Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За 15 месеца 6-има дипломати на Москва аут от София Владимир Русяев беше първи секретар в посолството на Москва и бе обявен за персона нон грата през юни 2019 г.

Те са и от външното, и от военното разузнаване

През 2015 г. тихомълком са експулсирали друг, без да му връчват нота

18 страни от Европейския съюз изгониха руски дипломати по обвинение в шпионаж повече от година, преди България да предприеме такива мерки. Освен последните двама - Сергей Николашин и Вадим Биков, още четирима представители на Москва у нас бяха обявени за персона нон грата от юни 2019 година.

Тогава един от деветимата първи секретари на посолството - Владимир Русяев, бе заподозрян, че е от военното разузнаване (ГРУ),

чието име от съветско време Владимир Путин върна

преди 2 години. Дипломатът е търсил класифицирана информация за Българската армия от високопоставени служители за НАТО и ЕС. Както и при сегашния случай, официално името на дипломата, който е прекарал 2 години в България, не бе съобщено. То излезе в украинския сайт "Обозревател". По данни на изданието на приеми на посолствата на приятелски настроени страни Русяев не криел принадлежността си към ГРУ. Там срещал свои състуденти от военни вузове. А и от години се знаело, че постът му в руското посолство в София по традиция се пада на ГРУ.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че дипломатът се опитал да вербува шеф на българска специална служба, но за щастие човекът бил лоялен към България и не се поддал на вербовката. Експерти подозират, че за да може Русяев да се сближи с един от най-секретните мъже в държавата, е ползвал посредник, който да осъществи връзката.

Дали е така и

кой е този човек, така и не се разбра

Възможно е обаче и друго. Срещите между руснака и шефа на спецслужба да са били част от план за доказване на шпионската дейност на дипломата.

Според експерти руският дипломат се е интересувал от военното оборудване, комплектуване и разстановка на Българската армия, както и разходите за отбрана.

По информация във в. "24 часа" той е посочил за свой адрес

улицата и номера

на академията

на ГРУ в Москва

- ул. "Народно опълчение", д. 50. Висшето учебно заведение обучава бъдещите шпиони.

Русяев е пребивавал в България със съпругата си Екатерина и с 16-годишната си дъщеря. Той е посещавал мероприятията на русофилските организации у нас. Възможно е именно там да се е запознавал с ключови фигури, които биха могли да му свършат работа.

Според руския сайт "Зик"

любим похват на разузнавачите на Москва

още от времето на Желязната завеса бил да работят на Българското Черноморие. Канели свои агенти, които се маскирали като туристи, а полковникът от ГРУ или КГБ "се оказвал" в съседната хотелска стая.

Според източници на "168 часа" през 2015 г. е бил експулсиран друг руски дипломат от България, но на онзи случай не е била дадена гласност. Вероятно е напуснал още при първата забележка, преди да се наложи да се връчва официална нота за персона нон грата на посланика.

“Тогава ДАНС влезе по следите на шпионина под прикритие,

МВнР го установи какъв е и беше принуден да си замине", коментираха експерти пред "168 часа".

През януари т.г. още двама руски дипломати бяха принудени да напуснат страната поради обвинение в шпионаж. Това бяха Дмитрий Михайлович Ярошенко, пак първи секретар, и Александър Александрович Хватов, служител в търговското представителство.

По данни на прокуратурата двамата се домогвали до информация, която е държавна тайна. Освен тях неприемлив за страната бил и човек от техническия персонал на мисията на Москва в София.

Русия определи действията като неприятелска

и провокационна стъпка. Кремъл също изгони български дипломати на реципрочен принцип и отново заяви, че не са предоставени ясни и убедителни доказателства, които да обосноват това решение. По информация на "24 часа" единият от двамата, вероятно Хватов, е ходил до южната ни граница, където ще минава

трасето на интерконекторната газова връзка

с Гърция,

и е разговарял с различни хора. Това направило впечатление на агенти от ДАНС, които се заели да го проучват.

Станало ясно, че е търсил и друга информация, свързана с енергетиката, и я е докладвал на руска спецслужба в Москва.

Другият дипломат - Ярошенко, е кадрови служител

на външното разузнаване под прикритие на първи секретар към консулската служба. Занимавал се е с внедряване на законспирирани разузнавачи в българското общество, които живеят под чужда самоличност.