Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"И до момента няма никаква следа от Янек. Издирването му продължава и се надяваме да има успех. Силно вярвам, че ще бъде открит. Съмненията, които имам както аз, така и останалите близки на брат ми, са, че в изчезването му пръст има Васил Капланов. Това е единственият вариант. Самият той е казвал, че се чувства застрашен. Подавани са и жалби за посегателства върху дома и колата му."

Това разказва пред "168 часа" братът на изчезналия в Дупница Янек Миланов - Марио. Според него враждата между двамата мъже започнала миналата година, когато Васил, по-известен като Каплата, разбрал, че преди време Янек имал отношения с жена му. Оттогава бившият гард на издирваните Братя Галеви притеснявал системно Миланов. Той от своя страна се оплаквал в полицията, но от това нямало никакви последствия. "168 часа" за пореден път потърси Капланов, но до редакционното приключване на броя от него нямаше отговор.

Въпреки че роднините на Янек силно вярват, че той все още е жив, криминалисти казват, че още в началото случаят трябвало

да бъде разследван като убийство, а

не като отвличане

Причината - полицаите вече имали предварителна информация за престъпни действия.

"Има определени предпоставки във взаимоотношенията между заподозрян и пострадал - изяснява криминалистът Ботьо Ботев. - Недостатъчна оценка на данните, подценяване на ситуацията, а тук се касае за известна личност в града и би трябвало да се подходи сериозно и професионално и ако това бе направено, нямаше да имаме такъв резултат. Работата по убийствата е айсбергът на криминалната дейност. Действията в първоначалния етап са изключително важни, но в този случай те са пропуснати. След получаване на сигнала веднага се започва работа, събира се информация и се правят мероприятия, които да потвърждават една или друга теза."

Само преди броени дни главният прокурор Иван Гешев обяви, че ще бъде извършена проверка и в Районното управление на полицията в Дупница, тъй като през годините са изградени различни местни зависимости. Той увери, че ще бъдат проверявани и стари случаи - студени досиета, чиято развръзка е останала напълно неясна.

Дали едно от тях ще бъде това на Кирил Цветанов-Буята, не е ясно. Малко след като изчезването на Янек стана факт, дупничани бързо направиха паралел между него и съдбата на Цветанов. Мъжът изчезна по подобен начин на 6 май през 2006 г. около 22,30 ч. Също като на Янек телефонът на Буята звъни и той излиза бързо от къщата си в "Драгалевци", качвайки се съвсем доброволно в ауди, което го чака отпред. Единственото, което казал тогава на съпругата си, било, че отива да се види с Пламен Галев, като оставил телефоните си у дома. Според дупничани още тогава било ясно, че на шофьорското място е седял техен човек. И до днес

съдбата на Киро Буята остава неясна

Дали той е бил убит, абсолютно никой не може да каже, тъй като трупът му не е открит.

Версиите за това каква може да е била причината за случилото се с Цветанов бяха различни. За никого не беше тайна неговото криминално минало, а МВР свързва името на мъжа с групировката СИК. Според в. "24 часа" малко по-късно той станал много близък авер на Поли Пантев. Оттам се заражда и легендата, че точно Буята бил човекът, който помогнал за кражбата на прословутите 600 кг кокаин, които били укрити в района на Благоевград в склад на световна марка безалкохолни напитки. Пантев поръчал лично на Кирил да провери дали наистина наркотикът е там, и после да организира неговото задигане. Твърди се, че заради кражбата на тази дрога са били отвлечени гърци, гаранти на сделката, а двама българи на име Роберт Стефанов и Кузман Гуслеков са застреляни в София. Преди години Братя Галеви обясниха, че наистина се познават с Буята, но това се дължало на факта, че той искал да купи от тях мерцедес за 400 хил. евро, който те му дали на изплащане.

Все пак близки на Янек очакват неговата съдба да не стане част от статистиката на неразкритите престъпления. За да бъде изяснена ситуацията, задържана от властите беше и жената Каплата - Петя Николова. Смята се, че именно

отношенията между нея и Миланов

преди години са вероятната причина за неговото изчезване. Съпругата на Капланов беше отведена в Института по психология на МВР, където се очакваше тя да бъде подложена на изследване с полиграф. С Николова обаче са работили единствено психолози, тъй като тя отказала тест на детектор на лъжата. Какво е разказала жената, все още не е ясно.

