Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2012 г. бизнесменът е обвинен в убийството на свой приятел

Създава най-известната антивирусна програма в света, два пъти се бори да стане президент на САЩ

Снима се в скандален клип с дрога, алкохол и голи мадами

Той разработва антивирусната програма, която не знаем как се е появила в компютрите ни, но логото й е винаги там. Продава я за милиони и се превръща в един от най-богатите програмисти в САЩ. Да има пари обаче не е достатъчно на ексцентричния Джон Макафи и той решава, че ще живее живота си по сценарий, достоен за холивудска продукция. През годините медиите го отразяваха като наркоман, който

обича пищни партита и готини мадами

По-късно реши, че ще се кандидатира за президент на САЩ, а накрая успя да се превърне и в един от кралете на криптовалутата. Не липсваха и много падения в кариерата му - от обвинения в убийство до укриване от властите в чужди държави.

Миналата седмица Джон Макафи беше арестуван в Испания и му предстои екстрадиция в САЩ. Той е хванат на летището в Барселона, откъдето е планирал да лети до Истанбул.

Известният магнат в сферата на киберсигурността и създател на защитни софтуери е обвинен в укриване на данъци и създаване на фалшива реклама на криптовалути. Той е обвинен и в укриване на активи, включително яхта и недвижими имоти.

Американската прокуратура възнамерява да съди 75-годишния Макафи за укриване на данъци и умишлено непредставяне на данъчни декларации за периода между 2014 и 2018 г.

Междувременно Комисията за ценните книжа и борсите разполага с доказателства, че той е препоръчвал определени криптовалути на своите последователи в Twitter, без обаче да разкрива, че са му

били платени милиони долари,

за да го направи

Пред медии той неведнъж е казвал, че според него "данъчното облагане е незаконно". Нито един от приходите не е свързан със софтуерната фирма, която носи неговото име. С обвинения по схемата е и личният бодигард на Макафи, който също е замесен.

Обвиненията бяха обявени малко след като Американската комисия по ценните книжа и борсите (SEC) разкри, че е повдигнала граждански обвинения срещу Макафи. Правителственият регулатор твърди, че той е направил над 23 милиона долара, като е "използвал славата си" и е препоръчал седем предложения за криптовалута между 2017 и 2018 г., за които се твърди, че са "по същество безполезни", без да разкрива, че за извършената от него дейност му е било платено.

SEC поиска и да му се забрани да бъде служител или директор на всяка компания, която подава доклади до тях.

Освен това SEC е обвинила и телохранителя на Джон Макафи. Софтуерният магнат не е коментирал публично обвиненията. Ако бъде осъден, той може да получи до 30 години затвор.

Още откакто навлиза в технологичния сектор, Джон Макафи е противоречива фигура. Той изпъква през 80-те години, когато основава компания, която пуска първия комерсиален антивирусен софтуер – McAfee VirusScan. Въпреки че оттогава този бизнес е продаден на Intel, той все още разработва свой собствен и продукти за киберсигурност.

Джон е роден във Великобритания през 40-те години, но родителите му се местят в Роаноки, Вирджиния, още в ранното му детство. Младежките му години са изпълнени с трудности, а баща му, който работи като пътен геодезист, е алкохолик. Самоубива се, когато Макафи е едва на 15. Още в гимназията синът също започва да злоупотребява с алкохол и наркотици, които го съпътстват и до днес.

През 70-те Макафи се мести в Силициевата долина. Сменя дузина работи в различни технологични компании, сред които и Института за космически изследвания на НАСА.

Веществата, които употребява

обаче, му пречат да се задържи в компаниите, които го наемат. Докато работи за фирмата Omex например, се храни предимно с кокаин и бутилка скоч. В този момент Макафи осъзнава проблема си и започва да търси помощ.

През 80-те години бъдещият софтуерен магнат е нает от оръжейния гигант Lockheed, а по това време компютрите все още са нещо ново. Първият компютърен вирус се появява през 1986 г. и докато чете за тези нови програми, които се промъкват в компютрите, Макафи решава да създаде своя собствена компания, която да отвърне на удара.

