Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИНАО: Доган и Касим Дал бяха неразделни на партийните форуми.
МИНАО: Доган и Касим Дал бяха неразделни на партийните форуми.

 

"В партийните среди на ДПС - сред активистите по региони, отдавна се говореше, че ДПС е подпомагало финансово "Атака".
Това не е само мое мнение. Доста наши местни лидери бяха против тази практика и настояваха този подход да бъде заклеймен."
Това заяви в ексклузивно интервю за "168 часа" бившата "дясна ръка" на Ахмед Доган - напусналият наскоро ДПС Касим Дал.
Изказването идва в момент, в който анализатори открито заговориха за "топлата връзка между ДПС и "Атака".
Повод за това
стана инцидентът, който "Атака" сътвори пред софийската джамия. След скандала лидерът на ДПС Ахмед Доган, изпаднал в забвение през последните месеци, директно заяви: "Отново съм фактор!" Именно това накара обществено-политическите среди у нас да заговорят, че "Атака" и ДПС са като "скачени съдове". В интервю за "168 часа" бившата "дясна ръка" на Сидеров - организационният секретар на "Атака" Илиян Илиев, директно заяви: "Имаше общи координирани действия между ДПС и "Атака". Ръководни кадри и от двете формации се срещаха и обсъждаха обща тактика". Сега
допълнителна светлина
по този въпрос хвърля и Касим Дал. "Аз нямам никакво отношение към финансирането на враждебната на ДПС партия "Атака", въпреки че съм бил организационен секретар на партията дълги години. Достъп до разплащателната сметка на партията имаше единствено покойният Ахмед Емин като началник на кабинета на Доган" - добавя Дал с уточнението, че Емин имал специален "спесимен за банките, който му давал право да тегли и да внася суми по партийните сметки. За топла връзка ДПС - "Атака" в посока финансиране на сидеровци от партията на Сокола заговори и изключеният от движението координатор за Турция Енвер Хатипоглу.
"Имаше финансова помощ за "Атака" от страна на ДПС, иначе няма как да си обясним синхрона в действията на двете уж враждебни партии", обяснява той. Позовава се на изказване на Доган в кърджалийското село Бял извор на 20 май по време на честванията на паметта на загиналите във
възродителния процес
Доган тогава казва: "В близките дни ще видите какво ще стане." И след два дни идва стълкновението пред софийската джамия. За Хатипоглу това "съвпадение" е показателно. "И двамата лидери взаимно си вдигат рейтинга" - обяснява той.
Общински съветници от "Атака" също имат своя теория как двете партии взаимно са се подпомагали и, по думите им, "не могат една без друга, особено когато наближат избори".
"Бившият лидер на "Атака" в Шумен Румен Русев
разнася по медиите
някакъв документ за финансиране от ДПС с внушителна сума", сподели пред "168 часа" настоящият общински съветник от "Атака" в града Стоян Весков. - "Доколкото разбрах, Русев се канел да разпространи скандалния документ в сайтове", допълва съветникът и обяснява: "Не съм запознат със съдържанието на документа, но доколкото разбрах, се касае за отчет на Ахмед Емин, че в присъствието на депутат от ДПС и зам.-председател на партията е предал на "Атака" парите." Според атакиста общинар това било "инсинуация по адрес на партия "Атака". "Моето мнение е, че такова финансиране е пълен абсурд", отсича Весков. Той смята, че е възможно документът да е изфабрикуван. На въпрос с каква цел се вади на бял свят скандалната докладна от Ахмед Емин за спонсорството, Весков отговори, че това е чист предизборен ход на Русев. Той вече бил пристанал на партията на бившия шеф на "Атака" в Бургас Валери Симеонов и така си пишел актив. Междувременно "168 часа" научи, че активисти на ДПС в Кърджали, притеснени от все по-засилващите си слухове за "топли връзки" между "Атака" и ДПС, искали "проверка на случая". "За да спрат тези спекулации, с които
се петни името
на партията ДПС, влиятелни фигури в партията на Доган ще поискат "щателно разследване". За целта трябвало да бъде изискан въпросният документ, който се разпространява в Североизточна България от бившия лидер на "Атака" Румен Русев. Депесарите настояват на детектор на лъжата да бъдат подложени всички, чиито имена се набъркват около документа - най-вече депутата и зам.-председателя на партията, чиито имена били посочени като свидетели при предаването на парите", разказаха пред "168 часа" членове на ДПС от Кърджали.
"Румен Русев ми припомни за тази докладна на Ахмед Емин, която
имал намерение
да прочете по местните шуменски телевизии", каза пред "168 часа" и Касим Дал. За бързото приключване на казуса с "партийните пари от ДПС" кърджалийските депесари щели да потърсят съдействието на министъра на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов, разказват запознати. "Любопитен съм да се запозная със съдържанието на тази докладна", сподели лаконично заместникът на Доган - Рушен Риза, помолен за коментар.

Рушен Риза - зам.-председател на ДПС: В политиката трябва да има морал

Има политически партии, за които основен предизборен инструмент са компроматите и клеветите. Има и политици, за които хвърлянето на лъжи и окалянето на другите е част от тяхното житейско и политическо битие.
Това са похватите на уплашени и несъстоятелни политици. Защо този бивш лидер от Шумен с неясна политическа ориентация не представи конкретни доказателства за твърденията си? В политиката трябва да има морал, отговорност за думите и делата, а не само злоба и омраза.

АДРЕСАТ: Бившият лидер на “Атака” в Шумен е получил скандалния документ за превода на парите.
АДРЕСАТ: Бившият лидер на “Атака” в Шумен е получил скандалния документ за превода на парите.
Рушен Риза
Рушен Риза