Пред "168 часа" запознати твърдят, че към днешна дата Каплата и Петя вече не живеят заедно. Тя дори излизала често по заведения, без да бъде притеснявана от никого.

Отношенията между нея и Янек обаче не прераснали в по-сериозна връзка, казва брат му Марио. Мъжът

живеел от много

години в Париж

и нямал намерение да се прибира в България. Идвал си само за празници.

Никой не би предположил, че нещо мимолетно обаче може да има толкова страшни последствия. Според Марио, когато Каплата разбрал за краткотрайната забежка на жена си, това го побъркало. Мъжът твърди, че след това последвали няколко набега върху колата и апартамента на Янек. Първото, което му се случило, било нарязаните гуми на автомобила му. След това неизвестен стрелял с въздушна пушка по прозореца му, а по-късно хвърлил и камък. След това се прехвърлили отново на колата и я надраскали. Полицията така и не успяла да открие кой върши всички тези вандалства или поне от кого е дошла поръчката за тях. Самият Янек обаче не криел своите съмнения, казва брат му Марио. Той бил абсолютно сигурен в името на човека, който му причинявал всичко това. Споделял не само на брат си, но и пред приятелите си. Именно те забелязали промяна в поведението на мъжа в последната седмица преди изчезването му. Той изглеждал неспокоен. Нещо го притеснявало изключително много. По същия начин се държал и вечерта на 31 юли. Тогава бил на сбирка със съседи и приятели.

Телефонът

на Янек звъннал,

той оставил ключовете от колата си на масата и бързо излязъл. Единственото, което казал, било, че ще се върне скоро. След това се качил в колата на Капланов и тръгнали в посока Самоков. Камери заснели двамата мъже. Малко по-късно същият автомобил влиза обратно в Дупница, но този път Каплата е сам. До шофьорското място няма никого. Пред разследващи мъжът обяснил, че оставил обратно пред блока Янек и оттогава не го е виждал. Допълнил, че камерите не са го хванали, защото седял на задната седалка - нещо, което роднини на Миланов не могат да определят като логично.

Следва опит на Марио да се свърже с брат си, но без успех. Приятел на изчезналия отива до дома му, за да провери дали не е там. Открива единствено телефона му, но не и него.

Близките на Янек мигновено се задействат. Те разказват за случилото се в медии и дори организират група във фейсбук, озаглавена "Къде е Янек?". Днес към нея са се присъединили

близо

7 хил. членове,

които не спират да критикуват властите за закъснелите действия. Те смятат, че полицията в Дупница не е обърнала достатъчно внимание на сигналите, които самият Миланов подавал още от миналата година. Хората не спират да питат и защо Капланов не е попадал в затвор въпреки миналото, за което целият град знаел прекалено добре.

В момента Каплата е под домашен арест. Той беше привлечен като обвиняем за държане на голямо количество боеприпаси за огнестрелни оръжия - 115 бр. патрони калибър 9х19 мм, без да има надлежно разрешение за това.

"Въобще не би следвало да има каквато и да е мярка - обясни неговият адвокат Ивайло Алексиев. - Клиентът ми не е проявил никакви притеснения, доколкото знам. Прокуратурата ако имаше опция, той щеше да бъде привлечен като обвиняем. Това е делото, което е в момента, друго дело няма - другото е срещу неизвестен извършител."

Малко след задържането на Каплата

Икономическа полиция, НАП и Главната инспекция по труда започнаха масови проверки на заведения в Дупница, свързани с него и Братя Галеви.

"Под надзора на прокуратурата продължават проверките в Дупница от МВР и всички контролни органи на "бизнесите" на обвиняемия Капланов и лица, свързани с т.нар. Братя Галеви - обясни главният прокурор Иван Гешев. - Ще направим всичко необходимо за спокойствието на жителите на града."

Спецакция по издирването на Янек беше проведена и в района на село Крайници. В нея участваха над 300 полицаи и следови кучета. Разследващи използваха също дронове и термокамери. В претърсването се включиха и доброволци. Засега обаче следа от изчезналия мъж няма.