Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Терзийски
Христо Терзийски

Христо Терзийски: Вместо в блок 7, екипът е пристигнал в блок 4, разпоредена е проверка

Служителите от екип номер 9 са разбрали точния адрес сутринта при проведен инструктаж, поради което са въвели данните в навигацията на служебния автомобил. При пристигане на място са обезпечили периметъра, по данни да служителите от екипа са въведени коректните данни, в последствие обаче е установено, че вместо в блок 7-ми, екипът е пристигнал на адрес в блок 4-ти в квартал "Левски".

Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушването си в пленарна зала за грешката при акцията на ГДБОП, при която екип нахлу в грешен адрес. 

Екипът по предварително изготвения план е определен за адрес в 7-ми блок на квартал "Левски" за задържане на криминално проявено лице. Екипът се е състоял от трима служители на ГДБОП, екип на отдел специализирани полицейски сили и служители на жандармерията. Стуринта е проведен инструктаж на всички екипи и им е предоставена информация относно адресите, лицата за задържане и необходимата документация. 

Към настоящия момент със заповед на директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е разпоредена дисциплинарна проверка за установяване на всички обстоятелства и данни, довели до проникването на грешния адрес, подчерта министър Терзийски. 

По думите му след извършване на множество оперативно-издирвателни мероприятия, които разширяват първоначално постъпилите данни, е установено, че организираната престъпна група е по-мащабна и има разнородна престъпна дейност. Установено е, че ясно изразената водеща структура в групата има две лица, едното от които се смята за мозък, а на едно ниво с него е второто лице, отговарящо за силовите действия и намирането на поставени лица, обслужващи интересите на организираната престъпна група.

Установено е, че лицата извършват нерегламентирана банкова дейност, което е и в основата на последващи действия по принуди, силови действия и имотни и финансови измами.

Министър Терзийски подчерта, че е установено и трето лице, пряко подчинено на лидерите на групата, отговорно за разпространението на наркотични вещества на територията на столицата, а също така е уличено и в извършването на силови действия.

Проведена е специализирана полицейска операция на 5-ти октомври под надзора на прокуратурата, при съвместно участие на ГДБОБ и сили от Главна дирекция "Жандармерия" и СДВР. В хода на проведената операция са извършени предварителни предварително планирани процесуално-следствени действия спрямо 16 лица, 28 адреса и 10 моторни превозни средства.

Допълнително в условията на неотложност са проведени и процесуално-следствени действия спрямо още 10 броя адреси и МПС-та. Намерени са парични средства в размер на 18 хиляди и 600 лева, газов пистолет без необходимите документи, наркотици, полицейски палки и лапа, бухалки, документи, свързани с недвижими имоти - нотариални актове, скици, множество компютри, електронни носители и мобилни апарати, ползвани от лицата.

В хода на операцията общо са задържани 19 лица, разпитани са 30 лица като свидетели, повдигнати са обвинения на 5 лица, на които е взема и мярка за неотклонение задържане под стража, уточни още Терзийски. 

Веднага след изслушването Георги Свиленски от БСП поиска министърът да се върне обратно в пленарната зала и да отговори кой носи отговорност за случилото се. До връщане обратно не се стигна, а управляващите обвиниха опозицията в уронване на авторитета на МВР.

„Говорят се неистини и се рушенето на авторитета на МВР“, заяви Маноил Манев от ГЕРБ.