Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

САЩ обмислят варианти за прехвърляне на част от войските си от Германия в България, Румъния и балтийските държави като част от обявената предислокация на американските сили в Европа. Това съобщи пред ТАСС представител на американските военни кръгове, пояснявайки изявленията на ръководителя на Пентагона Марк Еспър за възможно прехвърляне на постоянна основа на Втори бронетанков полк от Сухопътните войски на САЩ от Германия в друга европейска страна, намираща се по-близо до Русия, предаде Фокус.

В същото време гореспоменатият представител увери, че става въпрос за евентуално ротационно присъствие на американски войски.

„Както отбелязахме в съобщенията от 29 юли [за планове за преразпределение на войските в Европа], възнамеряваме да разположим американските сили на източния фланг на НАТО на постоянна ротационна основа, за да изпълним насоките, определени от министъра на отбраната [Еспър]“, каза военният чиновник.

„Както министърът отбеляза [в речта си] на Атлантическия съвет, споразумението за разширяване на отбранителното сътрудничество с Полша, скорошно двустранно взаимодействие с министрите на отбраната на Румъния и България и консултациите с нашите съюзници в Балтийско море ни дадоха възможност да разположим силите си в тези страни“, заяви събеседникът на агенцията.

Според информацията, предоставена от него, все още няма окончателни решения по този въпрос. „Процесът на планиране на предложените стъпки продължава. Това включва консултации с нашите съюзници и партньори в региона, както и с членове на Конгреса [САЩ]“, - каза военният представител.

Както Еспър подчерта по-рано във вторник, говорейки на Атлантическия съвет, Вашингтон проучва възможността за окончателно прехвърляне на Втори бронетанков полк на сухопътните войски на САЩ от Германия в друга държава в Европа по-близо до руските граници. Министърът не даде подробности.

Ръководителят на Министерството на отбраната на САЩ обяви на 29 юли изтеглянето на 11,9 хиляди войници от Германия. Според него около 6,4 хиляди от тях ще се върнат в родината си, а около 5,6 хиляди ще бъдат пренасочени в Италия и Белгия, докато максимум 25 хиляди американски войници и офицери ще останат в Германия.

Подготовката на подобни планове бе обявена в средата на юни от американския президент Доналд Тръмп, който многократно критикува Германия за факта, че според него тя не харчи достатъчно средства за поддържане на колективната отбрана на НАТО. Еспър говори през юли за предстоящото изтегляне от Бавария на Втори бронетанков полк, който включва почти 4,5 хиляди войници. Той също така твърдеше, че тази военна част ще бъде върната в родината си.