Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След провала в Шампионската лига и резила срещу “Лестър” испанският специалист не може да бъде абсолютно сигурен за поста си в “Сити”

Пеп никога в кариерата си не е бил уволняван, но винаги има първи път за всичко

 

Играчите не можеха да повярват какво им се случва след последния съдийски сигнал на Майкъл Оливър. Просто не бяха свикнали да търпят подобно унижение. Гледаха се един друг и с очи се питаха: "Какво, по дяволите, се случи?". Но тяхното объркване беше нищо в сравнение с отчаянието на треньора им. Пеп Гуардиола едва ли скоро ще забрави този черен ден в историята на "Манчестър Сити".

Това бе

първо поражение с три гола разлика на собствен терен

за "гражданите" в Премиър Лийг от близо пет години и бе първият случай, в който воден от Хосеп Гуардиола отбор допуска 5 гола във вратата си. И макар загубата с 2:5 от "Лестър" да се случи пред празни трибуни, феновете на "Сити" определено приеха тежко унизителното поражение.

Само преди малко повече от месец същите тези фенове и звездни футболисти преглътнаха още един горчив хап - сензационното отпадане на тима в Шампионската лига от "Олимпик" (Лион). Тогава отборът на Гуардиола бе определян като фаворит номер едно от букмейкърите. Шансовете на "сините" да триумфират в най-комерсиалния европейски клубен турнир бяха изравнени с тези на бъдещия победител "Байерн Мюнхен".

За четвърта поредна година обаче клубът, воден от испанския специалист, преглътна отпадане преди полуфиналите. Въпреки това преди началото на този сезон букмейкърите ги смятаха за фаворити да си върнат трона в английския футбол. След убедителната победа над приятната изненада от миналия сезон "Уулвърхемптън" сякаш нещата изглеждаха ясни - Гуардиола и неговата машина ще си върнат призванието на шампион още през този сезон. Разгромът от “Лестър” обаче ни кара да се замислим

дали вместо нови велики моменти не идва краят на ерата на големия треньор в този отбор.

Дали хеттрикът на Джейми Варди, който за втори път в кариерата си вкара три гола във вратата на "Сити", не бе първият сигнал през новата кампания, че това може да се случи. Важно е да се отбележи, че

Пеп никога не е бил уволняван,

където и да е бил през цялата си треньорска кариера. Целта на милиардерските собственици на тима е купата с големите уши, но и задължителен триумф на домашна сцена. Нещо, с което колекционерът на трофеи

Гуардиола се справяше отлично поне до този момент

Със сигурност испанецът никога не е бил толкова плътно опрян до стената през цялата си 12-годишна кариера на професионален треньор. Кариера, която започна толкова бляскаво, че повече просто нямашe накъде. През сезон 2008/2009 неопитният Гуардиола пое тежкото бреме да поведе отбора на "Барселона" в един много труден момент. Клубът бе записал катастрофална кампания, завършила с нулев сезон и разгромна загуба от "Реал" (Мадрид) с 4:1.

Последвалите събития изглеждат по-скоро като красива приказка, отколкото като реалност. Налагайки своя собствен стил "тики-така", Гуардиола научи "Барселона" да гази всичко, изпречило се на пътя. Клубът спечелили всички шест възможни купи, което е прецедент в досегашната история. Тогава "Реал" направи и невъзможното да спрe вечния враг - взеха най-добрите в света тогава Кака и Кристиано Роналдо, но дори и това не можа да спре машината на Пеп.

В крайна сметка след тригодишна тотална хегемония се доказа, че непобедими няма и "Барса" най-накрая отстъпи върха в Испания за сметка на "Реал". За да се случи това обаче, момчетата на Моуриньо спечелиха невижданите дотогава 100 точки в Ла Лига. Още преди този сезон Хосеп бе решил първо да си вземе почивка от една година, а после да приеме ново предизвикателство.

Така през 2012 г. начело на "каталунците" застана Тито Виланова, а геният Гуардиола излезе във ваканция.

От този момент започнаха критиките,

че той винаги отива там, където е най-лесно. През лятото на 2013 г. Пеп поема не кой да е, а действащия европейски клубен шампион "Байерн Мюнхен" с ясната цел да превърне баварците в първия отбор, спечелил Шампионската лига в две поредни години. Нещата не вървят по план. Само за няколко месеца начело на баварския колос Хосеп печели Суперкупата на Европа, титлата и купата на Германия, но в Шампионската лига е спрян на крачка от финала от добре познатия му "Реал" (Мадрид).

Кралският клуб разбива неговите момчета с 0:4

насред "Алианц Арена". Само няколко дни по-късно европейският футбол е застигнат от голяма трагедия. Младият треньор на "Барса" Тито Виланова издъхва след тежко боледуване, а Гуардиола не отива на погребението на своя колега и приятел. Според слуховете въпреки наглед близките отношения между двамата, те далеч не били чак толкова добри.

Говори се дори, че съпругата на Виланова забранила на Пеп да присъства на погребението на Тито.

И докато неговият "Байерн" продължава да печели титла след титла в Бундеслигата, то по ирония на съдбата в трите си години начело на гранда Гуардиола

отпада и трите пъти на полуфинал в Шампионската лига,

като и в трите случая е елиминиран от испански отбори. Зад всички тези купи, които специалистът трупаше във витрината си, не стояха само знанията за играта и гениалният му ум.

Самият Пеп признава, че дължи много на своята съпруга Кристина Сера, която е плътно до него както в хубавите, така и в критичните моменти в треньорската му кариера. Семейството е голямо и двойката се радва на три деца, а Гуардиола бди над най-близките си като орел. Убеден е, че самият той е достатъчно на показ и предпочита да пази жената и децата от хорското любопитство. Винаги е споделял, че

за него домът е стратегическо място

и че само със семейството си се чувства в пълна безопасност и се радва на вътрешен мир.

Гуардиола се среща с Кристина още преди да започне професионалният му футболен път в "Барселона". 18-годишният тогава Пеп отива в бутика Serra Claret, където му е насрочена фотосесия за марката Anonio Miro. Кристина е касиерка в магазина. Но тези, които са по-навътре с подробностите, знаят, че тя е внучка на създателите на марката. През 30-те години на миналия век нейните баба и дядо основават текстилна компания, след което отварят луксозен магазин в Манреса. Бутикът продава модни и премиум марки. Именно Кристина подкрепя именития мениджър да поеме към ново предизвикателство.

След три години и три безапелационни титли на Германия семейство Гуардиола

решава да се премести в Манчестър

След слаб първи сезон, далеч от наложените стандарти на испанеца, всичко започва да си идва на мястото и той печели общо осем трофея с "гражданите", превръщайки се в най-успешния треньор в историята на клуба. Дали обаче след лошите резултати в последно време не идва краят на успешния период на "Етихад"? Гуардиола винаги е казвал, че никога не се предава, но ако резултати като този с "Лестър" се повторят, то като нищо един от най-добрите мениджъри в света може да бъде уволнен за първи път.