Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вето върху Изборния кодекс наложи президентът Румен Радев. Той обяви това в обръщение към народа от "Дондуков" 2..

Всички промени в Изборния кодекс имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в изборите. Отстъпва се от ясни законови предложения и се създават предпоставки за честността на изборите и тяхното оспорване, заяви Радев.

Той критикува въвеждането на вот и на хартия, паралелно с машините, след като в закона изрично е записано, че гласуването трябва да е машинно. Това обезсмисля машинното гласуване, категоричен бе държавният глава. Тези решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите.

Снемането от властта на отговорността за решението дали да се наемат или закупуват машини и прехвърлянето й върху ЦИК означава на практика бягство от отговорност на парламента, категоричен бе държавният глава. И напомни, че в конституцията ясно са указани разпоредби, които вменяват отговорности на законодателя по отношение на изборите.

В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването, като изцяло вменява тези дейности на "Информационно обслужване" АД.

Отмяната на законната забрана чрез национален референдум да се решават въпроси от компетентността на ВНС неоправдано смесва две форми за гражданско участие във властта, критикува още Радев. И нарече промените палиативни.

Трите месеца на многохилядни протести с искане на оставка са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред, коментира Радев.

Отказът на властта да чуе гласът на гражданството удължава агонията, предупреди държавният глава. И заяви, че в тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години.

Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано на същата цел, категоричен е президентът.

                                                                                                                                                                                             

Президентът Румен Радев СНИМКА: Архив
Президентът Румен Радев СНИМКА: Архив