Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТОПАНИ: Марио Христов (вляво) и Любомир Стаменов се чудят как ще си възстановят пчелните семейства.
СТОПАНИ: Марио Христов (вляво) и Любомир Стаменов се чудят как ще си възстановят пчелните семейства.

ПЧЕЛАРИТЕ от село Горна Бешовица са в паника - пчелите им са мъртви.
Хората са убедени, че вината за това е на арендатор, който пръскал, без да ги предупреди да си затворят кошерите.
Този арендатор е Мартин Борисов, брат на бившия зам.-министър на земеделието Преслав Борисов. Той подаде оставка по молба на премиера Бойко Борисов.
"Нямаме никаква вина за пчеличките - отсича Пламен Борисов - баща на арендатора Мартин. - Те могат да са отровени и от някой съсед, тръгнал да си пръска цъфналите сливи."
Трагедията за с. Горно Бешовица се разиграва на 1 май. "След обяд някъде към 3,30-4 часа се разнесе

миризма на химикал

като от пръскано - припомня си един от най-пострадалите пчелари Любомир Стаменов. - Бях на улицата, жената ме извика - пчелите мрат. Кошерите са в двора. Гледам - пчелите летят и се бият в кошерището. Падат и се обръщат. Отвътре от кошера избутват други умрели. На земята се образуваха купчинки мъртви пчели. След половин час идва още едно момче, кошерджия - Митко Мариновски, и ме пита: "Какво става, летящите пчели измират?!"
Половин час преди да се разиграе

пчелната трагедия

в местността Райкова могила, установили в селото, започва пръскане на блоковете с жито. Нивите се стопанисват от фирма "БМП Груп" на Мартин Борисов.
76-годишният Любомир Стаменов е пчелар от 30 години. Преди масовата мор той имал 27 пчелни семейства. Сега е отчаян, че ще му се наложи да тръгне от нулата.
Софиянецът Марио Христов се запалил да произвежда екологичен мед преди година. Купили с баща му място в затънтеното селце, дори подготвили документи да кандидатстват

за еврофинансиране

Сега Марио е изправен пред дилемата - да продължи, или да се откаже. Неговите пчели също са изтребени. Празни са кошерите на общо 12 стопани в селото.
Кметицата наредила да съберат мъртвите насекоми в буркани за проба. Марио Христов лично ги занесъл в Националния диагностичен ветеринарномедицински институт в столицата. Всеки пчелар дал по 35 лева за изследването. От ветеринарния институт поясниха пред "168 часа", че проверката е платена услуга. Когато Марио отива да вземе резултатите, му казват в личен разговор, че в умрелите пчели е открит карбофуран. Това е силно отровен пестицид. По-късно му поискали още 136 лева, след това му казали, че не могат да му дадат резултатите на ръка, а ще ги пратят във Враца по куриер в службата по земеделие. "Лично им занесох пробите и платих за изследването. Никой не пожела да ми обясни защо не могат да ми ги дадат" - чуди се Марио Христов.
На 2 май в с. Горна Бешовица

пристига комисия

от Враца. "Цял следобед попълваха една бланка - констативен протокол от не повече от 5-6 изречения. След това си заминаха" - възмущават се в селото. В бланката, която беше предоставена на "168 часа", е отбелязано, че са загинали 150 пчелни семейства. В едно семейство живеят от 50 до 80 хиляди пчели. Две трети са летящите, тоест тези, които събират мед и са пострадали от пръскане с

отровния пестицид

Освен това в документа на врачанските инспектори е отбелязано, че е пръскано по същото време на площ от 84 декара и не са спазени изискванията.
В селото обясняват, че в усиления земеделски сезон се пръска многократно, но обикновено пчеларите са предупреждавани и си затварят кошерите. "След Великден се пръска пшеницата в местността Мъртвината - разказват стопаните. - Тогава миришеше, но нямаше мор, защото пчелите бяха затворени."
"168 часа" потърси за коментар Валя Иванова, шеф на общинската служба по земеделие в Роман. Като чу, че става дума за мъртвите пчели на Горна Бешовица, тя обеща да отговори конкретно до няколко минути. До редакционното приключване на броя това не се случи.

Загубите на стопаните

от селото са тежки, особено за хора, които живеят с една пенсия или заплата. "Сега няма къде да се купят нови пчели-майки - казва Марио Христов. - Това става със специално записване и се чака."
Според Любомир Стаменов възстановяването на кошерите е много скъпо. Пчелите трябва да се подхранват с много тенекии мед, захар или специална смес, която се внася от чужбина. "Нужни са не по-малко от 2 тенекии мед, или 35 кг захар - уточнява Любомир Стаменов. - При тези цени на захарта и с малката ми пенсия не знам как ще се справя."
 

Не сме виновни

"СМЯТАМ, че нямаме отношение към измрелите пчели", казва по телефона пред "168 часа" Пламен Борисов. Той е баща на бившия зам.-министър на земеделието Преслав Борисов и на Мартин Борисов, който се води собственик и управител на "БМП Груп" ЕООД.
Пламен Борисов избухва, щом чува името на с. Горна Бешовица, и започва да нарежда: "Да им умрат не 150, а 200 семейства" - крещи той. По-късно сваля тона: "Пчелите могат да умрат поради 1000 причини - казва Борисов, който е агроном по образование. - Като се докаже черно на бяло от какво са измрели, тогава да се пише името на нашата фирма. Не сме употребили такъв химикал, който може да умори пчелите. Пръскали сме житото с препарат за трева. Пчеличката от отрова за трева не мре. Затова не сме пуснали обява, иначе можеше да се извика кметицата и да ударят два пъти с тъпана и да си затворят кошерите."
Версията на Борисов е: "Може да е от пръскане на цъфнали сливи или рапица. Имаме само пшеница - пчелата няма да пасе зеленото, а ще иде при дърветата. В съседното село е пръскал хеликоптер. Нервирам се, че се обръщат само към мен за измрелите пчели. В дневниците ни е записано с какво сме пръскали - с почвен хербицид при царевицата и слънчогледа, това не може да умори пчелите. По 1 май се пръскат рапицата и цъфналите дървета. Ако някой съсед е взел БИ 58 и е нарамил пръскачката, нищо чудно пчелите да се отровят. Тогава беше много студено. При хладно и дъждовно време пчеличката не може да лети далеч и затова смятам, че са посетили някоя градина."
Пламен Борисов твърди пред "168 часа", че с удоволствие щял да помогне на хората от селото, ако са го потърсили първо него, а не са се разтичали да носят пробите. "Помагал съм на селото, но те не са прави сега да ме обвиняват" - казва бившият агроном, който след промените става крупен арендатор.

Оставката на сина Преслав

Преслав Борисов си подаде оставката като зам.-министър на земеделието по молба на премиера Бойко Борисов. Официалната версия беше, че оттеглянето му е по семейни причини. Преслав Борисов беше с ресор "Европейски фондове и поземлени отношения".
Покрай оставката плъзна слух, че истинската причина е конфликт на интереси. В писмен сигнал се твърдяло, че бащата Пламен Борисов и братът на зам.-министъра Мартин Борисов - крупни земевладелци и арендатори в Добруджа, щели да се възползват от обявяването на търгове, за да купуват земя от държавния поземлен фонд на ниски цени.

МОР: В село Горна Бешовица пчелните кошери бяха поразени от пестицид.
МОР: В село Горна Бешовица пчелните кошери бяха поразени от пестицид.
Преслав Борисов
Преслав Борисов