Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Собственикът на “Хиполенд” помоли “Да, България” да не използва името му за политика, след като бе набъркан в измислен скандал.

Утре четете в “24 часа” неговото отворено писмо

Историята на един гневен баща, чийто 17-годишен син бе напръскан с газ на протестите в София на 2 септември, придоби неочаквано развитие и посока за дни.

От емоционалния пост във фейсбук на Мариан Колев, собственик на “Хиполенд”, през впечатляващо светкавичните проверки на бизнеса му от няколко държавни органи едновременно през детските играчки, които бяха струпани като отговор от протестиращите пред Министерския съвет, та до хвърлянето на вероятната причина за всичко това - опит да се отнеме печелившият бизнес....

Всичко това прежива Мариан Колев за три дни.

Още на 2 септември вечерта Колев публикува във фейсбук емоционален разказ как полицията напръскала сина му с лютив спрей и как той щял почти да загуби зрението си. На 4 септември в 10 часа сутринта в офиса му започна едновременна проверка на НАП, полицията и митниците. Тя малко по-късно бе прекратена, след като му звъни лично министърът на вътрешните работи и му се извинява.

Същия ден членът на изпълнителния съвет на “Да, България” Иво Мирчев се включи на живо във фейсбук от магазин на веригата за детски играчки и стоки “Хиполенд”, когато проверяващите вече бяха напуснали фирмата.

Освен изявлението, че партията е абсолютно непримирима към оказваната върху бизнеса репресия, Мирчев представи своя версия как се е стигнало до тази проверка.

Оказв се, че разказаната от него “предистория”, която с право възмути много хора, обаче се разминава с фактите и доведе дотам

самият

собственик на

“Хиполенд”

да опровергава

вечерта по

телевизиите

И в същото време да се чуди как му е дошла до главата не самата проверка, а историята, в която го забъркаха.

Версията на Мирчев, накратко разказана, е следната: “Прeди някoлкo мeceцa в oфиca нa coбcтвeникa нa “Хипoлeнд” Мариан Колев влизa Aлeкcaндър Cтaлийcки - икoнoми- чecки cлугa нa Пeeвcки и Бoриcoв, изпoлзвaн, кoгaтo трябвa дa ce oткрaднe бизнec или дa ce иcкaт oблaги и дa ce oтcтъпвa пaзaрeн дял, който зaявявa, чe г-н Пeeвcки иcкa дa купи “Хипoлeнд”.

Coбcтвeникът oбaчe oткaзвa дa прoдaдe бизнeca cи нa г-н Пeeвcки”, разказва убедено Мирчев.

Мирчев е същият

човек, който

засне странния

диалог на Христо

Иванов с

Димитър

Ламбовски за

Маджо на

Орлов мост

Ивайло (Иво) Мирчев минава за дясна ръка на Христо Иванов - работи в “Да, България” и “Правосъдие за всеки”. Напоследък ролята му е да следи изявите на Христо Иванов и да ги отразява тутакси в социалните врежи с любителски видеозаписи. Мирчев е от Добрич, завършва Стопанска академия в Свищов и се занимава с маркетинг, има блог и е член на “Правосъдие за всеки” През 2015 г. Ивайло Мирчев има ключова роля в събитията, които доведоха до отстраняването на ректора на Стопанската академия Величко Адамов.

Самият Мариан Колев е смутен от посоката на целия скандал. “ Когато ме попитаха имало ли е опит да ми отнемат бизнеса, отговорих, че имаше неприлично предложение от дама, която се самоопределя като бизнеспартньорка на най-влиятелните бизнесмени в България. Това предложение ми бе направено през януари тази година в едно заведение”, разказа пред “24 часа” собственикът на “Хиполенд”.

“Конкурентна

фирма ми

предложи да

вземе 50% от

“Хиполенд”

срещу 50% от

тяхната верига

Но аз нямам нужда от такова нещо, говорих с членовете на борда на директорите и решихме, че няма да правим такава сделка.

Мажоритарният дял от фирмата, основана през 2005 г., е на Мариан Колев. Тя вече има 27 магазина за детски играчки в много градове на страната и 3 в Румъния.

Всъщност жената, срещата с която е в заведение, през април 2020 г. става съдружник но не директно със Сталийски, а с човек, който в друга фирма е партньор с жена му - Вили Сечкова. ”, обясни Колев. Но това в случая с евентуалната сделка няма никакво значение. Самият той никога не се е срещал с бизнесмена Сталийски, нито е общувал с него.

В сряда

собственикът на

“Хиполенд” ще

публикува

отворено писмо

по темата

“Нямам никакво желание да влизам в повече подробности за нещо, което така и не се осъществи, защото така влизам в една спирала от взаимни обвинения в лъжи и в клевети.

Вината ми е, че вместо да кажа, че съм имал неприлично предложение от бизнеспартньорка на Сталийски, съм използвал може би думата “група”. Само че аз никога не съм се срещал нито със Сталийски, нито с Пеевски, не се познавам с тях”, повтаря още Колев.

Пред портала “Кмета” собственикът на “Хиполенд” детайлно обяснява тази ситуация. “На 4 септември, когато започна проверката на данъчните, при мен дойдоха няколко телевизии, обадиха ми се 500 души и нямам спомен с кого какво съм говорил. Бях афектиран и не мога да предам точните думи, но във всеки случай не съм заявявал, че Александър Сталийски е идвал при мен”, казва той.

“Аз не съм член на никаква партия, нито имам намерение тепърва да ставам и

помолих “Да,

България” да

престанат да

се занимават

със случая”

казва Мариан Колев.

Собственикът на “Хиполенд” е категоричен, че масираната проверка на бизнеса му, която вътрешният министър така или иначе спря, не е опит за съсипване и превземане на бизнеса му.

“Тя е просто опит да ударят шамар на някой, който е подскачал”, смята той. Колев има предвид реакцията си в социалните мрежи на факта, че синът му е бил обгазен по време на протестите миналата седмица.

Мариан Колев
Мариан Колев