Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кардинал Бечу доскоро се ползваше от доверието на папа Франциск.
СНИМКА: ЮТЮБ
Кардинал Бечу доскоро се ползваше от доверието на папа Франциск. СНИМКА: ЮТЮБ

- Скандал с мирис на пари и корупция разтресе Ватикана

- Анджело Бечу облагодетелствал братята си с пари от фонда за благотворителност, който се пълни от вярващи от цял свят за социалните каузи на Франциск

“Едно корумпирано нещо е мръсно и християнин, който отваря себе си за корупцията, не е християнин, вони.”

С тези думи на папа Франциск, казани през 2015 г., италианският седмичник “Еспресо” удари право в целта - от разследването му за нечисти сделки и за предполагаема корупция във висшите среди на Ватикана си отиде само за дни кардинал Анджело Бечу. До 2018 г. той беше заместник на държавния секретар по общите въпроси, а след това беше произведен от папата в кардинал и издигнат до префект на Конгрегацията за каноничните процеси на светците.

72-годишният кардинал, родом от остров Сардиния, беше накаран да подаде оставка, но не само – и да се откаже от прерогативите си, свързани с кардиналския сан. Това значи, че

няма право да

участва в

Конклава, който

ще избере

следващия папа

И всичко това още преди да бъдат предявени каквито и да било официални обвинения към Бечу, а да не говорим за доказването им и за осъждане на кардинала. Мнозина се питат какво толкова разгневи светия отец, че да осъди априори кардинала си. Или както коментира самият кардинал, той е бил третиран от Франциск по-зле и от най-големия педофил в църквата и е бил на практика осъден без процес.

На много от обвиняемите за други скандали във Ватикана, включително и с педофилия, папата винаги е давал възможност да се защитят до края на процесите. За Франциск обаче явно сега нещата са били твърде ясни, заради което е казал на Бечу, че “вече няма доверие в него”. Затова и го е накарал да си подаде оставката и да се откаже от всичките си права. Решението му се стовари като бомба – още след публикуването на разследването на италианския седмичник за предполагаемата корумпираност на кардинала.

За какво точно става дума? Според “Еспресо” в корените на сегашното решение на папата е разследването около

купуването на

сграда на Sloane

Avenue в Лондон

за 200 млн. долара

от страна на Държавния секретариат на Ватикана през 2014 г. Това станало с пари, взети от фонда за благотворителност, който се подхранва от вярващи от цял свят за социалните каузи на папата. Именно този аспект – да сe използват за инвестиции и спекулации с недвижими имоти пари за бедните, явно е накарало светия отец да подходи безкомпромисно. Според “Еспресо” този епизод е символичен за методите, използвани от Анджело Бечу по времето му в Държавния секретариат. Със сделката за лондонската сграда касата за бедни на Ватикана, както и тази на Държавния секретариат се изпразват. 

Финансовият скандал хвърли нови сенки по Ватикана.
СНИМКА: АВТОРЪТ
Финансовият скандал хвърли нови сенки по Ватикана. СНИМКА: АВТОРЪТ

От аферата обаче

печелят под

формата на

комисиони от

16 и 10 млн. евро

финансистът и

брокерът

Според “Еспресо” “методът Бечу” се ползва не само от услугите на съмнителни брокери и от инвестиции в офшорни дружества, а и от семейни връзки. Списанието твърди, че разполага с документи, според които през времето си в Държавния секретариат Анджело Бечу поискал и получил два пъти от Италианската епископска конференция и един път от фонда за бедни безвъзмездно финансиране за кооператив Spes, работещ с благотворителната организация “Каритас” в Сардиния. Титуляр на кооператива е брат му Тонино.

Същият този кооператив през 2013 г. получил безвъзмездно и други 300 000 евро за разширяване на дейността си. През 2015 г. Анджело Бечу поискал за касите на кооператива и други 300 000 евро заради щети от един пожар, въпреки че бил обезщетен за тях от застрахователна компания. Третото и последно искане на Анджело Бечу датирало от 2018 г., когато поискал безвъзмездно 100 000 евро за структура за приемане на имигранти. Този път сумата била поискана директно от фонда за бедни, който се управлява от папата.

Всички тези ходатайства от влиятелния брат във Ватикана предизвикали шушукане в средите на работещите в тази сфера, но нещата отшумели. “Еспресо” обаче дълбае и в миналото - според него “методът Бечу” се корени още във времето отпреди 20 г., когато той е апостолически нунций. Тогава пък друг брат на Анджело Бечу – Франческо, собственик на дърводелска фирма, модернизирал много църкви в Ангола и Куба, или все страни, в които бъдещият кардинал бил нунций.

И днес “методът Бечу” продължавал да работи, този път в полза на третия брат – Марио, който е уважаван професор по психология в Салезианския университет в Рим, но освен това е мажоритарен собственик на фирма за дистрибуция на автомати за напитки и храна в хотелите. Възползвайки се от пазара на храни в сферата на благотворителността, фирмата на Марио Бечу произвела и бутилирала марка бира. Тя не се продавала в търговската мрежа, а се разпространявала само в заведения за религиозни лица и купуването на продуктите ѝ било препоръчвано лично от кардинал Бечу, защото в реализирането им участвали хора с аутистични проблеми. Според списанието и тук

става въпрос за

сделка с конфликт

на интереси, макар

че не е престъпен

законът

Според разследването голяма част от печалбите на фирмите на братята Бечу били реинвестирани в акции, холдинги и финансови дружества с нисък риск, гарантирайки им по този начин сигурна рента. През годините някои от инвестиците били направени във фондове в Люксембург или Азия. В крайна сметка инвестицията в лондонската сграда, от която Светият престол загубил много, била само крайният продукт на практиката, използвана при управлението на ватиканските финанси. Адвокати, посредници, брокери през годините въртели фондове през фирми и капитали, базирани в страни - данъчен рай. И всичко това, гарантирайки пълна дискретност за личните сделки на кардинал Бечу и семейството му.

С този

механизъм за

рекет била

издълбана дупка

от 454 млн. евро

в касите на най-малката държава в света, пише “Еспресо”. 

За да се защити от скандала, в който е въвлечена, фамилията Бечу нае адвокат Ивано Яй от Сардиния. Само седмица по-късно обаче Бечу бяха принудени да се откажат от услугите му. Причината - снимки на адвоката с прилепнал бански, които той сам пуснал в социалните мрежи, за да демонстрира физическите си характеристики. 

Фамилията Бечу се отказа от услугите на адвоката Ивано Яй заради снимките му по бански.
СНИМКА: ИНСТАГРАМ
Фамилията Бечу се отказа от услугите на адвоката Ивано Яй заради снимките му по бански. СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Въпреки че бяха разпространени от него преди време, те бяха публикувани сега от популярен сайт, поставяйки кардинала и братята му в неловка ситуация. “С много болка съобщавам, че се отказвам от мандата си да ги представям, даден ми от фамилията Бечу”, написа лаконично адвокатът.