Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министрите на образованието и здравеопазването Красимир Вълчев и Костадин Анелов и държавният здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинга.
Министрите на образованието и здравеопазването Красимир Вълчев и Костадин Анелов и държавният здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинга.

Здравните власти ще следят през снимки и клипове в социални мрежи спазват ли се мерките в дискотеките

Пътуванията до районите на Благоевград и Търговище да се ограничат максимално и да са само при неотложна работа, призова здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Двете области минаха в червената зона на разпространение на вируса - за последните 14 дни новите случаи там са над 120 на 100 000 души.

Други 10 области са в оранжевата с между 60 и 120 заразени за две седмици. (Виж картата.)

* В червено са областите, където за последните 14 дни новите случаи са над 120 на 100 000 души.
* В оранжево са областите, където заразените за последните 14 дни са между 60 и 120 души
* В червено са областите, където за последните 14 дни новите случаи са над 120 на 100 000 души. * В оранжево са областите, където заразените за последните 14 дни са между 60 и 120 души

Кривата на новите случаи у нас продължава да расте стръмно нагоре. В четвъртък бяха отчетени 819, като

заразени са 14

на всеки 100

тествани

Прагът от над 800 за денонощие бе преминат за първи път. Картината е променлива и утре може да е различна, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на щаба в четвъртък.

Активните случаи вече са над 9000. По данни за изминалите 14 дни

България е

4-а в ЕС по ръст

на нови заразени

В болница на 15 октомври бяха 1380 души, от тях 67 в интензивни отделения. Заети са 19% от леглата за по-леките случаи и 6% от интензивните. Предвижда се в София да бъдат разкрити общо 20 нови легла в “Пирогов” и Александровска болница, каза проф. Ангелов.

Продължава да расте броят на засегнатите медици, което допълнително натоварна системата. Само за предишното денонощие положителни сред тях бяха 25. В момента болни са 394 медицински лица, от които 7 в тежко състояние. Общо заразените от началото на пандемията медици са 1440.

Въпреки това затягане на мерките на национално ниво няма да има, а само засилване на контрола на сегашните, потвърди проф. Ангелов.

Особено трудно е това в заведенията и дискотеките, затова здравните власти засилено ще наблюдават обстановката в тях и по снимки и клипчета, които млади хора пускали в социалните мрежи.

“На заведенията, които са нарушили мерките, ще се правят предписания с насоки. При неизпълнение или повторно нарушение

ще бъдат

затваряни”,

обяви министър Ангелов. И полиция ще помага на здравните инспектори в нощните проверки.

Местните власти могат да вземат допълнителни мерки според ситуацията - както в “червените” Търговище и Благоевград.

Кметът на Търговище вече затвори пенсионерските клубове до 30 ноември. Двете най-големи училища - Първа и Втора гимназия, преминаха на онлайн обучение за два дни, докато бъдат напълно дезинфекцирани. Там са установени общо 8 заразени ученици и 9 учители, обяви образователният министър Красимир Вълчев. В Първа гимназия обаче учениците

с грипоподобни

симптоми са

близо 15%

и там може би ще се продължи онлайн.

В Разлог от понеделник се забранява търговската дейност на открито с изключение на пазарите за селскостопанска продукция.

Кметът на Благоевград Румен Томов събира днес кризисния щаб. Ръстът на настанените в 3-те болници в града е 25%. Общината до момента е похарчила 340 хил. лв. за мерки, а от държавата е получила 10 л спирт, обяви той.

17 изпълнители от ансамбъл “Пирин” в Благоевград са заразени, чакат се още проби. С коронавирус е и портиерът на Камерната опера, който е контактувал само с техниците.