Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американският президент Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс
Американският президент Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че очаква към април догодина да са налице достатъчно дози на ваксина срещу коронавируса за всеки американец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Стотици милиони дози (от ваксината) ще постъпват всеки месец и ние очакваме до април да има достатъчно ваксини за всеки американец", каза той на пресконференция във Вашингтон.

Президентът добави, че разпространението на ваксината ще започне до 24 часа, след като тя бъде одобрена от федералните здравни регулатори.

"С една дума, ще разполагаме с безопасна и ефикасна ваксина и ще победим вируса", подчерта той.

По-рано Тръмп казваше, че ваксина може да бъде одобрена още през октомври - твърде амбициозен срок, който според редица експерти е малко вероятно да бъде спазен.

А съветникът на Тръмп Скот Атлас, който е член на работната група на Белия дом за борба с Ковид-19, каза вчера, че американските власти ще разпределят през януари 2021 г. над 100 млн. дози ваксина срещу коронавируса. С приоритет ще ги получат хора от уязвимите групи на населението, както и медицинските служители, борещи се срещу вируса, каза Атлас, цитиран от ТАСС, на брифинг в Белия дом.

На пресконференцията си снощи Тръмп изрази надежда, че границата между САЩ и Канада, затворена от няколко месеца за несъществени пътувания поради пандемията, ще бъде отворена до края на годината. Часове по-рано срокът за затварянето й отново бе продължен с месец до 21 октомври. Мярката се взема, за
да се спре пандемията от Ковид-19, обяви канадският министър на обществената сигурност и гражданската защита Бил Блеър, цитиран от АФП. Разрешени са само транспортирането на стоки и пътувания по съществени причини.