Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Контузии попречиха на нападателя да се задържи на терена сред най-големите

Всички футболни фенове са в трепетно очакване да разберат кой ще е новият носител на "Златната топка". Най-ценното индивидуално отличие отива при... Майкъл Оуен! Нападателят на "Ливърпул", който само четири дни по-рано е навършил 22 години, става футболист номер едно на планетата за 2001 г. Той изпреварва звездата на шампиона на Испания "Реал" (Мадрид) Раул и така се превръща в четвъртия англичанин, който печели приза.

Светът е в краката на младия голмайстор. Топреализаторът е безспорният титуляр за своя отбор, който печели пет трофея през календарната година. Въпреки крехката си възраст Оуен вече има зад гърба си куп срещи за националния отбор на Англия, както и голове на Мондиал '98 и Евро 2000.

Учудващо или не, най-силният футболист на "Ливърпул" в началото на новия век всъщност

като дете е подкрепял... градския съперник "Евертън".

Това се е предало в наследство от неговия баща, който също е бивш футболист. Тери Оуен е запален фен на "карамелите" и дори за кратко е техен играч, но записва едва две срещи.

Когато Майкъл е на седем, баща му вижда голямо бъдеше за него във футбола. Той играе за отбора на основното училище "Ректор Дрю" в Хавардън, Флинтшир, Северен Уелс, а водещите разузнавачи на Острова следят неговия напредък под лупа. Именно в детските си години талантът се запознава с бъдещата си съпруга Луиз Бонсел. Когато е на девет, Оуен е избран за екипа на Deiside Area за под 11 години. Бързо става капитан, а на десет разбива 20-годишния рекорд на Иън Ръш за същия отбор, като вкарва рекордните 97 гола.

Така младокът, който се любува на "Евертън", е забелязан и

привлечен в школата на "Ливърпул".

Подкрепян от баща си и от своята детска любов Луиз, Оуен се превръща в звезда още като тийнейджър. Талантливото момче достига своя връх, печелейки "Златната топка", а очакванията към него продължават да бъдат огромни. Нападателят води атаката на Англия на световното първенство през 2002 г. в Южна Корея и Япония.

Оуен бележи и в двата елиминационни мача от турнира.

За негово съжаление албионците отпадат на четвъртфинал от бъдещия шампион Бразилия след обрат и феноменален гол на Роналдиньо.

През последвалия сезон 2002/2003 "Ливърпул" се изправя срещу големия враг "Манчестър Юнайтед" във финала за купата на лигата. "Мърсисайдци" печелят с 2:0, като точка на спора слага Майкъл Оуен.

Два месеца по-късно голаджията и Луиз стават щастливи родители на момиченце. Малката Джема Роуз се ражда на 1 май 2003 г.

В този момент Майкъл Оуен има всичко. Щастливо семейство, както и статута на един от най-добрите футболисти в света, а още е само на 23 години. Кампанията през 2003/2004 не бе най-успешната за "Ливърпул", а нападателят получава контузия в глезена срещу "Арсенал". През следващите три месеца той играе с прекъсвания заради травмата. Когато забравя за нея, топстрелецът отново започва с головете и отново е човекът, на когото разчитаха най-много на Острова и на Евро 2004. Оуен отново вкарва важен гол, за да изведе отбора на Англия напред в резултата на четвъртфинал, но "трите лъва" и този път са надхитрени от треньора Луиш Фелипе Сколари. Водената от бразилеца Португалия печели след изпълнение на дузпи.

Тогава през лятото на 2004 г. Майкъл

решава да приеме офертата на "Реал" (Мадрид),

който отдавна имат интерес към него. През тези години политиката на президента на тима Флорентино Перес е да привлича всяко лято по една мегазвезда в отбора. Така с пристигането на английския голаджия на "Сантяго Бернабеу" се озоваха по едно и също време четирима носители на "Златната топка". Освен Майкъл Оуен това бяха бразилецът Роналдо, Луиш Фиго и Зинедин Зидан. В допълнение на звездната селекция на "кралския клуб" още блестяха имената на Дейвид Бекъм, Роберто Карлош и Раул.

