Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Второ обвинение ще бъде повдигнато на тираджията Кольо Иванов от Несебър, който на 11 септември дрогиран предизвика кърваво меле в Айтос, помитайки 13 автомобила. Ужасният инцидент отне живота на млада жена от Търговище, която изгоря заклещена между смачканите ламарини и рани шестима души.

Двама от тях са в тежко състояние. Новото обвинение ще е заради наркотици във влекача на тира, открити при повторен оглед след катастрфата.

Пликче с прахообразно вещество, реагирало на полеви тест

на амфетамин-метамфетамин, е било скътано между личните документи на шофьора.

Тепърва ще се изследва точното му съдържание, но Иванов ще бъде подведен под отговорност за държане на наркотично вещество, каза за "168 часа" зам.-апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова. На 21септември Апелативният съд остави зад решетките 51-годишния Иванов въпреки молбата му да бъде пуснат под домашен арест и така потвърди решението на окръжните магистрати.

Съдът не се трогна от желанието на тираджията, макар и разведен, да е по-близо до 13-годишната си дъщеря, която трябвало да изучи. Детето живеело в село край Несебър при родителите на майка си, която пък била на гурбет в чужбина. В следващите 2 месеца Кольо Иванов няма да може да обжалва мярката си за неотклонение, освен ако не се появят нови, важни доказателства по делото.

"На този етап няма да обжалваме, чакаме резултатите от няколко ключви експертизи – тази за открития наркотик в кръвта на клиента ми, която е пратена за изследване във ВМА и автотехническата. Важно е да се каже има ли протокол за изземване, поемни лица?

Какво е откритото наркотично вещество, кой го е сложил там", каза пред наш репортер адвокат Бойчо Боев, който пое защитата на Иванов. Той разкри, че в последния момент преди курса на тира към Бургас е била

сменена гондолата, която се закача

към влекача

и в която се слага товарът.

"Тя не е била тази, с която тирът е минал технически преглед. Най-вероятно спирачките на тази гондола са били неизправни и ако това се докаже с назначената автотехническа екпертиза, квалификацията на обвинението ще стане съвсем друга", предполага юристът. Към момента 51-годишният Иванов е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на едно лице и нанасяне на средна телесна повреда на трима след употреба на метамфетамин.

Деянието е квалифицирано като особено тежък случай, а законът предвижда от 5 до 20 г. затвор, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, който ръководи разследването. Той припомни, че след пробата с дрегер, установила метамфетамин в кръвта на водача, Иванов е отказал да даде кръвна проба. Такава му е взета принудително с постановление на съда.

Никой от

пострадалите в кървавото меле

на 11 септември,

както и десеките очевидци няма да забравят случилото се на айтоската ул. "Хаджи Димитър". Докато автомобилите изчакват на червен светофар, върху тях се стоварва тир, натоварен с над 30 тона жито. Той се движи по пътя за Руен, минал е през Айтоския проход и е навлязъл в града.

В района преди автогарата вече лети неуправляем по наклонения участък, като по пътя си блъска пешеходка. Това е 35-годишна жена от Айтос, родила само три дни по-рано. Тя е с тежка черепно-мозъчна травма и все още е в реанимацията на бургаската болница.

Няколко дни родилката се бори между живота

и смъртта,

а близките й се молят тя да оцелее.

За 28-годишната Ани от Търговище обаче животът свършва на окървавената ул. "Хаджи Димитър". Тя пътува на задната седалка в "Тойота Рав 4" с приятеля си, който шофира. На предната дясна седалка има трети човек. Когато тирът се стоварва върху колите, тойотата е със смачкана задница, а Ани се оказва заклещена между ламарините. Колата е с газова уредба и след удара бутилката се взривява.

Момичето изгаря живо пред очите на любимия си, който не успява да я спаси. Шофьорът на тира се отървава с няколко спукани ребра и прекарва два дни в болница под полицейска охрана. Когато го водят с белезници и под конвой в съда, влиза безмълвен в залата. По време на делото на няколко пъти забърсва очи с ръкава на блузата си.

Не е словоохотлив,

само казва, че не иска в ареста заради дъщеря си и майка си. И че нямал намерение да се укрива от правосъдието. Според държавното обвинение обаче такава опасност реално съществува, както и възможност тираджията да извърши друго престъпление.

“Обвиняемият е знаел, че поема управление, и то на тежкотоварна машина, след употреба на наркотични вещества, което показва, че той е склонен да погазва правовия ред”, коментира прокурор Чинев. Справка е установила, че

Иванов е глобяван няколко пъти

за нарушаване на правилата за движение по пътищата, въпреки че притежавал категория за професионален шофьор и осъществявал превоз на товари.

В миналото Кольо бил осъждан четири пъти за кражби, но бил реабилитиран по право. Държавното обвинение обаче смята да направи пълна проверка и по четирите случая. Ще се проверява и как и защо тирът е

тръгнал претоварен поне с поне 5 тона над допустимото

Това било видно от кантарна бележка, приложена по делото.

Кървавото меле разбуни духовете в Айтос, а местните жители отново призоваха да се спре преминаването на тирове през града или поне да се засили контролът върху тях. “Този проблем е от години, имало е и други смъртни случаи. Пътят Айтос - Руен е опасен и много натоварен през всички сезони на годината. Тежкотоварните коли се движат основно за Северна България и обратно, като през лятото тировете пренасят най-вече зърно.

В случая от 11 септември автотехническата експертиза ще каже конкретната причина, но има и употреба на наркотици”, коментира кметът на Айтос Васил Едрев. След случилото се той се надява ДАИ да затегне контрола над тежкотоварните камиони, които са потенциални убийци на пътя.