Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зеленски: Няма да позволим на Русия да ни изнудва за Донбас Украинският президент Владимир Зеленски СНИМКА: Ройтерс

Украйна не се поддава на изнудване от Русия в Тристранната контактна група за разрешаване на ситуацията в Донбас, а търси баланс за срещите в Минск, заяви украинският президент Владимир Зеленски по време на официално посещение в Словакия, цитиран от украинското издание “День“

„Украйна не се поддава на изнудване. И всички го виждат днес: както Европа, така между другото и Русия. Но ние наистина намираме баланс за срещата на Тристранната контактна група в Минск. Балансът е в премерената политика и в диалога в режим на срещи на Тристранната група и в диалога с Руската федерация, предмет на Минския процес, макар, че той е крехък и нестабилен. Но ние правим всичко, за да гарантираме, че този диалог е резултатен. Всички знаем резултата от тези срещи в Минск или в „Нормандския формат“: трудно постигнато прекратяване на огъня, сложен режим на мълчание, но той съществува “, заяви Зеленски на съвместна пресконференция със словашкия президент Зузана Чапутова в Братислава, цитира думите му Фокус.

Той подчерта, че „ако не бяха целенасочените провокации, щяхме да спасим живота на всички хора, загинали поради бойни загуби“, припомняйки, че на 6 септември 1 човек бе убит и един е ранен.

„Затова никога няма да можем да постигнем това без диалог и никога няма да излезем от тази трудна ситуация, от този ъгъл“, обясни Зеленски.