Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- При такъв тип размирици няма как протестът да печели

- Следващият парламент трудно ще излъчи правителство

- Три са вариантите пред Борисов

Рано е да се каже дали размириците през нощта на 2 септември са повратна точка, защото трябва да видим как ще се развие протестът оттук нататък. Но при такъв тип размирици няма как протестът да печели. Те дистанцират много нормални хора, които симпатизират на протеста, и това може да окаже влияние на неговата численост.

Ако някой си е мислил, че по този начин ще събори властта, е политически неграмотен, защото единственото, което може да стане от подобни сблъсъци, е властта да се втвърди. Представете си: размирици като тези от сряда и на другия ден властта подава оставка.

Тъкмо протестът

се е прострелял

в крака и ти

му даваш

оставката си?

Не виждам политическа логика в това.

Ръководителите на протеста разбраха ситуацията и неслучайно Хаджигенов се опита да застане между полицията и протестиращите - за да прекъснат сблъсъците.

 Сблъсъците не означават, че това е краят на протеста, но в последните 15-ина дни той загуби численост - и заради летния сезон, и заради продължителността му. Втори септември беше опит за нов мощен тласък, да се влее нова енергия, виталност. Големият брой протестиращи показа, че действително е имало ефект от този напън. Предстои да видим дали отново ще загуби жизненост и ще се превърне във

фоново събитие -

като това, което

се случи с

протеста

през 2013 г.

Тогава свикнахме с мисълта, че всяка вечер се събират едни хора и правят разходка между сградите на Народното събрание и Министерския съвет, без да предизвикват политически последствия. 

Трудно е да се каже

дали изборите ще

решат кризата

Имаме електорална картина към момента, а вотът може да е и след 3, и след 7 месеца. Ситуацията може да е много различна. За тези месеци ще има динамика в електоралните нагласи.

От гледна точка на днешния момент формулата за следващия парламент е 5 сигурни партии плюс 2 на ръба.

Представете си как изглежда парламент с ГЕРБ, БСП, ДПС, Слави Трифонов и Христо Иванов. Това предполага коалиция от поне 3 партии. Примерно - ГЕРБ, Слави Трифонов и Демократична България, или БСП, Слави Трифонов и “Демократична България”.

Ами

ДПС пак ли няма

да участва?

Трудно е да си представим такива конфигурации, защото тези политически сили са много различни, отношенията на някои са взривени в последните месеци.

За разлика от последните избори, когато ГЕРБ и патриотите си говореха нормално и преди вота, сега има огромна пропаст между различните формации. Това може да ни вкара в спирала от нови избори и не е добър сценарий, защото тогава вече ще бъдем в епицентъра на световната икономическа криза вследствие на пандемията.

Възможните варианти пред Борисов са три.

Единият е да не подава оставка преди редовните избори.

Вторият е оставка и предсрочни избори.

Третият е да подаде оставка с цел да тушира напрежението, малко да се отдръпне и да дойде кабинет по-скоро експертен.

Иначе казано, той самият да си направи служебно правителство.

Да позабравят

малко хората

Борисов за

няколко месеца

В това правителство може да няма никакви партийни фигури и даже в един момент ГЕРБ да започне да го критикува, въпреки че го подкрепя в парламента. Така Борисов да влезе от по-добра стартова позиция в предизборната кампания.

Решението вероятно ще дойде според това как се развиват протестът и обществените настроения.