Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

9 милиона евро са откраднати от банка в Лион. Въоръжени мъже нападат инкасаторите, които пренасят пари от клон на Банката на Франция в 9 часа сутринта.

Нападателите са разбрали, че кодът за заключване трябва да се променя за всеки пробег, а атакуваното бронирано превозно средство има "постоянен код", което спестява време на нападателите. Те заплашват шофьора, бивш инструктор по стрелба, и лесно отварят вратата на охраняваната кола. След това потеглят с бронираната кола и изчезват. Това пише сайтът france24.com.

Подобни удари не са нещо ново за полицията в Лион. Най-големият е от 2009 г. На 5 ноември около 9 ч. сутринта брониран фургон "Мерцедес" се приближава до клона на шведската компания за управление на пари в брой Loomis. Инкасаторите слизат от колата и

започват да товарят торби с пари

В колата има 11,6 милиона евро. Това е само първата точка от маршрута им. Десет минути по-късно микробусът спира на ул. "Пол Дювивие". Този път двама охранители отиват до сградата. В това време микробусът с милионите евро и шофьорът, останал да я охранява, изчезват, разказва историята сайтът "Lenta.ru".

Бронираният автомобил е открит три часа по-късно

на близката улица - празен. Вратите му са отворени, двигателят работи, чистачките - също.

Основният заподозрян е 39-годишният охранител, французинът от сръбски и хърватски произход Тони Мусулин. Неговият случай е различен от обичайното обирджийство. Изглежда че е действал сам и няма връзка с нито една от големите банди, а успява да вземе баснословна сума без оръжие, насилие и дори заплахи.

Странна биография

Тони Мусулин не обича да говори за миналото си. Родителите му са емигранти от Югославия, но той е роден във Франция. Полицията установява, че преди да започне работа в инкасо компанията Loomis, Мусулин е бил служител по сигурността на казино, а след това е охранявал скъпи бутици. Колегите му подозират, че той невинаги е бил обикновен охранител. Въпреки скромната си заплата той има 14 банкови сметки, дял във фирма за недвижими имоти и кара скъпо ферари. Мусулин се оправдава, че цял живот е пестил пари за хубава кола, защото обича да кара с висока скорост и участва в състезания.

В биографията му има бяло петно,

свързано с пътувания до страните от бивша Югославия. Той не казва на никого какво е правил в Босна и Хърватия по време на войната, но тогава е завързал много приятелства. Мусулин се е срещал с тях по-често, отколкото с възрастния си баща, който живеел близо до Лион, пише "Lenta.ru".

През 2008 г. Мусулин продава старото ферари и купува друго за 112 хиляди евро. През май 2009 г. го кара с кола до Сърбия, връща се оттам с автобус и веднага отива в полицията. Твърди, че са го спрели неизвестни лица с маски и те му взели колата. Полицията подозира, че той е измислил историята за грабеж, за да получи застраховката.

След кражбата на 11,6 милиона евро Тони Мусулин за кратко става широко известен. В социалните мрежи се появяват хиляди групи за подкрепа на избягалия инкасатор, както и тениски с лозунги като "Мусулин за президент",

“Бягай, Тони, бягай!”

и "Тони, аз съм твоя."

Атративността на Тони Мусулин се обяснява с икономическата и социална криза от онова време и се дължи на факта, че той не прибягва до насилие, а жертвите му са банки.

Два дни след изчезването на парите жител на града, виждайки снимки на обирджията, го разпознава като свой клиент и се свързва с полицията. Тя претърсва гаража, който охранителят е наел под наем, и открива вътре 49 торби с банкноти.

Липсват само 2,5 милиона евро

Организирана е засада, но Мусулин не се появява. Интерпол се включва в издирването, но охранителят сякаш е изчезнал вдън земя. На 16 ноември - 11 дни след изчезването си, Мусулин се предава на полицейското управление в Монако. У него са намерени карта на Европа и няколкостотин евро, долари и лири стерлинги. Казва, че не знае нищо за изчезналите 2,5 милиона евро.

След ареста си Мусулин твърди, че е извършил престъплението заради обида от страна на началниците си - не получил право на летен отпуск в продължение на 10 години и под различни предлози не му отчитали работното време, за да му платят по-малко.

Подготвял кражбата шест месеца

Още преди пътуването си до Сърбия Мусулин наема гараж и построява фалшива стена с тайник, за да скрие парите в кеш. Наема автомобил Renault Kangoo и мотоциклет BMW. Оставя мотора в гаража, а Kangoo-то паркира на уединено място в центъра на града.

В деня на кражбата Мусулин изчаква момента, в който колегите му си тръгват. Няколко минути по-късно той спира до своето Kangoo, изскача от колата и започва набързо да влачи торби с пари до наетата кола. Когато всичко е готово, бившият инкасатор се насочва към гаража, който е наел. Той е убеден, че най-рисковият етап от плана му е приключил.

Какво се е случило след това, се знае само от думите на самия обирджия. В гаража Мусулин разтоварва парите, внимателно проверява всяка чанта, за да се увери, че в тях няма "бръмбари". Остава му само да скрие парите и да се "покрие". Той знае, че рано или късно полицията ще претърси гаража, но няма да намери нищо и ще загуби интерес към него. Тогава лесно може да вземе откраднатите пари от тайника.

