Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Благодарение на Ивайло Мирчев от “Да, България” и неговия личен интерес богатите си спестиха 52 млн. лева вноски в НОИ за 2021 г.

Олигарсите са вредни бизнесмени, които с помощта на правителството съсипват икономиката на страната, докато богатеят. На всяка една страна. И къде косвено, къде пряко, носят вина за мизерията и ниските доходи. Включително и ниските пенсии.

Това е

азбучна истина,

която борците с

корупцията от

“Да, България”

обичат да

повтарят

Парадоксално, но тази седмица именно от партията на Христо Иванов дойде подкрепа, която за пореден път помогна на олигарсите да смачкат пенсиите в България.

Историята се разви по следния начин: в съботния брой на “24 часа” бе публикувано интервю със социалната министърка Деница Сачева. В него тя съобщава, че един от вариантите за вдигане на пенсиите, предложен от КНСБ, включва и увеличение на тавана на пенсиите от 1200 на 1440 лв. Което пък би означавало да се вдигне максималният осигурителен доход на 3200 лв., т.е. с 200 лв. на месец.

В понеделник Ивайло Мирчев от “Да, България” разпространи през партийния пресцентър позиция, че вдигането на максималния осигурителен доход е напълно сигурно. Целта е да бъде ударен IT бизнесът, защото било единственото място, където дават заплати над 3000 лв. А крайната цел на всичко това била правителството и олигарсите да накажат айтитата, защото това бил единственият неовладян от тях бранш.

В отговор няма и денонощие по-късно Сачева напълно се отрече от идеята да се обсъди увеличение на максималния осигурителен доход.

Тази развръзка всъщност е съвсем очаквана - 10 години всички правителства на Борисов спазват

табуто, наложено

от бизнеса върху

увеличението на

осигуровките

на богатите

Бизнес, който по доктрината на Мирчев и “Да, България” е олигархичен, защото обхваща много по-голям диапазон от айти сектора.

В корените на Мирчевата изява обаче се крият няколко огромни проблема, благодарение на чието затлачване олигархията за пореден път удря пенсиите, т.е. доходите на най-уязвимата част от обществото.

Първо за незапознатите да обясним кой е г-н Ивайло Мирчев. В общи линии това е един млад и въобще неглупав мъж с представително телосложение, който е неотлъчно до партийния лидер Христо Иванов. Постоянно го снима, за да бъдат излъчвани изявите му във фейсбук. Същият Мирчев, бивш журналист, обаче е и

собственик на

айти компанията “Про Смарт Системс”. Тоест през партията си в конкретния случай брани не обществения интерес, а личния си на предприемач в конкретен бранш, който се бори да плаща по-малко осигуровки за работниците си. Нещо, което не бе уточнено в позицията, разпространена от “Да, България”. И тук е първият проблем в борбата му с пенсиите - да укриваш частния си интерес и да ползваш партия, за да ти го брани, е доста добро описание на корупция. А нали цялата партия на Иванов, респективно и Мирчев, се брандира като борец с корупцията.

Вторият и по-голям проблем в позицията на активиста на “Да, България” и последвалото подвиване на опашка от страна на правителството обаче е, че наистина се удрят пенсиите. И

проблемът

не е толкова

в тавана, а в

цялостния удар

срещу системата

Максималният осигурителен доход е лимит, над който не се плащат осигуровки. Тоест всеки лев от заплата над тази сума е освободен от плащания към Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса - от вноски за пенсия и здраве. В момента този осигурителен таван е 3000 лв. Предложението, което набързо бе отхвърлено, предвиждаше да се увеличи на 3200 лв.

Осигурителната тежест в България е равна на 32,3% от заплатата - за пенсии, безработица, болнични и към НЗОК. Тоест за осигуровки от 3000 лв. максимален доход сега отиват 969 лв. на месец. При увеличението на тавана с 200 лв.

тази сума се

увеличава с

64,60 лв.

Освен това осигуровките не се покриват изцяло от работодателите, значителна част е за сметка на работника, така че оправданието колко скачали разходите на бизнеса общо и Мирчев в частност са откровена лъжа. Най-малкото по причината, че заплатата не се дава, а се изкарва. И ако работниците във фирмата ти не могат да си изкарат заплатите, то ти не се занимаваш с бизнес, а си Дядо Коледа.

Третият голям проблем в позицията на Мирчев - да, в неговия бизнес наистина вземат големи заплати. Но айтитата в България са около 30 000 по данни на самия бранш. А по данни на финансовия министър Кирил Ананиев

с доходи над 3000 лв. на

месец са 110 хил. души

в страната - почти 4 пъти повече от айтитата. Просто заплата над 3000 лв. вече не е необичайна в много от компаниите, за голяма част от чиновниците и със сигурност за всеки бизнесмен, който получава възнаграждение по договор за управление. По него, между другото, също се дължат осигуровки. Тоест, богати хора има, и те не са само айтита. Даже в тази цифра влизат премиерът Бойко Борисов с основна заплата от 6500 лв., министрите му с 5600 лв., депутатите с по 4300 лв. и... президентът Румен Радев с 8496 лв.

От общата осигурителна тежест за пенсии се внасят 19,8%. И вдигане на максималния осигурителен доход на 3200 увеличава тази вноска за богатите с 39 лв. на месец, или 468 лв. на година. Умножено по 111 000 души, това значи допълнителен приход в НОИ за плащане на пенсии от близо 52 млн. лв. на година. Тези пари

биха платили 171 600

минимални пенсии,

които през 2021 г. ще са равни на 300 лв. Звучи прилично, но няма да стане. И вместо да се увеличи справедливо осигуровката на богатите, тези пари ще дойдат от данъците на всички - и бедни, и богати.

Всъщност максималният осигурителен доход и в размер на 3200 лв. ще е силно подценен. Защото, за да функционира добре пенсионната система и да има достойни доходи за възрастните, таванът за осигуряване трябва да е 10 пъти по-голям от минималната заплата. По тази проста формула

е редно за следващата

година осигуровки да се

дължат върху 6500 лв.,

не върху 3200 и даже 3000 лв. И за да не заподозре Мирчев пореден удар върху бизнеса си, между 3000 и 6000 лв. са заплатите на над 90 хил. души в България.

Това ограничение, всъщност въведено, за да поддържа тавана на пенсиите, може дори изцяло да отпадне. Защото хората, на които се полагаха 15 хил. лв. пенсия и която този таван ограничаваше, вече починаха. И е крайно време осигуровки да се плащат върху пълния размер на заплатата. Тогава пенсионната осигуровка на един депутат би била например 851 лв. Бойко Борисов пък ще внася 1287 лв., с които всеки месец ще може да се плащат над 4 минимални пенсии. В момента той си спестява 693 лв. на месец вноски за пенсия, а Румен Радев - 1100 лв.

В този порядък са и спестяванията от пенсионни вноски на още 110 000 българи, или “олигарси” по доктрината на “Да, България”, които сигурно в момента благодарят горещо на Мирчев.