Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политологът Димитър Ганев КАДЪР: БНТ
Политологът Димитър Ганев КАДЪР: БНТ

"Слави Трифонов печели и получава подкрепа, защото БСП не се възприема като легитимна алтернатива". Това каза политологът Димитър Ганев по БНТ.

Според него Слави Трифонов се явява единственият нов на терена.

По думите му оставката на правителството е по-вероятната от тази на главния прокурор.

"Борисов е председател на политическа партия, която се явява на избори. Той осъзнава, че този протест нанася щета върху имиджа на партията и може да влезе в режим на удовлетворение на протеста. От другата страна имаме главен прокурор, който е със 7-годишен твърд мандат и няма да се явява на избори. Не случайно в последните седмици протестът е много повече антиправителствен, отколкото антипрокурорски".

Той допълни, че политическата пропаст между тези на площада и ГЕРБ е непреодолима. "При тази точка на отношения между двете страни на Дондуков може да се говори за някаква форма на диалог. И там има пропаст", каза още той.

"Изглежда лесна ситуацията, в която протестът, искайки оставка, нанася щета върху имиджа ти и логичното е да подадеш оставка и после да се явиш на избори. Но има един важен елемент, който се подценява. Избирателите на ГЕРБ са втвърдени по всички въпроси - необходимост от предсрочни избори, подкрепа за протест, оставка и т.н.", каза още той и допълни, че една оставка би означавала и разочарование от страна на твърдия избирател на ГЕРБ.

Димитър Ганев обясни, че през месец август данните са били красноречиви, но през септември се забелязва, че не се променя подкрепата за протестите.

"Имаме стабилизация на ниските нива на оценка на работата на правителството, както и на нанесената щета на основната управляваща партия".