Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев отговаряше на депутатите от правната комисия повече от 4 часа.
Иван Гешев отговаряше на депутатите от правната комисия повече от 4 часа.

l Премиерът 3 пъти бил викан на разпит заради снимките,

аудиозаписите и къщата в Барселона

l Никоя полиция няма да изяде толкова бой, където и да е в ЕС,

смята обвинител №1

l Човек на “Да, България” го замеря с листчета с лика на Борисов, наподобяващи банкноти от 500 евро

Не се притеснявам от контрол и разследване, но политическата цел не е контрол, а отстраняването на главния прокурор.

Това заяви Иван Гешев пред депутатите от правната комисия, които изслушаха доклада за свършеното от прокуратурата за първите 8 месеца на годината.

Подобен отчет, който бе по искане на БСП, се прави за първи път. Прокуратурата, съдилищата и ВСС представят доклад за дейността си веднъж годишно.

Изслушването на Гешев продължи 3 часа, като народните представители му зададоха над трийсетина въпроса. Това обаче не е първи маратон от въпроси и отговори, в който Гешев участва. За сравнение, при избирането му за главен прокурор през есента на миналата година той отговори на над 100 въпроса в продължение на 10 часа. Гешев припомни това на депутатите.

Веднага след краткото му изложение активист на “Да, България”, който стоеше зад него, го замери с листчета, които наподобяваха банкноти от по 500 евро с лика на премиера. Той влязъл в сградата, представяйки се за журналист. Докато Гешев говореше, мъжът стискаше мнимите банкноти.

“Разбрах, че

някакъв господин

размахва

някакво

евро зад мен

Да го остави на масата, за да не се измори и хване мускулна треска”, призова го Гешев.

Тогава младежът започна да вика, но не се разбра какво и хвърли листчетата към главния прокурор. Настана лека суматоха, след което беше изведен от залата. Оказа се, че влязъл, представяйки се за журналист, макар и да не е такъв. По-късно от “Да, България” сами обявиха, че младежът е техен активист.

След провокацията, която трая секунди, заваляха депутатските въпроси. Най-активни бяха от левицата. Кристиян Вигенин отправи 3 питания, колегата му Явор Божанков - 10, а Крум Зарков - 5-6.

Началото сложи Вигенин, който се интересуваше дали главният прокурор би се включил в търсене на решение по въпроса за отчетността на обвинител №1 и има ли списък с политици, взели пари от КТБ.

“Ние списъци на

политици не

правим”,

отвърна му Гешев. И добави: “Виждам, че сме в предизборна ситуация. Ние не сме играчи на това поле, а събираме доказателства”.

Той отново повтори, че твърденията за недосегаемост на главния прокурор не отговарят на истината.

Явор Божанков беше най-активен. Той попита за делата за къщите за гости, за Апартаментгейт, за полицейското насилие. Не пропусна да се поинтересува проверяват ли се бившият финансов министър Владислав Горанов, както и за аудиозаписи, на които се чува глас, наподобяващ този на премиера, за снимките от спалнята на Бойко Борисов, както и за къщата в Барселона.

“Има три проверки, свързани с премиера”, обяви главният прокурор. “Първата е за аудиозаписите по сигнал на Христо Иванов, за фотографа, снимал премиера и за това, което някои медии наричат къща в Барселона”, отговори Гешев. От думите му стана ясно, че Борисов 3 пъти е бил разпитван. Викан бил още за аудиозаписите и за снимките.

“Ако трябва,

ще му бъдат

снети обяснения

още 20 пъти

Нямаме притеснения”, добави той.

Попитан за полицейското насилие по време на протестите, Гешев беше категоричен, че: “Никоя полиция в ЕС няма да изяде толкова бой”.

Той се обърна към депутата от БСП Крум Зарков, който е завършил право в Париж, дали във Франция би се допуснало замеряне на полицаи.

Тогава дойде редът за въпроси на Зарков. Преди това обаче навлезе в темата, обяснявайки, че за целия си престой във Франция не разбрал кой е техният главен прокурор, но пък за сметка на това разбрал, че бил осъден Жак Ширак, че бил обвинен Никола Саркози.

“Там прокуратурата не се вижда много в новините”, каза Зарков и продължи: “Вие имате склонност на всяка критика да отговаряте с обвинения”. Не пропусна да спомене и че му искат оставката.

“За мен би било удоволствие да не бъда споменаван като френския главен прокурор, но има определени особености в България”, отговори му Гешев. Той добави, че у нас има “определени медии и политици, които изпитват силни чувства към главния прокурор.

“С удоволствие бих бил главен прокурор, който никой не познава, но аз съм длъжен да защитя независимостта на прокуратурата.

Не ме е страх

да изляза и

да защитя

колегите си”,

каза Гешев.

За съмненията дали ще се намери прокурор, който да разследва главния, той отбеляза, че това е чисто пропагандна теза.

“Това означава, че 1500 прокурори нямат смелост и имат някакъв друг проблем, ментален. Все едно да няма един депутат, който да е на различно мнение от останалите”, отговори Гешев.

Като говори за олигарси, той на няколко пъти спомена Цветан Василев и Васил Божков, като подчерта, че щом са повдигнати обвинения на Божков, значи прокуратурата не се страхува от никого.

На въпрос защо е охраняван от Бюрото за защита при главния прокурор, а не от НСО, Гешев каза, че няма доверие, че службата може да го пази, след като е получавал заплахи и то не за това да бъде целен с яйца.

“Основното е доверието, аз нямам доверие на НСО, въпреки че брат ми работи там”, каза той.

Гешев изтъкна още борбата на прокуратурата съвместно и МВР срещу дрогата край училищата, както за разбиването на контрабандни цигари.

В крайна сметка правната комисия прие доклада с 14 гласа “за”. Против бяха 7 народни представители от БСП. Предстои докладът да бъде представен и в пленарна зала.