Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Реформаторът” Кемал Ешреф е с основно образование, бори се в момента за диплома за средно, но не взел изпита по български

Гняв и възмущение провокира скандален пост във фейсбук, който написа на турски Кемал Ешреф, съпругъ на зам. областната управителка на Шумен и син на кмета на Никола Козлево.

“Тъй като над 50% от Шумен е турски, всички училища трябва да се обучават на турски език”, гръмко призова Ешреф в личния си профил на 13 октомври. А апелът буквално взриви обществото, тъй като авторът му е член на ГЕРБ в с. Вълнари, а баща му Ешреф Реджеб освен кмет е и лидер на общинската организация в Никола Козлево.

Последва вълна от критики, но не липсваха и похвали за изразената публично идея. Най-вероятно заради острата реакция профилът на Ешреф бе закрит, както и този на съпругата му Ширин Вели.

“Апелът за масово изучаване на турски в българските училища е повод за разследване от прокуратурата - коментира за “168 часа” депутатът от БСП Иван Иванов. - Ешреф призовава за нарушаване на законите, официалният език в страната според конституцията е българският. Това е сигнал, жена му като зам. областен управител да си подаде оставката. Такива хора ли са лицето на партия ГЕРБ? Ако е така, това означава, че държавата тотално се срива.”

Според депутата партията чрез областния й координатор в Шумен трябва да излезе със становище по случая – дали подкрепя или се разграничава от призива за изучаване на турски. Потърсен за коментар, Любомир Христов не бе открит.

“Доста притеснителни са такива изказвания на самозабравили се местни велможи. Те нямат право да говорят такива неща, след като в страната официалният език е българският. Въпросният апел повдига много сериозни въпроси”, заяви депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сабанов.

Той смята, че ако тези думи не бъдат порицани от структурата на ГЕРБ, това означава, че го подкрепят. Според народния представител от Силистра скандалното е, че Ешреф е съпруг на зам. областната управителка на Шумен. Затова тя също трябвало да вземе отношение.

„Самозабравата е още по-нависоко”, лаконичен бе Сабанов.

Според него при мълчание от страна на ГЕРБ „самозабравилите се ще продължат да безчинстват в област Шумен”. На поста във фейсбук остро реагира и депутатът от ВМРО Деян Станчев. Той определи изказването като национално предателство и видя в него „сепаративни действия”.

Като черешката на тортата пък определи идеята пред “168 часа” общинският съветник Васил Тодоров:

„Въпросната фамилия е представител на управляващата партия ГЕРБ. Бащата на Ешреф и съпругата му заемат важни постове. Абсолютно недопустимо е да се правят подобни изявления от членове на тяхното семейство. Те трябва да са за пример, така се прави поне в една нормална, европейска, цивилизована държава. Явно ние не сме, а тези хора са се самозабравили и си мислят, че всичко им е бащиния.” Тодоров бе категоричен, че трябва да последват извинения за поста във фейсбук и Ширин Вели да си подаде оставката като зам. областен управител.Заради бурните и разпалени дискусии в интернет общинското и областното ръководство на ГЕРБ официално се разграничиха от позицията на Кемал Ешреф за преподаване на турски в училищата.

“По повод на широката обществена реакция заявяваме, че държавната политика в сферата на образованието е ясно регламентирана в Закона за предучилищното и училищното образование. В чл. 13, ал. 1 е посочено, че официалният език е българският. Ние години наред защитаваме и прилагаме тази държавна политика” е записано в декларация.Авторите отказват да им бъде вменявана политическа отговорност за това кой какви мнения споделя в социалните мрежи в свободното си време.Потърсен да обясни с какви мотиви е изразил лична позиция в профила си, Кемал Ешреф не бе открит за коментар. “За нас темата е приключена, съпругът ми се извини за поста”, заяви пред „168 часа” Ширин Вели.

Според нея при превода от турски има грешка.

“Моите думи вероятно заради лош превод предизвикаха много спорове и напрежение в социалните мрежи и някои електронни медии - споделя в нов пост Ешреф и поднася искрените си извинения на хората, които са се почувствали засегнати. - В статуса си изразих личното си мнение и не съм искал да обидя и засегна никого. Никога не съм делил хората и приятелите си на българи и турци.”

