Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Горският стражар Муртаза Клечов
Горският стражар Муртаза Клечов

Горският стражар Муртаза Клечов миналия четвъртък бе сред стотиците, изпратили в последния му път ходжата на якорудските села Бунцево и Конарско. 34-годишният духовник Али починал от коронавирус.

Лежал в болницата в Разлог, после и в Благоевград, но въпреки усилията на лекарите не успял да се пребори с коварния вирус. Жителите на двете села, които обслужвал, трудно понесли вестта за загубата на младия мъж. "Ние сме малки села, познаваме се всички и страдаме за загубата на ходжата. Отиде си млад човек и вече почваме сериозно да се притесняваме. Отидох и аз да го изпратя в земния му път", разказа горският работник. Денят е тъжен за хората от Якоруда и околните села и заради изчезването от предната вечер на малкия Мехмед Юркин, който е само на 2 г. и 7 месеца.

Щастливата новина в този тягостен и черен ден обаче идва само часове по-късно. 50-годишният Муртаза едва ли е предполагал, че

ще се окаже на точното място в точното време,

и така се превърна в герой на деня и спасител на изгубеното момченце и семейството му.

"Аллах е закрилял детето! Аз го открих и вероятно така е трябвало да стане. Ако Метко беше останал още една нощ в гората, щеше да е фатално." Това разказа Муртаза Клечов, който намери 2-годишния Мехмед от Якоруда в планината. След погребението на ходжата мъжът се качва на служебната "Нива" и към 15,30 ч. поема към горския участък, за който отговаря, за да маркира дървета, определени за сеч. Кара по черен горски път, когато вижда отстрани

момченцето

да лежи

Не се и усъмнил, че това може да е Метко, защото от предната вечер цялата околия говорела само за изчезването му.

"Карах служебната "Нива" по черния път в местността Малката река и изведнъж видях дете да лежи край пътя. Вече знаех, че е изчезнал Мехмед, и веднага набих спирачки. Слязох и отидох до него. Гушнах го, свалих моя суитшърт и му го облякох. Обух му и моите чорапи, защото крачетата му бяха боси. Целият се разтреперих от вълнение", разказва горският служител, който е от близкото с. Конарско. Той имал в колата си пликче с бонбони и го дал на малчугана. "Не се изплаши, напротив - усмихна се, но мълчеше, не каза думичка. Казах му: "Айде да те снимам за мама", и той се зарадва, даже на едната снимка се изплези, и му направих три снимки с телефона", допълва Клечов, който от 32 г. работи в системата на горите, а от 28 г. е стражар. Познава района много добре и обясни, че от къщата на Мехмед, която е последната в Якоруда, по планинска пътека разстоянието до мястото, където е намерен, край с. Бунцево е около 2 км.

“Когато го гушнах, се развълнувах

така както, когато ми се родиха децата. Буквално се ошашавих, защото знаех, че е късмет да намеря детето. Дори не се сетих да звънна на 112, а направо се обадих в полицията в Якоруда", допълва Муртаза. Заради работата си има телефоните на полицаи и често им се налага да им звъни, ако забележи бракониери. И сега инстинктивно позънил в полицията. Дали му инструкции какво да направи.

Взел малкия

в скута си

и подкарал нивата към Бунцево. По пътя момченцето заспало. Когато пристигнал, на площада се събрало цялото село. Предал Мехмед на полицаите, които го прехвърлили в тяхната кола. "Имаше одрасквания по ръчичките, но не беше нещо сериозно. Допускам, че може и сам да е стигнало до мястото, където го открих, защото децата от този район ходят много по гората с родителите си. Има си обаче разследване, то ще установи дали е отвлечено", допълва развълнуваният горски. Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов ще награди служителя с 500 лв. за проявените човещина и благородство и за достойната постъпка в извънредна ситуация.

Клечов е категоричен, че ще раздели наградата - ще има за внучката му, която е в четвърти клас, ще има и за намерения Метко. "На внучката ще дам парички, защото тя е голяма и може да реши какво да си купи. На Метко със сигурност ще купя колело, за да не бяга повече в гората. Скоро жена ми и децата ще се върнат от чужбина и с тях ще изберем и дрешки на Метко", планира Муртаза.

След като предаде Мехмед на полицията, момченцето бе настанено в детското отделение на болницата в Разлог. Там остана с баба си Емине за два дни и бе изписано след направената съдебномедицинска експертиза.

Не бяха открити сериозни наранявания,

а само охлузвания по крачетата и ръцете. Момченцето се върна в дома си, а социалните служби ще осигурят психолог, ще окажат и друга помощ на родителите Фатме и Зия, които имат общо 4 деца. Най-голямото е на 3 г. и 7 месеца, след това е Мехмед, а най-малкото е бебе на 6 месеца. "Мехмед е добре гледано дете - беше нахранено, чистичко, изкъпано. Мълчеше, усмихваше се и нямаше някакви видими травми", каза началникът на отдел "Закрила на детето" в Якоруда Фатма Чауш и допълни, че досега

не са получавали сигнали за проблеми в семейството,

но вече ще наблюдават многодетните родители.

