Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

6 депутати от опозицията на Нинова се отцепват от БСП, 5 напускат и партията Шестима червени депутати обявиха, че напускат парламентарната група на БСП и партията. Снимка Авторката

Шестима червени депутати напускат парламентарната група на БСП - Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов, петима от тях напускат и партията, без Жаблянов. Шестимата застанаха заедно на трибунката в кулоарите на бившия Партиен дом, за да обявят решението си.

"Аз не напускам БСП, защото ръководството на партията я напусна с политиката си, оставам член", заяви Жаблянов. "Опитът БСП да бъде превърната в дясна партия е истинска заплаха за демокрацията", допълни той.

"Прекратяваме членството си в БСП, но оставаме социалисти", заяви Красимир Янков.

"Непрекъсната подмяна на идейния образ на партията доведе до липса на идентификацията й", критикува Янков. И обясни, че изборът е бил противоуставно проведен.

Шестимата остават депутати до края на мандата, за да изпълнят ангажиментите към избирателите си.

Красимир Янков и Валери Жаблянов бяха конкуренти на Корнелия Нинова за лидерския пост, но взеха съответно 1118 и 759 гласа. А след гласуването, проведено сред делегатите на 50-ия конгрес на партията, и двамата не влязоха в Националния съвет.

Очаквайте подробности.