Любопитен детайл, свързан с образованието на Ешреф, остана неизвестен за обществото, въпреки че той е партиен лидер.Младият мъж все още се води ученик в средното училище ”Цанко Церковски” в с. Никола Козлево. Причината е, че заради дългия престой в Турция с родителите си той все още няма диплома.

“Той беше на самостоятелна форма на обучение, не си е взел изпитите и няма завършено средно образование. Не се е дипломирал”, довери директорът Катилиян Костадинов.Такава форма се прилагала, когато ученикът по една или друга причина е напуснал училище и не е завършил. След подадени и одобрени документи той посещава консултации и се явява на изпити.“Предстоят му държавнизрелостниизпитиПо български не успя да си вземе изпитите, въпреки че се явява”, уточни директорът. А колегите му се питат как един човек с основно образование е управител на веригата хранителни магазини “Ешрефоглу” в Шумен и в няколко села в областта. И нещо повече – позволява си да дава идеи за промяна в модела на образованието в България.

Дипломат: Владеенето на турски гарантира инвестиции

За активно изучаване на турски език с цел насърчаване на инвестиции призова още миналата година и бившият посланик на Република Турция д-р Хасан Улусой. Апелът прозвуча в Деня на светите братя Кирил и Методий – 11 май, по време на откриване на производствени мощности на турска компания в Кърджали. Това стана в присъствието на много гости.

“Колкото повече нараства броят на онези български граждани,

които освен български владеят добър устен и писмен турски, толкова повече ще се увеличи притокът на инвестиции в страната. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата, най-вече от страна на сънародниците ви. Ние сме готови да съдействаме в тази посока”, заяви дипломатът.

Според премиера в страната има достатъчно възможности за изучаване на чужди езици и

не е работа на посланика

да дава съвети,

при положение че „в парламента ние сме се произнесли ясно и точно”. Борисов уточни, че който желае, може да учи турски по всякакъв начин, а в България младите хора учат много езици.

“Да искаш задължително изучаване на турски в суверенна държава с официален език българският, и то в Деня на българските просветители, е висша форма на наглост и политически цинизъм”, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки. Не закъсня и реакцията на военния министър Красимир Каракачанов във фейсбук.

“Ако цената на турските инвестиции е утвърждаване на национални малцинства, промяна на Конституцията, разбутване на етническия мир, да кажем на Турция – благодаря, не ви щем ни меда, ни жилото”, написа вицепремиерът.

“Ашколсун” бе коментарът на бившия ни

посланик в Москва

Илиян Василев по повод скандалното изявление на дипломата. Първо, нямаме нужда да привличаме турски инвестиции, защото те сами идват, категоричен бе посланикът. Външно министерство поиска обяснение от Хасан Улусой за изявлението. Той сподели, че го е направил във връзка с нуждите на бизнеса в заводите в Кърджали. Самите турски инвеститори в “приятелска и съседна България” имали претенции българските граждани да владеят както родния си език, така и турски.

И без призиви от политици, бизнесмени и дипломати изучаването на турски набира скорост в различни райони на страната. За “учебна база” обикновено се използвали помещения в джамиите, твърдят наблюдателни граждани.

Мястото за молитви било предпочетено, тъй като е отдалечено от градския шум.

Като пример бе посочено Дулово, където в стая в джамията срещу някогашното казино на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер - “Ейнджъл”, покрай изучаването на Корана върви и преподаването на майчин език.

“Религиозните занятия са само проформа, децата

изучават с интерес турската граматика

и трупат знания. Преподават им млади учители, странно защо са предпочели храма пред училищната сграда”, анализират ситуацията преподаватели. Мюсюлмански духовници обаче имат друго обяснение за събирането на децата. Това било всъщност летен Коран курс и за провеждането му имало разрешение от Главно мюфтийство.

За разлика от Дулово в Шуменско няма особен интерес към изучаването на майчин език въпреки отправения апел от Кемал Ешреф с аргумент, че градът е над 50 % турски.

“Възмутени сме от такова изказване,

включително и колегите от турски произход”, сподели преподавател в с. Пет могили. Коментарът им бил в общи линии, че българският е официалният език. И когато турският стане официален, тогава ще се изучава в училищата. Иначе турският се изучавал от малцинствата и никой не ги ограничавал в тези техни права да се обучават на майчин език. Според нашия източник проблемът на децата всъщност бил не че не учат турски, а че не владеят българския, какъвто бил проблемът и на самия автор на скандалния пост – Кемал Ешреф.