Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делегатите на 50-ия конгрес гласуваха нов състав на Националния съвет. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Делегатите на 50-ия конгрес гласуваха нов състав на Националния съвет. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

50-ият юбилеен конгрес - пренареждане вместо помирение

Вече сме лидерска партия без идейна основа, пленумът стана гумен печат, заключи шефът на ПЕС

След нощта на дългите химикалки само един уставно избран: Крум Зарков, новият червен любимец

Социалистите пишат нова програма, ще мине през референдум

Сергей Станишев, Велислава Дърева, Георги Пирински, Юрий Асланов - това са само част от знаковите в БСП имена, които БСП изпрати в политическа пенсия. И ги замени с верни на лидерката Корнелия Нинова хора.

Това се случи с гласуването за нов състав на Националния съвет от делегатите на юбилейния 50-и конгрес на партията, който се проведе в зала 1 на НДК през уикенда. За първи път най-висшият форум не избира лидер, след като на 12 септември Нинова бе преизбрана вече с пряк вот от всички социалисти.

Така основната интрига на конгреса бе за новия състав на Националния съвет. 692-ма се бориха за 113 места, а резултатите станаха ясни след дълга нощ на гласуване и още по-дълго броене на бюлетини в неделя сутринта.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев (вляво) отпадна от новия Национален съвет, но Антон Кутев се класира.
Президентът на ПЕС Сергей Станишев (вляво) отпадна от новия Национален съвет, но Антон Кутев се класира.

БСП е лидерска партия, която няма здрава ясна идейна основа, а Националният съвет се превръща в гумен печат, коментира президентът на ПЕС Сергей Станишев след края на заседанието. И обясни, че човешки ще му бъде много по-комфортно да не е член на пленума, защото ще е самотен глас в този състав, а всички хора с критично мислене вече ги няма.

Извън пленума остават и други ярки червени имена като Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов, Георги Божинов, Димитър Дъбов, Катя Николова, Красимир Янков и др. В събота самоотвод си направи бившият лидер Михаил Миков. Човек може да е социалист и без да е член на Националния съвет, обясни той пред медиите.

В червения пленум обаче влиза досегашният заместник на Нинова Кирил Добрев, който бе неин основен конкурент на лидерския вот. Както и другата настояща зам. на Нинова - Деница Златева.

Ще бъда редови член на Националния съвет и ще правя мониторинг на политиката, която се провежда, обяви Кирил Добрев. Той нямал желание пак да е в Изпълнителното бюро.

Имаме ново поколение млади и ентусиазирани политици, които ще водят партията напред, каза Добрев за новия пленум. Но предупреди членовете му, че трябва да бъдат мъдри, да имат характер и да отстояват тезите си, а не да са просто машини за гласуване. Тези неща, които свързват новия Национален съвет, са много повече от тези, които го разделят, коментира Добрев на въпрос дали ще се чува вътрешната опозиция.

Кирил Добрев има свой кръг в новия пленум, Георги Пирински (вдясно) обаче бе “пенсиониран”.
Кирил Добрев има свой кръг в новия пленум, Георги Пирински (вдясно) обаче бе “пенсиониран”.

Георги Гергов пък става член на пленума като делегиран представител на пловдивските социалисти. Той самият не дойде на конгреса, защото е под карантина. Причината -

съпругата и

тъщата на Гергов

са с COVID-19

902-ма от всички 976 делегати на конгреса са участвали във вота. За да бъде избран, кандидат за НС трябва да е получил 452 гласа - на повече от половината делегати.

Тъй като единственият легитимно избран бе Крум Зарков с 487 гласа, конгресът реши да попълни състава на Националния съвет по вишегласие. Така Зарков се превърна в любимец на конгреса. Досега такъв неизменно бе Стефан Данаилов, а след него обикновено се класираше Дора Янкова, която сега влезе по право като лидер на Обединението на жените социалистки.

В новия Национален съвет влязоха и други известни лица като Янаки Стоилов (втори след Зарков с 451 гласа), Георги Свиленски (трети с 450 гласа), Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Емилова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, кметовете на Троян, Перник и Разград Донка Михайлова, Станислав Владимиров и Денчо Бояджиев, Драгомир Стойнев, лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, Весела Лечева, Антон Кутев и др. Сред новите лица пък е ралишампионът Крум Дончев.

Младежите бяха с отделна листа - 114 души се бориха за квота от 37 места. Първа е класирана дъщерята на покойния депутат Димчо Михалевски - Петя. От тази листа

в пленума влиза

още една дъщеря

- Теодора, на

Румен Овчаров

Както и евродепутатката Цветелина Пенкова, чийто баща Марин Пенков също е член на НС. Под чертата като резерва остана дъщерята на Георги Пирински - Ана, но тя се отказа от балотаж и не влиза. Новият червен пленум ще е от 187 души. 32-ма от членовете му са делегирани представители на областните структури. По право влизат освен лидерката на жените и тези на младежите и на ветераните.

Всъщност именно попълването на Националния съвет беше голямата битка на този конгрес, защото с нея се сложи точката на битката на Корнелия Нинова с вътрешната опозиция. Лидерката успя да се наложи и да вкара повече свои хора и така си осигури подкрепа и комфорт при налагането на позиции. Националният съвет е органът, който взема важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Той утвърждава водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вице и всички останали номинации, които соцпартията прави за държавни постове. Пленумът взема и решението за участие в изпълнителната власт.

Тръгваме към най-важното, което ни предстои -

курс към

парламентарните

избори и победа,

даде лидерката

Корнелия Нинова, която в доклада си в събота отчете, че БСП е консолидирана. Предстои ни да покажем, че освен че можем да променяме себе си, ще променим и България, каза тя. Нова програма ще има БСП, стана ясно, след като конгресът взе решение да възложи на новия състав на Националния съвет да организира дискусия за нова програма, която да бъде приета след референдум.

ЕМИЛ ВОЙНОВ
ЕМИЛ ВОЙНОВ

Шефът на червената ЦИК взе

процедурно “партийния съд”

Шефът на червената ЦИК, която организира прекия избор на лидер - Емил Войнов, е новият председател на Общопартийната контролна комисия в БСП, по-известна като “партийния съд”. Това реши червеният конгрес след тройно гласуване.

16 бяха номинираните за поста, а след тайния вот в събота през нощта досегашната шефка на комисията Валя Богданова получи 386 гласа, а Войнов - 374 гласа.

ВАЛЕНТИНА БОГДАНОВА
ВАЛЕНТИНА БОГДАНОВА

Двамата отидоха на балотаж в неделя, който обаче за първи път се проведе явно, защото бе обявено, че членовете на изборните бюра ги няма и няма как да се формират нови.

При вота в зала Войнов бе подкрепен от 379 делегати, а Богданова - от 178.

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов поиска проверка на кворума и прегласуване. Кворум има, видно е и от резултатите за двамата кандидати, отвърна му водещият заседанието Янаки Стоилов. А след прегласуването Войнов отново бе избран за шеф на контролната комисия с 384 гласа срещу 133 за Богданова.

Всъщност Войнов бе и единственият, на когото Нинова поименно благодари в доклада си пред конгреса. Тя го похвали за перфектната организация на първия пряк избор в БСП.

Докато Валя Богданова направи може би най-острото изказване пред конгреса. Преди да търсим доверието на хората, нека се опитаме да го възстановим помежду си, обърна се тя към делегатите. И критикува ръководството, че не спазва устава, като не уважава опитите на опозицията да свика заседание на Националния съвет, както и приема решения с парламентарни хватки като “падащия” кворум.