Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На този ден през 1984 г. службите в Полша убиват отец Йежи Попелушко Александър Йорданов Кадър: Нова тв

ПАМЕТ: НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ НА ЗЛОТО! ПОБЕДЕТЕ ГО С ДОБРО!

На този ден през 1984 г. служители на комунистическите служби за сигурност на Полската народна република убиват отец Йежи Попелушко. Неговите неделни проповеди за Отечеството вдъхват в ония тъмни години вяра и дават надежда на милиони поляци, че могат да отхвърлят комунистическия режим, да стигнат до брега на свободата. Посланието, което отец Попелушко отправя към поляците е: "Не се предавайте на злото! Победете го с добро!"

Съдбата направи така, че живях в близост до църквата „Св.Станислав Костка” във Варшавския квартал Жолибож, където отец Йежи Попелушко бе служил на Бога. Бяха отминали две десетилетия от съдбовните дни на борбите на "Солидарност". Полша бе свободна.Но стотици, а понякога и хиляди варшавяни, както и поклонници от страната, се покланяха на неговия гроб в двора на църквата. Прекланях се и аз, поставях цвете. И от това свято място отправях молба за доброто на моето отечество. А днес си мисля, че ще дойде ден, в който и ние, българите, ще отдадем дължимата почит на всички, които не пожалиха най-хубавите години от живота си, за да достигне и България до брега на свободата. Но и да видим истината за онези, които вършеха, а вършат и в наши дни, обратното - помагат на Българската социалистическа партия, наследник на престъпната организация БКП, да се върне на власт. Сега е още рано. Сега мнозина нашенци са слепи и не виждат, че т.нар. протест, рекламиран от медиите, ще върне злото на власт в нашия живот. Сигналите са много и очевидни. Последният бе дотътрянето у нас на ирландската фенка на Путин и Мадуро, евролевичарката Клеър Дейли и монтирането й като говорител на протестното шоу. Но така е. Тръгне ли един народ по бабикянски акъл добро не го чака. И е важно това да се каже сега и затова го казвам, защото утре на всички ще им просветне. Но може да се окаже тогава, че е късно. Капанът ще е щракнал. Предателството ще е сторено. Злото ще тържествува.

На 19 октомври 1984 г. отец Попелушко се е връщал от Бидгошч. На пътя за Торун, близо до селцето Гурск, автомобилът с който пътува е спрян за „рутинна” проверка от функционери на тайните служби преоблечени в униформи на служители на КАТ. Изкарват го от колата, пребиват го от бой, завързват му ръцете и краката така, че да не може да се освободи и го хвърлят в багажника на техния автомобил. Виждайки какво се случва шофьорът му успява да избяга и да разкаже за случилото се. Към полунощ комунистическите негодници хвърлят все още живия свещеник от стената на язовира на Висла край Влоцлавек. След 11 дни водолази откриват тялото му. Погребението на отец Йежи Попелушко се превръща в огромна едномилионна манифестация срещу комунистическия режим в Полша.

Написах тези редове, за да кажа, че за комунистическите престъпления няма давност, няма прошка. Затова, българино, мисли! По лъжливи водачи не се води. Не допускай социалистите да се върнат на власт. Не вреди на отечеството си, защото така вредиш и на себе си. Поклон пред паметта на достойния свещеник Йежи Попелушко.

От фейсбук