Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отново сънува своята Османска империя и как да превърне и Божи гроб в джамия, изригнаха израелските медии

“168 часа” пръв писа за секретния план “Йерусалимско кралство”, с който Турция може да бъде раздробена

Турция се включи в конфликта между Азербайджан и Армения с армията си и с това подпали страха, че там започва повторение на един от най-големите кошмари на ХХ век - геноцида, в който загиват 1,5 млн. арменци.

Паралелно с това турската армия продължава офанзивата си край Кипър. Причината е, че газовите залежи там обещават, че ще носят през следващите 18 години по 520 млн. долара годишно. Засега предварителните проучвания са, че в него има 113 млрд. куб. м газ. За новото находище обаче данните са още по-обнадеждаващи, защото може би съдържа двойно повече синьо гориво -

над 200 млрд.

куб. м.Затова Турция нахлу с военни кораби в акваторията на Гърция, което изправи косите на лидерите в ЕС и предизвика намесата на САЩ. Засега резултатът е денонощна телефонна линия между Турция и Гърция.

На целия този фон преди дни в реч пред парламента в Анкара Ердоган хвърли поредната провокация, че Йерусалим е турски град. Според "Times of Israel", който се позовава на думите на турския лидер, "палестинците живеят в този град от хиляда години". От което може да се предположи, че той също смята палестинците за турци

"В града, който бяхме принудени да напуснем след Първата световна война, все още можете да намерите следи от османска съпротива - твърди Ердоган. - Така че Йерусалим е нашият град." Според него палестинците в Йерусалим са окупирани от Израел, което нарушава техните права. В същото време Турция счита за чест да подкрепя палестинския народ, завърши речта си Ердоган.

Това искрено разяри израелските медии и дори "Аарец" обяви, че явно Ердоган смята, че това, което е полезно за "Света София" и превръщането й в джамия, ще е подходящо и за църквата на Божи гроб в Йерусалим.

"Изглежда, че турският президент Ердоган най-накрая е обхванат от вярата в скорошното възстановяване на Османската империя, която по едно време управляваше почти целия Близък изток", отбелязва "Аарец".

Дали този път Ердоган не пресича една червена линия, която не биваше да преминава?

"168 часа" неотдавна писа, че "когато катедралата "Света София” стане джамия, Турция ще бъде раздробена", както предсказва един от най-великите християнски мистици, атонският старец св. Паисий Светогорец.

Независимо от различните предсказания, множество мозъчни центрове в Европа и САЩ от години подготвят проекти за

прекрояване

на Турция

и Близкия изток. След войната в Ирак там се очертаха два хегемона, които сериозно объркват сметките на Запада и на моменти вдигат напрежението до точката на кипене - това са Турция и Саудитска Арабия.

Един от тези проекти е с кодово име "Йерусалимско кралство". Най-общо идеята е то да се възстанови във вида си след Първия кръстоносен поход, когато територията му е най-обширна. Тогава сегашен Истанбул е столица на християнска Византия - Константинопол, а рицарското кралство включва територии като Антиохия и Едеса, които днес са огромни региони в Турция.

Под християнска власт е една още по-голяма част от нея - така нареченото царство Арменска Киликия.

Тайният проект "Йерусалимско кралство" за раздробяване на Турция.
Тайният проект "Йерусалимско кралство" за раздробяване на Турция.

Йерусалимското кралство се е простирало на юг далеч до Триполи и Дамаск, като рицарите са контролирали, разбира се, и Светите земи в днешен Израел и части от Синайския полуостров.

"В някои стратегически геополитически лаборатории тази идея битува от доста време и тя няма нищо общо с каквито и да са пророчества", коментира Боян Чуков.

Веднага след последната война в Ирак съюзниците стигнаха до извода, че там остават два центъра, които сериозно разбъркват пасиансите на Запада и периодично

подстрекават конфликти,

преследвайки интересите си - Турция и Саудитска Арабия. Затова още през 2006 г., а и след това периодично се обсъждаше вариант за прекратяване на договора на Сайкс-Пико от 1916 г. Това е договорът, с който границите на Близкия и Средния изток са начертани с линии. Петролът обаче сериозно обърква сметките, а Турция с годините изоставя светското си развитие и все по-често влиза в ролята на главен хегемон в региона.

Затова съвсем естествено се стига до картата на американския генерал Ралф Питърс, публикувана в издание на въоръжените сили - Armed Forces Journal. В нея Близкият и Средният изток са тотално прекроени, като там се появява Кюрдистан, а от Саудитска Арабия са отделени териториите, богати на петролни находища.

Откъсната е и Медина - център на религиозния туризъм, който носи милиарди долари всяка година.

Останалите страни са разделени на принципа да няма съжителство на

сунити и шиити

в рамките на една държава. Общностите са така изолирани, че да не си пречат. Големите губещи от идеята, разбира се, са Турция и Саудитска Арабия, които, раздробени, трудно ще могат да задържат лидерските си позиции. Самият ген. Питърс не е кой да е - освен човек с богата военна биография той е сред най-влиятелните

ястреби

в САЩ и години наред имаше своя рубрика в телевизия Fox. Заради принадлежността си към доста сериозен стратегически център във Вашингтон, той с лекота критикува действията на всички американски президенти досега.

От тази гледна точка стратегията на Питърс сякаш е в пълен унисон с проекта "Йерусалимско кралство". Една

раздробена

Турция

едва ли ще успее да се противопостави на възстановяването на християнския Константинопол, а Саудитска Арабия без петрола си не е ясно как ще окаже достоен отпор. Дали затова поне от 10 години насам турският елит се държи сякаш е в кръгова отбрана? Според някои анализатори още оттогава има

притеснения,

че някои влиятелни кръгове на Запад са с реални намерения да прекроят границите на Турция и Саудитска Арабия и те нямат нищо общо с пророчествата, а с мощни икономически и политически интереси.

"Съществува проект за възраждане на Йерусалимското кралство и Ахейското княжество - казва Боян Чуков. - Първото е създадено след завладяването на Йерусалим през 1099 г. от участниците в Първия кръстоносен поход. Първи владетел на кралството е Годфроа дьо Буйон." Според експерти Реджеп Ердоган е наясно, че при реализиране на проекта за Йерусалимското кралство и Ахейското княжество днешна Турция ще бъде териториално орязана. Ще бъде сложен кръст на неговия любим неоосмански проект.

Според някои анализатори това е причината Ердоган да бърза. Закупуването на руската С-400, превръщането на църквата "Света София" в джамия, турската офанзива в Сирия и Либия, Карабах, Кипър целят

да блокират развитието на този сценарий

"Тръмп и неговия зет Джаред Къшнър са заинтересовани в отслабването на Ердоган и Турция - твърди експертът. - В тази посока мисли и Бенямин Нетаняху. Счита се, че триото е подкрепено от старите юдейски и британски родове. " Според Чуков това е причината след избирането на Доналд Тръмп за президент между него и неоконите (иронично название на неоконсерваторите - б.р.) да се разрази широкомащабна крипторелигиозна война, която не е достатъчно разбираема за голяма част от хората по света. Дали това не обяснява тази невероятна активност на Турция? Дали Ердоган ще успее да убеди някой в доктрината на Давутоглу, че Османската империя е носител на култура и цивилизация и навсякъде отива с мир? И дали сега не е моментът да докаже, че това е така като привлече съмишленици не с агресия и сила, а с мир и високи духовни идеали?