощник държавния секретар Кларк Купър в Граф Игнатиево.

Граф Игнатиево ще може да приема повече от българските F-16, базата вече се ремонтира за 16 изтребителя

Обсъждат покупката на още 8 самолета със зам.-секретар от САЩ

САЩ обмислят да преместят свои войски от Германия в България, за да са по-близо до Русия. Това обяви руската държавна информационна агенция ТАСС, като се позова на свой източник от американските военни кръгове.

Информацията обаче

се оказа поредна

хибридна атака, която цели да възбуди русофилските настроения в България. А източник от българското военно разузнаване я нарече “активно мероприятие на ГРУ (руското разузнаване - б.р.) и хибридна атака”. Руската агенция дори говори за преместването на бронетанков полк.

Около 12 000 американски войници наистина ще бъдат преместени от Германия на изток в страни от НАТО, които са по-близо до границите с Русия. Тези намерения бяха обявени от американския президент Доналд Тръмп още през лятото като наказание за Берлин, че отказва да повиши разходите си за отбрана до 2% от БВП. Засега обаче не става въпрос за местене на войски в България.

Има реална възможност да бъде предислоциран 2-и кавалерийски полк или част от него от Германия в Полша като част от засилване на американските войски, разположени в страната, обяви всъщност в сряда секретарят по отбрана на САЩ Майк Еспър. В момента 2-и кавалерийски полк е разположен във Вилсек, Бавария. В армията на САЩ като кавалерийски се обозначават частите, които в България се наричат мото-стрелкови. Според споразумение от миналата година между Вашингтон и Варшава числеността на американските войски в Полша се увеличава от 4500 на 5500 души.

Прехвърлянето на допълнителните войски е поискано от Полша, но се подкрепя от много от страните в НАТО.

Числеността на 2-и кавалерийски полк е 5000 души, става ясно от уебсайта на военната част. САЩ възнамеряват да прехвълят към държави в Източна Европа 12 000 войници, които в момента са базирани в Германия. И в момента обаче полкът е активно ангажиран с участието в учения в Полша, като следващото е насрочено за следващия месец.

Полкът е идвал и

в България като

част от военни

учения

Последното му участие е на “Сайбър гардиан” през 2017 г., като тогава американците направиха и публични демонстрации на военната си техника в няколко български града.

При обявяването на намеренията на Пентагона Еспър

наистина

споменава

балтийските

страни, Румъния

и България,

като уточнява, че наскоро се е срещал с военните министри от тези държави. Българският вицепремиер Красимир Каракачанов се върна от САЩ миналия понеделник.

Прехвърлянето на войници към страните от Източна Европа няма да е постоянно разполагане на частите, а ще е на ротация. Такива американски войски и в момента присъстват в България като ползват съвместния военен полигон Ново село за обучения. Според споразумението между София и Вашингтон в България едновременно могат да присъстват до 2500 войници с оръжие и техника. Допуска се изключение бройката им да стига 5000 души при ротация, като това превишение на определената численост на американски войски не може да е за срок, по-дълъг от 3 месеца.

В САЩ не са се водили разговори за засилване на военното присъствие в България, а само за по-засилено използване на съвместните бази за обучение, разясни след завръщането от Вашингтон началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той бе част от делегацията на Каракачанов.

В момента

фокусът на

разговорите

между София и

Вашингтон не е

за увеличаване

на присъствието

на сухопътни

войски, а за

модернизацията на българските въоръжени сили - главно покупката на изтребители F-16, киберзащитата и координационния център на НАТО за Черно море, обясниха пред “24 часа” запознати.

Покупката на още 8 американски изтребителя F-16, за да може България да разполага с пълна ескадрила от 16 самолета, е била обсъдена и в сряда при посещението на зам.държавния секретар на САЩ Кларк Купър на авиобаза Граф Игнатиево. Там сега са базирани 7 американски изтребителя, които участват в охраната на въздушното пространство на България.

“Това посещение е свързано с модернизацията на нашите ВВС, с дискусията за придобиването на още осем самолета, за което предстои да се вземе решение”, обясни след срещата зам.-министърът на отбраната Ангел Запрянов. Модернизацията, която се прави в момента на Граф Игнатиево, ще позволи базата да приеме 16 F-16, а не само първите 8. Освен това ще приема изтребители и от съюзни държави, ако се наложи, обясни пък зам.-началникът на отбраната ген. Цанко Стойков.

МАЙК ЕСПЪР
МАЙК ЕСПЪР