Кариерата на английския национал в испанската столица обаче

не стартира по най-добрия начин.

Оуен често остава на резервната скамейка, а критиките от изключително взискателните фенове на "белите", както и на местната преса не закъсняват. Първия си гол за отбора нисичкият нападател вкарва срещу "Динамо" (Киев) в Шампионската лига. Няколко дни по-късно бележи и дебютното си попадение в Ла Лига, като както и срещу украинците неговият гол се оказва победен за крайното 1:0 срещу "Валенсия". В крайна сметка сезонът е катастрофален за "кралския клуб" и въпреки всички мегазвезди отборът остава с празни ръце. Най-добрият момент за английския национал остава голът му във вратата на големия съперник "Барселона" при победата с 4:2 в Ел Класико.

В крайна сметка за "Реал" звездата се разписва 16 пъти в 46 мача, но въпреки това критиките към него са големи. И докато слуховете дали Оуен ще напусне "Сантяго Бернабеу" не стихват, то футболистът прави важна крачка в личния си живот.

На 24 юни 2005 г.

той сключва брак със своята годеница и дългогодишна приятелка Луиз Бонсел.

Двойката вдига шумно парти в своя дом ден след като подписва официално.

В същото време в "Реал" (Мадрид) пристигат бразилците Робиньо и Жулио Баптища, а Оуен е продаден на "Нюкасъл". Тук някъде статута на нападателя като една от най-големите звезди започва лека-полека да угасва. През следващите четири сезона, в които Оуен играе за "свраките", най-вече заради честите контузии някогашният номер едно е бледа сянка на себе си. Така се стига до лятото на 2009 г., когато Майкъл оставя дълбока рана в сърцата на феновете на "Ливърпул".

Шокиращо Оуен

преминава в най-големия враг "Манчестър Юнайтед".

От този момент нататък той е заклеймен като предател на "Анфийлд" от почти всички фенове на отбора. Години по-късно признава, че винаги е мечтаел да се върне в "Ливърпул", но това не смекчи разочарованите привърженици на "мърсисайдци". Оуен споделя, че е мислил в случай, че се провали в Мадрид, да постъпи като легендата Йън Ръш, който напуска "Ливърпул" в посока "Ювентус", но след година се завръща обратно.

Конкретно за транфера в "Манчестър Юнайтед" нападателят има своето обяснение.

"След като "Нюкасъл" изпадна, останах без отбор. Дори се обадих на Джейми Карагър да ходатайства за завръщането ми в "Ливърпул", но те нямаха интерес и единствените оферти, които имах, бяха от "Хъл Сити", "Евертън" и "Манчестър Юнайтед"."

За "червените дяволи" футболистът

влиза в историята на градското дерби с "Манчестър Сити".

Той вкарва победен гол в добавеното време за крайното 4:3 за "червените" в един от най-запомнящите се сблъсъци между двата отбора в историята. Няколко дена преди да навърши 30 години, той бележи впечатляващ хеттрик във вратата на немския "Волфсбург" в мач от Шампионската лига. За съжаление, отново контузиите се оказват голямата пречка на играча да покаже най-доброто, на което е способен. През следващите години в редките случаи, в които играе, Оуен не впечатлява. Въпреки това с екипа на "Манчестър Юнайтед" той успява да спечели първата си и единствена шампионска титла на Англия през 2011 г. Вече щастлив баща на цели четири деца, Майкъл Оуен завършва кариерата си в "Сток Сити" едва на 33 години. След като спира с футбола, бившият английски национал се насочва към конния спорт.

През 2017 г. Майкъл Оуен дебютира като жокей, като на първия си старт завършва на второ място.