Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Ганев КАДЪР: Би Ти Ви
Димитър Ганев КАДЪР: Би Ти Ви

Няма никакво съмнение, че снощните размирици са пасив за протеста, каза политологът Димитър Ганев по Би Ти Ви. Това дава повод на управляващите да казват: Ето вижте, това е протестът, насилие срещу български полицаи, а от друга страна да свали обществената подкрепа към тези протести и съответно да свали тяхната численост. В момента се намираме в позиционна война между властта и протестирашите в политическия смисъл на думата. Това което се случи снощи бе точка за управляващите и негатив за протеста.

От проучването на Тренд за нагласите през август се вижда, че ГЕРБ е загубил своята периферия, има други партии печеливши, но като се вгледаме в данните по групи се вижда, че симпатизантите на ГЕРБ са много втвърдени. Борисов е поставен в тип менгеме: протестите казват: "Веднага си ходи!" Ако той каже: "Ще се съобразя с вас", ще загуби част от избирателите, които са му останали, които казват "Няма да се даваме на Радев, Хаджигенов, Бабикян...".

Според Димитър Ганев съществуват два такта, които Борисов има освен да се задържи до март 2021 в този формат. Оставка и формиране на нов кабинет с мандат на ГЕРБ и тази парламентарна подкрепа в този парламент с премиер не Борисов и по-експертен, иначе казано Борисов сам да си направи служебен кабинет. И в рамките на тези месеци Борисов дори може да играе дистанция от този кабинет.

Не съм сигурен че и след избори ще се разреши политическата криза, ако се получи електоралната картина в момента, това ще е много сложен фрагментиран парламент, със субекти, които много трудно могат да си говорят. Нови избори - ок няма да има блокади, но това не означава, че ще има правителство. Може да влезем в спирала на нови избори, смята Димитър Ганев.