Фалшивата

стена в гаража

не е забелязана,

докато самият Мусулин не казва за това на полицията. В тайника има едва забележим процеп за банкнотите и за да се вземат всичките, са необходими часове. Мусулин смята, че има време и отива да закуси. "Купих си сандвич в пекарна, намерих пейка в парка… и седнах на слънце - спомня си той. - Мислех да си почина и да отида веднага да скрия парите. Но по това време целият район беше отцепен, навсякъде имаше полицаи”.

Мусулин решава да не рискува, качва се на мотоциклет и веднага напуска града. Стига бързо до италианската граница. "Исках да разгледам Италия, да ям макарони", обясни той в съда.

Първата му спирка е Торино. Бившият инкасатор твърди, че е оставил мотоциклета си там и е взел влак за Рим. В Рим той нощува в хотел, хапва сладолед и си купува куфар, след което се отправя към Неапол. След като се разхожда из града, Мусулин си взема DVD плейър и убива времето в хотела.

В същото време във Франция вече знаят как изглежда той, тъй като гаражът с плячката е намерен.

Мусулин се връща в Торино с мотоциклет и потегля обратно към Франция. Сутринта на 16 ноември той пристига в Монако и веднага отива в католическата църква. Въз основа на кадрите от видеонаблюдението той прекарва около час вътре и след това отива да се предаде.

В затвора Мусулин получава десетки писма от фенове

всеки ден. Някои му изпращат съобщения за подкрепа, а други му предлагат женитба. Той игнорира всички. "Не разбирам защо го държат в затвора", признава бащата на бившия инкасатор пред журналисти. - Всеки поне веднъж в живота си е правил някакви глупости. Не нарани никого. Не е нападнал банкер, не е убил никого. Просто забавление, това е всичко."

Километражът на мотора го издава

Препъни камък остават 2,5-те милиона евро, които не са намерени в гаража. Мусулин настоява, че не ги е взел, но никой не му вярва. Прокурорът иска признание, фенове заливат бившия колекционер с молби за изпращане на пари, а бандити почти успяват да отвлекат 18-годишната му дъщеря, въпреки че никога не е виждала баща си. Той продължава да отстоява версията си.

Полицията смята, че Мусулин премълчава някои факти, а други – съчинява. Разследващите не са успели да намерят нито едно потвърждение, че е бил в Рим. Неапол бившият охранител наистина е посещавал, но е малко вероятно да е бил в хотел, за да се любува на морето. Много по-вероятно е той да се интересува от

транспортен възел, свързан с Черна гора

Според разследването Мусулин е пристигнал в Италия с част от откраднатите пари. От Loomis потвърждават, че 2,5 милиона евро лесно могат да се поберат в пътните чанти, които е купил преди кражбата. Вероятно бившият охранител е взел парите на съучастниците си или ги е скрил сам, а след това се е предал, знаейки добре, че едва ли ще получи дълга присъда. Всичко, включително арестът и затворът, са част от плана му.

В Монако той унищожава SIM картата си и изчиства паметта на GPS навигатора на мотоциклета. Остава само една улика - индикаторът за пробег на скоростомера. Съдейки по него, мотоциклетът е изминал 672 километра повече, отколкото Мусулин съобщава. Това е съпоставимо с разстоянието от Торино до Хърватия.

Някои подробности не се вписват добре в тезата на охранителя. Първоначално Loomis твърди, че охранителят е откраднал 49 торби с пари, които съдържат 11,6 милиона евро. Толкова са били чантите в гаража. В същото време в съседно сметище са намерени две подобни, но празни торби, чийто произход от Loomis не можа да бъде обяснен.

На процеса в съда Мусулин продължава да отстоява позициите си. Той посъветва да се търсят липсващите пари от собственика на гаража, който според него има сметки в Кайманите и други офшорки. Той би могъл да е взел няколко милиона евро от гаража и едва след това да отиде в полицията.

Аргументите на бившия охранител не убеждават съдията. Той е осъден на три години затвор през май 2010 г. и след обжалване получава още две години. Мусулин прекарва по-голямата част от присъдата си в затвора в изолация: учи английски, чете книги и спортува. Предлагат му предсрочно освобождаване, но той отказва да носи електронна гривна, която изпраща координати на полицията, и е освободен едва през септември 2013 г.

През 2019 г. Мусулин отново е задържан,

този път в Лондон, където се опитва да размени 40 хиляди лири стерлинги с неизвестен произход. Британските полицаи подозират, че по този начин бившият охранител изпира откраднатите милиони. Мусулин обяснява, че приходите са от продажбата на друго ферари. Два дни го държат зад решетките, след което е освободен без обвинение. Парите у него са конфискувани.

Като цяло Мусулин дава няколко интервюта и признава, че съжалява само, че е пропуснал шанса си. Слуховете за скритата плячка не го притесняват ни най-малко. "Нека мислят каквото искат", каза той. "И ако момичетата имат фантазии, това дори е плюс", пише "Lenta.ru".