Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Якуб Шуберт никога не е бил от момчетата, които пробват какви ли не спортове, но така и не проявяват достатъчно воля, за да постигнат някакви по-значими успехи. Точно това хлапе още от най-ранна детска възраст си има мечта и е готов на всичко да я постигне. Младокът иска да е силен. Но не просто да се фука със здрав бицепс и впечатляваща коремна преса. Повече от всичко на света иска един ден да бъде обявен за най-силния човек на планетата.

На света обаче има много други момчета, които неуморно ваят релеф във фитнес залите и на Якуб му трябва нещо повече от многочасово потене под непосилните за друга ръка тежести. Най-сигурният път към успеха е да посегне към хапчетата. Те зареждат организма с енергия, напомпват мускулите като с магическата пръчка на Мерлин и носят многобройни награди на международните конкурси. Но имат определена цена. И тя не се изразява в сто, двеста или хиляда евро. Понякога, и то не толкова рядко, тръгналите да покоряват върха в световния културизъм се налага да платят с живота си.

Якуб Шуберт успя да стигне до мечтаната титла "Най-силен мъж на планетата", а след това

плати и

ужасяващата цена

Той се раздели с живота, преди да отпразнува 33-тия си рожден ден. За разлика от много други подобни случаи близките на починалия културист не тръгнаха да лъжат света, че техният любим човек е паднал жертва на злата съдба. За всички беше ясно, че е един от най-популярните участници в световния културизъм приема стероиди в огромни количества, за да изпъкне над жестоката конкуренция.

Започва с хапчетата още преди да е навършил пълнолетие, а лошите съветници във фитнеса го убеждават, че съвременната фармация е достатъчно напреднала, че да му предложи безопасни за здравето субстанции.

"Якуб никога не е крил пред мен, че взима стероиди. Твърде много искаше да успее в спорта, но нямаше търпение да изчака нещата да се случат по естествен път. А и защо да се лъжем - в нашия свят конкуренцията е убийствена в пряк и преносен смисъл. Ако искаш да бъдеш номер 1,

си длъжен да подложиш организма си

на изпитание

Колкото повече отрова вкарваш в кръвта си, толкова по-зависим ставаш от химическите формули на жадни за бърза печалба фирми. И накрая идва момент, в който осъзнаваш, че няма връщане назад", разказва Филип Гърнър, който също има успехи в бодибилдинга и бе един от най-близките приятели на Якуб Шуберт.

Лошото при загиналия спортист е, че той много рано вижда реални резултати от своята опасна игра с хапчетата. Още преди 18-атата си годишнина вече е познато лице в света на тежкоатлетите, а на 21 печели титлата "Мистър Вселена" при младежите.

Това е най-престижната награда в културизма и реално на Якуб му остава само още едно стъпало до абсолютния връх. Само че така не успява да стане Мистър Вселена и при мъжете. Труди се здраво, инжектира в кръвта си най-разнообразни и вредни за тялото химични субстанции, но първото място все му се изплъзва. Има по-подготвени и по-готови да играят на руска рулетка, за да печелят големите конкурси.

"Брат ми не се отчая, че не стана номер едно при мъжете. Гордееше се с титлата, която спечели на 21-годишна възраст.

Беше усмихнато

и добро момче

После се превърна в отговорен мъж, който учеше другите как да се грижат за здравето си. Учеше ги да не повтарят неговите грешки на младини. Къса ми се сърцето, че ни напусна толкова внезапно. Дори не успяхме да си кажем сбогом", проплаква сестрата на 32-годишния културист.

Никой не предполага, че нещо толкова лошо може да се случи на толкова добре изглеждащ мъж. Дори и след като спира да ходи редовно по състезания, чехът

продължава

да живее сред

големите тежести

Работи като фитнес инструктор и често дава съвети в интернет към младите да ползват само и единствено редовните тренировки за помпането на мускули. Явно навремето не е имало кой да го посъветва самия него и той до сетния си дъх ползва химическите съединения, които влизат в ролята на вълшебна отвара – като онази, от която беше пил галският воин Обеликс от комиксите за Астерикс.

Но това не е детска книжка, а реалният живот. Една сутрин Якуб Шуберт се събужда с адски болки по цялото тяло и вика Бърза помощ. Спешните медици си вършат съвестно работата и по най-бързия начин откарват пациента в болницата, но там са безпомощни да му помогнат.

Органите му един

по един започват

да отказват

Накрая спира да бие и сърцето. Причината за смъртта му е полиорганна недостатъчност.

Седмица след смъртта на културиста в чешките медии се появява информация, че не стероидите, а спукана язва е причинила неговата гибел. Пред местен вестник лекар неофициално разказва,че коремът на спортиста е бил пълен с кръв заради кървяща язва. Лекарите правят успешна операция, но в следващите часове състоянието на пациента им рязко се влошава и въпреки всички усилия той умира, след като органите му един по един отказват да функционират. Но и тази версия не изключва напълно версията за употребата на стероиди.

"Шуберт е бил

с вроден порок

на сърцето,

а в активната си спортна кариера упорито е атакувал най-важния си орган със забранена химия. За съжаление, при първия сериозен тест за организма му сърцето го предаде", твърди близък на загиналия спортист.

Дали обаче Мистър Вселена би искал да го съжаляваме, ако можеше да ни види отнякъде? Поне според неговата философия близките му трябва по най-бързия начин да се преборят с мъката. Приживе Якуб твърдеше, че

иска да живее

бързо, зрелищно

и безразсъдно

"Знам, че ще умра по-рано от приятелите ми, и нямам нищо против тази мисъл. В момента, когато започнах да се занимавам с културизъм, се отказах от мечтата на много хора да доживеят до 100. Предполагам, че ще издържа максимум до 60 и това ми стига напълно. Не желая да стигам до положението на безпомощен старец", казва в интервю Шуберт. Смъртта обаче провали плановете му и го взе много преди да отпразнува 60-ия си рожден ден.