Така се появява MacAfee Asociates. Компанията му прави по $5 милиона годишно, а някои от най-големите корпорации в света използват платформата й. Компютърният вирус "Микеланджело" от 1992 г. прави фирмата дори по-успешна. Макафи го определя като

най-опасната дигитална заплаха

до момента и обявява, че може да засегне над 5 милиона компютри, което си е сериозен брой за времето. Благодарение на "Микеланджело" антивирусните програми стават нещо почти задължително за всеки офис, а бизнесът на Макафи се разраства.

През 1994 г. Макафи напуска собствената си компания, а две години по-късно продава дела си в нея за $100 милиона. Непосредствено след оставката си не се появява в публичното пространство, понякога е забелязван да изнася лекции в американски университети.

Световната финансова криза от 2008 г. обаче го застига и състоянието му се свива от $100 милиона до едва $4 милиона. Две години по-късно решава да продаде имотите си, да се премести в Белиз и да се захване с производство на антибиотици. Вярва, че с помощта на микробиолога Алисон Адинизио ще може да създаде растителен медикамент на име Quorumex, който да лекува редица сериозни болести.

Нещата обаче не се развиват по план и Макафи е обхванат от тежка депресия.

През 2012 г. животът му се срива още повече, след като е заподозрян в убийството на своя приятел бизнесмена Грегъри Фол. След като е разпитан в Белиз, Макафи бяга. Малко след това

гватемалската полиция го арестува

по обвинение в незаконно влизане в страната. Докато лежи в ареста, Макафи преживява серия сърдечни проблеми, след което е екстрадиран обратно в САЩ.

Тези събития предизвикват истинска медийна истерия в Щатите и всички вече знаят името му. Въпреки скандалите все пак Макафи не е обвинен в престъплението. През 2019 г. той отново е задържан при опит да влезе на територията на Доминиканската република, носейки огнестрелни оръжия и боеприпаси.

През 2013 г. магнатът публикува странно видео, озаглавено

“Как да деинсталирате McAfee Antivirus”,

в което стои заобиколен от разголени жени, огнестрелни оръжия и изцапан с бял прах в опит да изтрие собствения си софтуер. Клипът е пародия, която цели да разкаже, че той вече не е част от антивирусната компания, но затвърждава скандалната му репутация на компютърен гений.

"Дa, пия, yпoтpeбявaм нapкoтици, пpecлeдвaм жeни, бягaм oт зaкoнa, кoeтo cъм пpaвил oт 19-гoдишнa възpacт. Ho тoвa нe eлиминиpa фaктa, чe cъздaдox cтpaxoтнa кoмпaния, чийтo фoкyc e дa cпиpa xaкepитe. Знaм дocтaтъчнo зa xaкepcтвoтo.

Aз вce oщe cъм “Шибaният Джoн Maкaфи”,

пише за себе си компютърният гений в coциaлните мpeжи.

През годините Макафи се опитва да навлезе и в политиката на САЩ. Има неуспешни опити да стане кандидат на Либертарианската партия за президентските избори през 2016 и 2020 г.

В последно време Макафи е особено активен в социалните мрежи. Преди години той често съветваше хората там да инвестират в криптовалути, а самият той е сред най-големите инвеститори в криптопространството. Ексцентричният Джон Макафи е сред големите привърженици на Bitcoin.

Криптовалутите бяха едно от последните начинания, с които се захвана магнатът, за да се измъкне от тежката депресия, в която беше изпаднал. Пред последователите си в туитър той споделя, че не само купува криптовалута, но и често я използва, за да си купува абсолютно всичко.

Преди да бъде арестуван, Макафи често споделяше статуси в социалните мрежи, в които

сериозно се съмнява в реалната заплаха от китайската пандемия

и необходимостта от карантина. За него карантината не само вреди на икономиката, но също така вярва, че всичко е било наложено, за да се ограничат правата на човека за настоящите и бъдещите времена под легитимен претекст.

Сравнявайки пандемията с обикновен сезонен грип, Макафи продължава да споделя теории за конспирация на своята страница в туитър, с които мнозина не са съгласни.