Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Световният тенис отдавна си е спечелил реномето на джентълменски спорт, в който правилата са издигнати в култ, а главните действащи лица са по-примерни и от светилата в Конституционния съд. Е, винаги има някоя черна овца като Ник Кириос или Фабио Фонини, които да развалят доброто впечатление, но лошите примери са рядкост и трудно могат да повлияят на цялостния имидж.

Затова и скандалът с Новак Джокович отекна толкова шумно по света и продължава да не отшумява, въпреки че

главният виновник

се извини и се

прибра у дома

Няма как да му се размине толкова лесно, при положение че е номер едно в ранглистата, беше смятан за абсолютен фаворит и по традиция генерира огромен интерес с личния и професионалния си живот. Възможно е сега да слизате от планината и да не знаете за какво точно става дума, така че ще ви преведем набързо през фактите. Ноле бе позорно изхвърлен от US Open, а до дисквалификацията се стигна, след като неумишлено

с топка удари един

от съдиите на линията

Преди неприятния инцидент на централния корт в Ню Йорк всичко изглеждаше като нарисувано за сърбина, устремил се към поредна титла от Големия шлем. Но както са казали старите хора – много хубаво не е на хубаво. Джокович явно беше решил, че ще се саморазправи по бързата процедура с Пабло Кареньо Буста и още в първия сет се откри добра възможност в тази посока. Ноле водеше с 5:4 и беше на крачка от това да пробие сервиса на противника си. Испанецът обаче удържа на натиска и на свой ред осъществи пробив.

Провалът на добре планираната бърза развръзка на двубоя вбеси Ноле и в края на гейма той засили топката съвсем малко по-силно от необходимото. За зла беда тя уцели в гърлото една от съдийките на линията, която се срути на земята.

Ноле беше сразен, но още по-голям беше шокът му от решението на главния рефер Сьорен Фримел да прекрати двубоя и да го изхвърли от турнира, който уж трябваше да спечели като на шега в отсъствието на Федерер и Надал. Факт е, че сърбинът направи каквото можа, за да се измъкне от неприятната ситуация. Извини се на "своята жертва" и проведе дълъг разговор с отговорните лица, повтаряйки до прималяване. 

“Не исках да го направя, стана случайно”

Защитната му реакция се оказа по-слаба от буквата в правилника, според която никой играч няма право да наранява физически съперника си, официалните лица или зрителите на корта.

След края на злополучния мач Джокович бе наказан с обща глоба от 270 хил. долара и отнемане на спечелените точки в турнира. За парите бълха го ухапала, както казваме по нашите географски ширини. Сърбинът ще страда истински заради невъзможността да спечели още една титла от Големия шлем, която носи след себе си престиж, уважение и финансов просперитет. Всичко му вървеше по мед и масло, съперниците трепераха от него още преди да са излезли на корта, букмейкърите се кълняха в неговата непобедимост. И после този миг на балканска невъздържаност, това погрешно движение на ракетата и тази лоша подредба на планетите го пратиха на дъното.

Големият въпрос сега е дали наистина ретроградният Меркурий е виновен за изхвърлянето на Ноле от голямото спортно събитие в Ню Йорк, или той падна жертва на опитите си в последните месеци да се опълчи на големите босове в световния тенис?

Че е лош

късмет – лош е

Топката можеше да уцели коляното на съдийката и тя да изохка, но без драматичните последствия със свличането на земята и лекарската намеса. Още по-простичко щеше да е, ако Джокович бе потиснал характерните си гневни изблици, които не се харесват и на най-верните му фенове и със сигурност не му правят добра услуга. Всичко това е ясно, но има и друг поглед върху ситуацията. Фенове и специалисти се питат колко сериозно щеше да е наказанието, ако на мястото на Джокович беше някой от колегите му в първата десетка на световния тенис? Защото е напълно възможно лидерът в ранглистата да го е отнесъл заради опасна игра, която играе в момента.

По-простичко казано, любимецът на цяла Сърбия

опитва да

се опълчи

на сега действащото статукво в световния тенис. Прехвърчането на искри между двете страни не е от вчера или онзиден. Джокович винаги се е водил нещо като синдикален лидер и през последните години не пропускаше шанс да критикува лоши решения на ATP – структурата, която диктува правилата в световния тенис. Още по-голямо напрежение се нагнети след решението на сърбина да организира тенис турнир в Хърватия, въпреки че всички останали кортове бяха затворени заради коронавируса. Именно на въпросното събитие се разбра, че Григор Димитров е с COVID, а след него изгърмяха и други участници в шоуто.

Но не разпространението на вируса беше големият проблем за ръководството на ATP, а решението на Джокович на своя глава да организира събитие от подобен ранг, без да се допита с началниците. На всичкото отгоре, вместо да търси помирение, световният номер 1 още повече изостри тона към хората, които дърпат конците.

Джокович подаде оставка като президент на Съвета на играчите - структура в пределите на ATP, и създаде алтернативна организация - Професионалната асоциация на тенисистите. Този му ход разгневи другите големи в спорта Роджър Федерер и Рафаел Надал, които в един глас заявиха, че в сегашната тежка ситуация

не е време за разделение в тениса

"Не успях да прокарам идеите си за важни промени в нашия спорт и затова бях принуден да създам нова организация, където ще се чува гласът на професионалните тенисисти и сами ще определяме бъдещето си", отговори на своите критици Ноле и ясно показа, че няма намерение да се съобразява със сега действащите правила. Да не говорим, че изсипа куп критики към организаторите на US Open, печелейки по този начин още врагове с влияние и възможности да му навредят. И за десерт сам се набута в капана, давайки достатъчно добър повод да му бъде отмъстено за поредицата от бунтарски прояви.

Любопитното е, че самият Новак Джокович предпочете да си посипе главата с пепел и отказа да търси другаде вината за зрелищния си провал в Ню Йорк. "Случилото се ми донесе тъга и празнота. Имам нужда да потърся причините в себе си, да помисля върху това разочарование и

да го превърна

в полезен опит”,

написа в официално съобщение Ноле. И нито дума за възможността да е попаднал в центъра на конспирация, целяща да го лиши от имидж и финансови приходи. От най-близкото му обкръжение също запазиха мълчание. Възможно ли е световният номер 1 да се е усетил, че пресолява манджата, и сега да търси начин за помирение?

Отговорът на този въпрос ще дойде съвсем скоро. Предстоят още важни турнири, които представляват интерес за Новак. Той или ще се опита да демонстрира своето разкаяние и завръщане в отбора на послушните момчета, или ще продължи войната, но ще изчисти до минимум грешките, за които може да бъде наказан. Каквато и стратегия да предприеме, е ясно, че светът очаква с огромно нетърпение следващата му поява на корта. Трибуните остават празни заради пандемията, но поне ще имаме шанса да го гледаме по телевизора.