Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев СНИМКА: Архив
Президентът Румен Радев СНИМКА: Архив

Вето върху част от текстовете на Изборния кодекс наложи президентът Румен Радев. Той обяви това в обръщение към народа от "Дондуков" 2..

Всички промени в Изборния кодекс имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава. Отстъпва се от ясни законови положения и се създават предпоставки за съмнения в честността на изборите и за тяхното оспорване, заяви Радев.

Той критикува въвеждането на вот и на хартия, паралелно с машините, след като в закона изрично е записано, че гласуването трябва да е машинно. Това обезсмисля машинното гласуване, категоричен бе държавният глава. Тези решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите.

Снемането от властта на отговорността за решението дали да се наемат или закупуват машини и прехвърлянето й върху ЦИК означава на практика бягство от отговорност на парламента, категоричен бе държавният глава. И напомни, че в конституцията ясно са указани разпоредби, които вменяват отговорности на законодателя по отношение на изборите.

В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването, като изцяло вменява тези дейности на "Информационно обслужване" АД. Пренебрегват се редица разпоредби за конкурсното начало в стопанската дейност и предотвратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция, предупреди Радев.

Винаги съм подкрепял обществената необходимост от разширяване на формите на прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Но това трябва да става при ясни правила и без противоречие с конституцията, каза президентът.

Отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да се решават въпроси от компетентността на ВНС неоправдано смесва две конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт, критикува още Радев. И нарече подобно разширяване на пряката демокрация палиативно, защото не давало повече възможности на гражданите да решават важни въпроси.

Трите месеца на многохилядни протести с искане на оставка са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред, коментира Радев.

Отказът на властта да чуе гласът на гражданството удължава агонията, предупреди държавният глава. И заяви, че в тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години.

Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано на същата цел, категоричен е президентът. Той критикува, че променянето на толкова важни правила броени месеци преди изборите е без реален дебат по същество и без да е направена оценка за въздействие. Това е пример за непредсказуемост на държавната власт и държавното управление и отблъскват гражданите от това, допълни Радев.