Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ученическата възраст е характерна с чувствителност, емоционални кризи, екзистенциални въпроси. По това време юношите отричат норми, правила и авторитети. Приятелите са по-важни от родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците. Често децата и родителите не знаят как да реагират.

Най-доброто оръжие в тази ситуация е информацията, казват от МВР. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

За да могат майките и бащите да разберат дали детето употребява наркотици, трябва добре да познават нормалното му поведение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми у детето, особено когато скоро е започнало да се друса. Затова трябва да се съобразява конкретната ситуация.

Все пак индикациите са следните:

l липса на самоувереност;

l пасивност и липса на независимост;

l неумение за самоконтрол;

l трудно създават и задържат приятелства;

l нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;

И още:

l бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

l нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

l промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

l прекалена умора без видима причина;

l занемаряване на външния вид;

l липса на апетит или прекомерен апетит;

l разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

l увеличаване на дневните разходи, вземане на заеми, кражби на пари или вещи

Каква е адекватната реакция?

Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите.

Не се поддавайте на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях. Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат. Споделете откровено вашата загриженост и опасения. Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте. Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа. Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори. Не се изолирайте. Обсъдете проблема с приятели. Споделете информация и опит. Обсъдете възможните начини за изход от кризата. Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици. И най-вече - потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

Голяма част от дрогата се произвежда в мазета с подръчни материали.

Рак, кожни обриви, липса

на желание за секс и

психози дебнат младите

Дизайнерските дроги, които всеки ученик може да приготви вкъщи от съставки, поръчани по интернет, навлизат ударно след 2011 г. На улицата са познати като чай, билка, соли за вана.

Това е плътна маса от тревисти растения, предварително импрегнирани с наркотичен разтвор, или е прахообразна. Може да се пуши и да се смърка. Последиците са в пъти по-силни от тези на канабиса. Употребяващите имат бледа кожа на лицето, разширени зеници и зачервени очи, сухи и напукани устни. Апетитът се променя - от лакомия до пълно отхвърляне на храна. Надрусаният е твърде приказлив, но без логика и смисъл. Повишеното изпотяване и внезапно застиване в неестествена поза също са характерни за употребяващите дизайнерски дроги. Често се стига до мисли за самоубийство. След няколко месеца друсане с дизайнерските дроги човек губи зрителната си острота и координацията. Става муден и не може да се концентрира. Силно се занижава сексуалното желание. Получава се аритмия, кръвното налягане се повишава. Страдат филтрите на организма - бъбреци и черен дроб.

Другата най-разпространена дрога - марихуаната, също носи много негативи - нарушаване на паметта и концентрацията, безпокойство, подозрителност, обърканост и страх. При продължителна употреба се появяват хроничен бронхит и рак на белия дроб. Имунната система отслабва, намаляват репродуктивните способности. Пушачите на трева страдат от психози, депресия, отключват генетично заложени психични отклонения.

Любителите на амфетамините и метаамфетамините, които също се употребяват от учениците, трябва да се подготвят за гадене, повръщане, диария, обриви по кожата, мании за преследване, мисли за самоубийство, халюцинации, параноя и сърдечна аритмия. Тийнейджърите посягат към синтетиката, за да повишат физическите, творчески и интелектуални постижения, по време на купони и при интензивно обучение. Краткосрочната издръжливост обаче има тежки последствия по-късно при редовна употреба.

Дизайнерска дрога, иззета при акция на полицията.
Дизайнерска дрога, иззета при акция на полицията.
Ученици рядко говорят конкретно за проблема с дрогата в училище.
Ученици рядко говорят конкретно за проблема с дрогата в училище.