Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Криминалистът Петьо Петков и психолози връщат към нормален живот по 40 деца на година. Заловените с наркотици тийнейджъри са по 670, увеличават се момичетата, които продават

Ученик, който владее добре английски, има компютър с интернет и 50 лв. Това е нужно на един тийнейджър, който иска да продава дрога на съучениците си. Има много примери за такива. С 50-те лева детето си поръчва от чужди сайтове субстанции. Доставката е с куриер. Пристига от страна в еврозоната. В писмото има 4 г вещество и рецепта с указания за приготвянето. Бързо и лесно ученикът прави 40 дози, всяка по 1 грам. Продава ги на съучениците си по 20 лв. и само за няколко дни слага в джоба 800 лв. при “инвестиция” от 50 лв. Това е заплатата на голяма част от работещите в България за месец.

Историята разказва инспектор Петьо Петков от Столичната дирекция на вътрешните работи. Той е доайенът на отдел “Наркотици” и работи там от създаването му преди повече от 25 г.

“18 тона писма и колети влизат в София всеки ден. Няма как да бъдат проверени 100% всички”, казва инспектор Петков за опасната тенденция учениците да си

поръчват дрога по

интернет и да я пласират

сред връстниците си

От четвърт век полицаят лови наркодилъри в София. В последните 8 години обаче се е посветил и на още една дейност, която е също толкова важна, ако не и повече - превенцията срещу разпространението и употребата на дрога в училищата. Криминалистът и колегите му от програмата “Работа на полицията в училищата” посещават класни стаи и салони в София и в страната и беседват с децата - за дрогата, за влиянието ѝ върху организма, за дилърите и за всичко, свързано с най-разпространената болест сред младите. Говорят на разбираем език, като приятели, в малки групи, отговарят на въпроси и дават съвети.

С презентации и видеа тийнейджърите научават за последиците от употребата на дрога, въздействието ѝ върху физиката, психиката и социалния живот, законите и наказанията. Много от тях за първи път научават, че веднъж задържан с наркотици, няма как да започне работа за държавата или за голяма частна корпорация например, защото там проучването на кандидатите за работа е строго.

Удивляват се, когато Петков им каже, че

има над 1600 вида

марихуана, а всяка

година се регистрират

по около 300 нови дроги

Младежите говорят за проблема с дрогата в тяхното училище при срещите си с полицаите. Но без конкретика, защото ги е страх. Често признават, че сред тях има дилър. Някои от децата наркопласьори продават, за да бъдат търсени и да се чувстват част от компания, но повечето го правят за пари.

Въпреки трудностите сигнали за дилъри в училищата се получават от децата, от граждани и дори от учители и директори.

Ръководствата на училищата обаче пазят реномето си заради борбата за ученици и рядко признават за наркоразпространението в дворовете и класните стаи.

“За 1 г. върнахме към нормалния живот 40 деца. Това се случва с много внимание и един невероятен екип от полицаи и психолози от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столичната община. Част от тези 40 деца са употребявали, други са употребявали и продавали. Много от тях бяха напуснали домовете си. На 16 г. живеят под наем, продават наркотици, изкарват добри пари и си мислят, че са на върха”, разказва инспектор Петьо Петков. Той изнася лекции на ученици от 8-и до 12-и клас. Казва, че няма смисъл да се работи по превенция с по-малките деца, за да не ги информират и да събудят любопитството им от ранна възраст.

Учениците проявяват

интерес към дрогата

в 7-и-8-и клас,

но няма как да се определи коя е най-рисковата възрастова група в по-горните класове.

Синтетичната дрога е най-често употребяваната от подрастващите, както и марихуаната. Много от тях са заблудени за тревата, защото много от дилърите ги лъжат, че е лечебна, което не е вярно, разбира се. Активното вещество в марихуаната у нас е едно от най-високите в Европа, а климатът за отглеждане на растението - най-благоприятен.

При беседите учениците се интересуват как се правят те и в повечето случаи не знаят, че в амфетамините и метаамфетамините например има много агресивни киселини, които са токсични за всеки организъм, още повече за подрастващия.

За 2019 г. полицията е работила с 670 деца до 17 г., които са държали, произвеждали и продавали наркотици. 110 от тях са момичета. Приблизително същите са цифрите и за 2018 г. според годишните отчети на МВР. И тогава заловените непълнолетни заради дрога са 670, но момичетата са били 80, т.е. дилърите в поли се увеличават, макар и с малко. Цифрите обаче показват, че учениците, спипани с дрога през последните няколко години, стават все повече.