Мехмед изчезна миналата сряда около 16 ч от двора на къщата на баба си и дядо си за минути. Играел си до каруцата с пясък, а баба му влязла за малко в дома. След това се оказало, че детето липсва. Започна мащабна акция по издирването му. Над 100 полицаи, пожарникари, планински спасители и доброволци с три кучета го издирваха близо 24 часа, като претърсиха всички къщи, стопански и изоставени постройки, близките села, адреси във Велинград, където семейството има роднини, както и околностите на Якоруда.

"Аз стоях на улицата, а детето дойде с майка си насам и отидоха към нашата къща. То остана да си играе с пясък до каруцата. След малко чух снахата да вика: Метко, Метко. Дойде при мен и ме пита дали съм видял детето. Това стана за 5 минути", разказа дядото Мехмед. Смята, че детето е отвлечено и качено в кола, но няма предположение от кого, защото твърди, че с никого нямат конфликти. Търсили първо Мехмед в стаите, на тавана, после обиколили около къщата. Чак към 18 ч позвънили на полицията. На улицата е намерена едната обувка на момченцето. На следващия ден по обяд пък е открита и втората по пътя към гората.

Районната прокуратура в Разлог образува досъдебно производство за изясняване на

причините за изчезването

на Мехмед

Разследването по случая е започнало при условията на неотложност с разпит на свидетел и се извършва под надзора на районната прокуратура в Разлог, съобщиха от прокуратурата. Оттам допълниха, че за последен път детето било забелязано около 17 ч. близо до дома си, заедно с по-голямата си сестра.

Една от основните версии, по които се работи, е отвличане. Дали обаче тя ще надделее, или ще се стигне до заключението, че престъпление няма и момченцето е избягало сам, тепърва ще установят разследващите.

Мистериозният случай още се коментира в района. Бащата Зия и дядото Мехмед са категорични, че детето е отвлечено. Зад къщата тръгва черен път, който води към гората. Няма как за минути малко дете да избяга толкова далеч. До мястото, където е намерено, възрастни хора стигат за около 40 минути, а Мехмед би могъл да стигне за около 2-3 часа.

Пътеката на места е много стръмна

"Едно дете не може да тръгне по пътя и да стигне до гората сам. Според мен той е бил отвлечен, но като се вдигна шум и тук се напълни с полиция, някой се е изплашил и е решил да го върне, като го остави край пътя. Никога не е изчезвал, само тук си играеше. Как ще изкара през нощта сам? След като започна издирването, струпа се полиция, вдигна се шум, някой се е изплашил и го е оставил на пътя, за да го видят", каза дядо му Мехмед.

И други хора от района не вярват, че едно толкова малко дете може да извърви няколко километра в планината, да пренощува на открито с боси крачета, с тънка блуза, когато температурите вечер падат до десетина градуса, и да бъде намерено в добро състояние.

“Най-малкото ще бъде изплашено,

ще е плакало през цялото време. Все ще огладнее или ожаднее. Реката минава наблизо до мястото, където е намерено, но за да стигне до нея да пие вода, е много стръмно. Няма как да е станало", коментират местните. Малки са надеждите то самото да си разкаже какво е станало заради крехката му възраст. Все пак очаванията са поне отчасти, след като мине първоначалният шок, то да успее да даде поне някакви "знаци", по които да се направят изводи за случилото се.

Загадъчният случай с Мехмед странно напомня на този с изчезването на 4-годишния Абди от съседното с. Бунцево в края на юли 2001 г. в същия район. Тогава семейството на Абди бе отишло на поляна в Рила да събира сено.

Оставили момченцето

да спи в колата

и се отдалечили на 50-60 метра в другия край на поляната. Малко след това установили, че детето не е в колата, а вратите й са затворени. Започна масово претърсване на района, продължило седмица и с участието на стотици полицаи, горски, ловджии, доброволци. Търсенето не спря и през нощта, когато температурите във високите части на Рила падаха до 3-4 градуса. На осмия ден Абди случайно бе намерен от жени, тръгнали за гъби, под хижа "Македония". Момченцето бе в добро здравословно състояние, което изуми всички. Тогава също се заговори, че

Абди е бил отвлечен,

за него са полагани грижи и е бил оставен до пътека, за да бъде намерен. Полицията обаче приключи случая със становището, че детето е избягало сам и няма престъпление. И роднините му, които в пърите дни смятаха, че е отвлечено, после приеха версията, че е избягало, хранило се е с боровинки, пило вода от ручеи. Заради това хората в Якорудско започнаха да наричат Абди Маугли. Малко след щастливата развръзка семейството на Абди напусна Бунцево и се премести да живее в Пловдив, а съмненията, че сам е преживял 8 дни в Рила остават и до днес.