Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дебатът в Европейския парламент беше като развален телефон, чуват ни, но отдалече

Дебатът в Европейския парламент днес понатежа от символика - и добра, и лоша.

Невъзможността да чуем голяма част от изказванията се превърна в метафора за нарушената чуваемост Брюксел - България. Чуват ни, ама отдалече, с ехо и пращене, и понякога направо като "развален телефон".

Фактът, че Radan Kanev, който свика дебата заедно с Елена Йончева, не бе допуснат да се изкаже, ви казва всичко, което бихте искали да знаете за състоянието на ЕНП в този момент. Кръгова отбрана до горчивия край.

И все пак и Вера Йоурова и Дидие Рейндерс присъстваха. Това е значим жест от страна на Европейската комисия, с който показва, че България вече е важна - и черна - точка в дневния ред на институцията.

Това е и истинското постижение на протеста на почтените български граждани. То остана непомрачено от опитите на евродепутати от ГЕРБ да разиграят "Многострадална Геновева" в ефир [да не говорим за панаирджийската версия на Тибалт и Меркуцио в изпълнение на Джамбазки и Кючук].

Прочее Йоурова и Рейндерс не само присъстваха, но и казаха сериозни неща.

Рейндерс, еврокомисарят по правосъдието, обобщи ситуацията в България така:

"Много думи, много документи, но няма дела."

И се закани, че спрямо България uомисията е готова да използва всички налични инструменти за контрол.

Йоурова, заместник-председател на ЕК, натърти:

"Ще запазим механизма [за мониторинг], защото българският народ проявява значителен интерес той да продължи - защото българите нямат доверие [на властите в България] и отправиха към нас посланието: продължете да следите какво се върши в България. Важно е да следваме поетия път."

А сред обичайните заподозрени - при очаквано силни включвания от Зелените - призът за най-въздействащо обобщение на мисията на ЕС за пореден път отнася румънската евродепутатка от "Обнови Европа" Рамона Стругариу.

След като изтъкна, че в момента определени хора с помощта на европейските субсидии поддържат здрава мрежа от съзаклятници, които "злоупотребяват с демокрацията" у нас, тя определи ролята на ЕС в тази битка така: "Нашият глас трябва да направи така, че да стане ясна разликата между една страна заложница и един свободен народ."

...Пак много шум за нищо, ще кажете.

Но един ден ще бъде за нещо.

Винаги така става.

От фейсбук