“Когато хванем ученик да продава наркотици, минава в нашата статистика, но

няма институция в света,

която да направи цялостна

картина за употребяващите

и продаващите дрога

Някои го правят всеки ден, други веднъж в месеца, трети веднъж в годината”, казва инспектор Петков.

Последните данни за мащабите на употреба на дрога от ученици са от годишния доклад на Националния фокусен център за наркотици и наркомании. Анкетирани са 3700 ученици от 47 училища в класовете от 9-и до 12-и. Тогава 26% от всички са посочили, че са употребявали някога в живота си наркотици. Най-голям дял от тях са пушили марихуана. Следват хашишът, амфетамините, кокаинът, синтетичните канабиноиди и екстазито.

7,4% от учениците в цялата страна са отбелязали, че за първи път са пушили трева на 16 г., 1,9% са пробвали амфетамини и 1,4 на сто - кокаин. Като причини за първа употреба на дрога са посочили: от любопитство и да опитат нещо непознато - 6,7%, за удоволствие, за да изпитат временен приятен ефект - 5,8%, и от скука, за разнообразие - 3,2%. Според 8,8% от децата редовното пушене на канабис не крие риск за здравето, а 17,4% смятат, че няма риск и когато пушат редовно наргиле. 63,3% от анкетираните са определили употребата на наркотици като проблем за страната, 60,6% като проблем за града, в който живеят, и 58,3% като проблем за училището им. Проучването, макар и национално представително, дава съвсем бегла картина заради много условности и динамичната среда.

“Не може да се говори за епидемия от дрога в училищата. Сумарно може да изглежда, че там пазарът е голям, но не е така. Много от децата, които са пробвали марихуана или друг вид дрога за първи път, се чувстват зле и не повтарят. Отказват се още в самото начало. Много зависи от бита на един млад човек, от семейството, от възрастните хора, които са около него. Обикновено големите хора не обръщаме внимание на детайлите в поведението на децата, а те си имат своите трепети, болки”, казва инспектор Петьо Петков. Според него голям проблем е, че родителите не знаят към кого да се обърнат, когато научат или имат съмнения, че детето им употребява наркотици.

Повечето се опитват да се справят сами, но не разбират проблема. Много от тях подлагат децата си на тестове, които се продават в аптеките. Практиката на инспектор Петков обаче показва, че тийнейджърите много добре знаят как да манипулират този тест. Става лесно и родителят не разбира.

“Но тогава вече детето е счупето, няма го доверието, нещата са отишли в крайности.

Много от проблемите

започват с вечерното

прибиране. Ученикът

има фиксиран час, а

иска да е с компанията си,

с новото гадже

За да не се прибере навреме, е склонен да направи програма от лъжи”, споделя впечатленията си от разговорите с децата криминалистът. Дългогодишният му опит показва, че дори родителите вече са апатични към това, което се случва около тях.

Преди години мъже, които вземат децата си от училище и забележат наркодилър около двора, веднага са се намесвали. Сега не е така. Децата пък не споделят с майките и бащите си за това, което им предлагат в училище и на улицата. Ръководствата на много училища не признават проблема с дрогата заради мнението на хората и борбата за ученици. Липсва доверие между ученика, родителите и учителите.

“Ако ние, големите, които знаем за какво става дума, не си подадем ръка, нищо не правим. Пишете ни, обадете се, можем да ви помогнем. СДВР има фейсбук страница. Хората мислят, че могат да си решат проблема вкъщи, но не става така. Нека ни се доверят”, призовава инспектор Петьо Петков.

За новата учебна година полицаи и психолози от програмата за превенция подготвят нови видеа за посещенията си в училищата, вече актуализирани с информацията от последните месеци, когато класните стаи бяха затворени заради коронавируса и лятната ваканция.

Инспектор Петков говори с ученици за вредата от наркотиците.
Инспектор Петков говори с ученици за вредата от наркотиците.
Полицаят обяснява на децата за марихуаната.
Полицаят обяснява на децата за марихуаната.
Учениците рядко говорят конкретно за проблема с дрогата в училище.
Учениците рядко говорят конкретно за проблема с дрогата в училище.