Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като свърши преходът, ще се разбере

Ще призная, че преходът е свършил, когато група леви социалисти излезе с предложение да се премахне Паметникът на Съветската армия в София. Звучи абсурдно? Ако така звучи, значи преходът тепърва има да се точи като 10-километров дакел.

За мен краят на прехода не е просто краят на приватизацията, както преди 20 години обяви един социолог. Краят ще дойде тогава, когато поколенията забравят за приватизацията - както би казал Моисей. И чак тогава всичко, което сега се е разместило в главата на българина, ще си дойде по местата.

Например най-старото деление у нас е между русофили и русофоби. Но в миналото, когато Русия е империя, у нас е съвсем нормално един русофил да има десни убеждения. И обратното. Старите социалисти критикуват имперска Русия, а Маркс направо я обижда.

Днес българският русофил по

принцип е от БСП,

а щом си от БСП, значи си фен на Путин. Няма значение, че от 30 години Москва не е пътеводната звезда на световния социализъм. И няма значение, че Путин е точно обратното на социалист, както и системата, на чийто връх се намира.

Старата представа, че социализъм и Русия са едно и също, е жива само в българските глави. Затова и преходът у нас не е свършил.

Ако партията на Путин бе представена в Европейския парламент, тя нямаше да членува в ПЕС, а в ЕНП. Там щеше да образува едно още по-дясно и консервативно крило заедно с партията на Орбан. Двамата заедно щяха да се борят да се спре всякаква имиграция, Истанбулската конвенция да се нареже на парчета и да се закачи в евродепутатските тоалетни, а Сорос да бъде пратен в Магадан, който тогава ще е европейски курорт.

Дали при това положение българските евродепутати от ПЕС биха се записали в ЕНП?

Ако живеят с днешните си представи и обети – вероятно да. В нормалния свят е напълно нормално да си ляв русофоб или десен русофил като например Марин Льо Пен във Франция.

Или като Волен Сидеров у нас, но той е изключение, което потвърждава правилото. Не знам дали партията му работи за рубли, както го обвиняват злите езици, но ако да, какво толкова? Това с нищо не нарушава антикомунистическите принципи на Волен.

Този Паметник на Съветската армия е непреодолима пречка

и пред левия преход на десните сини, наследниците на СДС. В миналото, когато идеолозите им проповядваха консерватизъм и западнохристиянски ценности, някак си нормално бе да боядисват барелефите. Но днес, когато осъзнаха, че всяко богатство е престъпление и че истинската им същност е лява, те не могат да довършат левия си преход, защото първо трябва да преглътнат паметника. А не могат.

Ако преходът бе приключил, левите идеи нямаше да стоят приковани за този паметник като Прометей за кавказката скала. Хората щяха да са русофили или русофоби, без това да има връзка с лявото или дясното.

Тези дни сините като един застанаха в защита на Алексей Навални - известния критик на Путин, който най-вероятно бе отровен. Казвам „най-вероятно“, тъй като руските власти засега отричат, но нямат приемливо обяснение какво му се е случило. Най-вероятно Навални е жертва на някой олигарх заради документалните филмчета, които могат да се видят в ютюб. Журналистиката на Навални по принцип е лява критика срещу руската плутокрация, но аз не забелязвам у нас лявата партия БСП да застава в негова защита.

Предполагам, че водена от старите догми, БСП смята Навални за слуга на западния империализъм срещу съветския социализъм. Разбираемо.

Защо обаче

не забелязвам

БСП да защити социалиста

Николай Платошкин

друга една жертва на режима? Както „Амнести интернешънъл“, така и правозащитната организация „Мемориал“ го признават за политически затворник. А Платошкин е новата надежда на социализма в Русия. Той е интелектуалец, дипломат, преподавател по международни отношения и създател на движението „За нов социализъм“, а неговите блогове, клипове и участия в телевизиите се гледат от милиони руснаци.

Арестуван е на 4 юни, тъй като в блога си призовавал да не спазват ограниченията заради коронавируса. Убеден бил, че са ненужни и прекомерни – също като доцент Мангъров у нас. Милицията нахлува в дома му, обръща всичко наопаки, конфискува семейните спестявания заедно с всички електронни устройства и го отвежда с белезници. Оттогава той е затворник.

Бих казал, че Платошкин е по-опасен за Кремъл, тъй като за разлика от Навални патриотичните руснаци го възприемат като „свой“. Той достига до сърцата и на патриотите, и на социалистите, и на всички останали носталгици по СССР. Това значи, че копае в социалната база на Путин.

Обвинен е по чл. 212 от Наказателни кодекс за „склоняване или въвличане на лица към извършването на масови безредици, съпроводени с насилие, погроми, подпалвачество, унищожаване на имущество, използване на оръжие, взривни устройства…“ и т.н., да не карам до края. Насилие? Бомби?

Платошкин не е нито Кропоткин, нито Нечаев –

той е висок интелектуалец, автор на десетки исторически и политически книги. Аз лично съм чел 2 от тях и мога да кажа, че са много информативни.

Това вероятно е първата репресия срещу виден ляв политик в Русия след 1993 г., когато Елцин разгроми руския парламент. И въпреки това не забелязвам БСП да вдига какъвто и да било шум. Не забелязвам и ПЕС да бие тъпана в защита на своя другар по идеи. Не знам защо. Може би защото Платошкин е против джендърната флуидност?

В Брюксел Радан Кънев направи общ фронт с Елена Йончева срещу управлението на ГЕРБ – братска нему партия от ЕНП. ДСБ се съюзи с БСП срещу една дясна партия, при това бивш коалиционен партньор на ДСБ. Явно голямата рокада е тръгнала. Но тя няма да приключи, докато фракция от БСП също не поиска да се бутне паметникът.

Но аз не агитирам против паметника – напротив, глупаво е да ядосваме Путин. Просто разсъждавам докога левите идеи ще бъдат заложник на един обелиск, който дори не е египетски.

Но понеже съм провокатор по природа, вече имам конструктивна идея. Достатъчно е да се пусне слух, че в основите на обелиска е зазидано златото на Борис III. И още на другия ден ще видим как и леви, и десни пристигат с булдозерите.