Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Парите развалят човека - предупреждение, което е повтаряно хиляди и дори милиони пъти, но никой никога не му е повярвал. От сътворението на човешката цивилизация нейните горди представители се стремят към трупането на злато, сребро, диаманти, а след това и на пачки. Малцина се престрашават да си признаят, че богатството наистина не им носи радост, а напротив - превръща ги в свои роби.

Петер Мадсен също бе от богаташите, който за нищо на света не биха се отказали от своето благосъстояние. Години наред датският предприемач плува в окървавеното море с другите големи акули, дебнещи голямата плячка. Инстинктите му на първокласен хищник го изстрелват на върха и му дават шанс да живее така, както древните гърци и римляни са си представяли, че живеят боговете.

Но дори там, на Олимп,

божествената благодат може

да омръзне

Та нали именно скучаещи богове са извършили едни от най-големите зверства над човешкия род според древногръцката митология. По техен пример Петер Мадсен планира и осъществи може би най-зловещото убийство в датската история. За своето престъпление той получи доживотен затвор без право на замяна, но случаят му продължаваше да вълнува публиката и след произнасянето на присъдата. Прокуратурата си свърши перфектно работата и нареди парчетата от пъзела, но обвиняемият отказа да признае вината си в съдебната зала, обвинявайки злата съдба за случилото се с популярната журналистка Ким Вал.

Повече от три години след мъчителната смърт на красивата Вал милиардерът убиец най-сетне си призна, че само и единствено той носи вина за случилото се на подводницата. Мадсен се съгласява от затвора да проведе няколко разговора по телефона с датски журналист. Впоследствие разбира, че неговият събеседник е записвал думите му, но дава съгласие записите да видят бял свят. Така се ражда документалната поредица

“Тайни записи с Петер Мадсен”,

в която най-ценната находка е именно неговото признание. Защото по време на целия процес обвиняемият твърдеше, че неговата гостенка на подводницата е загинала при нелепа злополука - подхлъзнала се и си ударила главата.

"Моето единствено престъпление е, че се паникьосах и реших да разчленя тялото и да го изхвърля в морето", казва пред съдията изобретателят. Сега, две години след произнасянето на присъдата, нещата си идват на мястото. Мадсен казва от килията си: "Има само един виновен и това съм аз". Най-сетне тази зловеща история получи своя категоричен финал. Може би неясен остава единствено мотивът на убиеца. Всеобщото мнение на разследващи и психолози е, че богаташът го е направил, за да усети

тръпката от това

да отнемеш

човешки живот

Всички предишни тръпки са спрели да вълнуват сърцето му и той се нуждае от нещо наистина изключително, за да разнообрази болната си психика.

Още по време на съдебния процес става ясно, че Мадсен е съхранявал в личния си компютър огромен брой видеа с изтезания и убийства на жени. Много от тях са истински според полицаите. Очевидно милиардерът дълго време се е готвил за това, което извършва на своята подводница.

Красивата и популярна журналистка просто няма как да знае за тъмната страна на милиардера, когато му се обажда с идеята да му гостува на изградената от самия него подводница и да вземе интервю. Мадсен е изключително желан събеседник за интервюта, тъй като има любопитна автобиография.

Той нашумява през 2010 г., когато в партньорство с учения Кристиан фон Бенгстон построява първата любителска ракета, чиято цел е да изведе хора в Космоса. Проектът събира голяма популярност, но впоследствие заглъхва заради купищата проблеми, които го съпътстват. Мадсен се насочва към идеята си

да създаде

своя подводница

Започва да действа с няколко партньори, но впоследствие се изпокарва с тях и завършва сам проекта. Той е богат и смел мечтател, който се стреми да уплътни всяка минута от живота си с поредното интересно начинание.

Поне това е образът, който е изградила в съзнанието си Ким Вал, без да подозира докъде точно се простират интересите на нейния сънародник. Журналистката отправя многобройни покани за интервю, но търпи поредица от откази. Мадсен е костелив орех, а в родината си е известен като сприхав мъж, който от позицията на голямото си богатство не се притеснява да се държи лошо с околните.

Дългоочакваният положителен отговор пристига във възможно най-неподходящия момент. Ким и приятелят й организират прощално парти в апартамента си, тъй като планират да заминат да живеят в Китай. Веселбата тъкмо е започнала, когато журналистката получава на телефона си покана да се качи на частната подводница "Наутилус". Опитната репортерка на секундата решава, че ще зареже приятелите си

и ще отиде да направи интервюто,

за което се е борила толкова дълго време.

Обещала е да се бави не повече от два часа, но не се връща късно вечерта, нито на следващата сутрин. Телефонът й е изключен и приятелят й не вижда друга възможност, освен да се обади в полицията. Малко по-късно същия ден по телевизията казват, че милиардерът Мадсен едва се е спасил от удавяне, след като подводницата му се е повредила и е потънала. В следващите дни събитията се развиват с главоломна бързина.

Разследващите първо установяват със сигурност, че Ким Вал се е качила на подводницата на милиардера, а след като в морето са открити части от нейното тяло, обграждат имението му

и го принуждават

да излезе с

вдигнати ръце

Зловещите останки съвсем категорично "заявяват" на разследващите, че Ким Вал е убита и нарязана на парчета. Палачът й явно се е надявал подводните течения да отнесат разфасования труп навътре в морето. Природата помага на полицията да си свърши работата и да обвини Мадсен. Той от своя страна явно се надява да се измъкне от лапите на правосъдието с помощта на милиардите си.

Многократно променя версията за случилото се. В началото твърди, че е оставил гостенката си на брега и тя е била в прекрасно здраве. След това променя историята и разказва на разследващите за вече споменатия нещастен случай.

Накрая разказва, че

гостенката се

е нагълтала с въглероден окис

и той не е могъл да я спаси. Екипът от скъпоплатени адвокати не успява да свърши особено добра работа.

Последният пирон в ковчега му е забит от съдебните медици. Те отричат версията Ким Вал да е загинала от натравяне с въглероден окис, въпреки че не могат да уточнят точната причина за смъртта. Тя или е задушена, или гърлото й е прерязано. Лекарите доказват, че някои от раните по тялото на Вал са нанесени, преди да умре, което

ясно подсказва,

че се е мъчила

Датските медии са убедени, че той вече е бил съставил пъкления си план, когато посреща Ким Вал на подводницата си. В противен случай въобще не би я поканил за интервю, тъй като по принцип ненавижда журналистите и в редките си срещи с тях винаги прави зрелищни скандали. Образът му на недостъпен богаташ, който на всичкото отгоре изглежда и много добре, му печели женските симпатии.

Мадсен има съпруга, но двамата се "радват" на отворен брак. Милиардерът не крие аферите си с редица актуални красавици в родината си. Сега всички тези жени благодарят на Бога, че

са се измъкнали

на косъм от

зловещия убиец

и опитват да забравят, че въобще са имали нещо общо с него.

Защо обаче Петер Мадсен си призна? Нали си получи присъдата и можеше лесно да играе играта на останалите доживотници, които до сетния си дъх твърдят, че са невинни. Нищо чудно на убиеца да му е станало скучно зад решетките. За пореден път! И това самопризнание да е жалък опит за малко известност и някакъв вид разнообразие в затвора.

Дори и да му се е получило, този патрон е изгърмян, а в пълнителя почти не останаха други. Мадсен го чака един дълъг и много скучен затворнически живот без право на замяна.