Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕОБРАТИМО: Две трагедии бележат живота на Деян Деянов.
НЕОБРАТИМО: Две трагедии бележат живота на Деян Деянов.

 

"В събота към полунощ Деян ходеше на гробищата. Колеше котки върху пресен гроб и отпиваше от шуртящата им пареща кръв. Така се хвалеше в квартала. Слушах го и жилите ми застиваха от уплаха. Обясни ми, че единствено избраниците правели така. Той разбрал истината, затова е избран за велики дела. Призванието му било да накаже всички неверници", обяснява пред "168 часа" съученик на българина, обезглавил британка в търговски център в Лос Кристианос в Тенерифе.
Безпрецедентното по жестокост престъпление разтърси цял свят. В петък, 13-и, Деян Деянов напада 62-годишна британка, наръгва я 14 пъти, отрязва главата є и побягва с нея по улиците на курорта. Докато тича, Деян крещи "Бог е на Земята" и "Аз съм Божи пророк" според разказите на очевидците.

Мистериозна подробност

е, че думите му съвпадат напълно с проповядването в уебсайт, който Деян препоръчва на всичките си познати по интернет и публикува във всичките си профили. Да се достигне до съдържанието на messiah.com е буквално невъзможно, показа проверка на "168 часа". Желаещите да научат повече биват препращани към други страници - например armagedon.com, за влизането в който има нужда от специална парола за достъп. Как човек да се сдобие с подобна, остава мистерия.
"Една шепа посветени страстни хора са избрани да споделят истинското послание на Евангелието. Месията идва. Интернет ще бъде най-голямата медийна платформа за

споделяне на добрата новина

с всеки човек в света. Щастливата вест ще се пренесе на всеки тип устройство - на компютъра, на мобилни телефони, оттам на човешкото тяло", единствено това могат да прочетат обикновените посетители. Личният профил на Деян в социалната мрежа "Фейсбук" е осеян със зловещи картини със сатанистки мотиви, категорични са пред "168 часа" експерти богослови.
"Възползваха се от едно болно момче. Боли ме за него. Напълниха му главата с нелепици, че е месия и че трябва да накаже неверниците. Деян ще бъде осъден, ще си понесе наказанието за уродливото престъпление. Няма как да е иначе. Но хората, които го тласнаха към това, на тях никой няма да им потърси отговорност", категоричен е приятел на Деян. Двамата се засекли в центъра на Русе преди година. Деян

говорил в унес

за прииждащия армагедон. Близки на Деянов обясняват, че той имал закупен самолетен билет за България, резервиран за 13 май. Приятелите така и не успяват да си обяснят какво се обърква на фаталната дата и защо, вместо да пътува за летището, Деян се оказва в търговския център в Лос Кристианос.
"Беше си внушил, че трябва да накаже "копелетата с кръста". Обясняваше, че
иска да запали някоя църква, както бил направил някакъв скандинавец", обяснява съученик на Деян. Скандинавецът, чийто поклонник е Деян Деянов, е Варг Викернес. Той е един от най-известните и кръвожадни последователи на Сатаната по цял свят. На съвестта му тежат

подпалването на няколко църкви

и брутално убийство. Уклонът на Деян към подобни кръвожадни течения отдръпва и плаши най-близките му.
"Доскоро Валентин не искаше и да чуе за сина си. Едва миналата година, когато Деян дойде да си извади нови документи, се сдобриха", обяснява пред "168 часа" втората съпруга на бащата на Деян - Валентин. В момента двамата живеят на квартира в панелен блок в град Мартен. Валентин е родом от Велинград.
"Никой от приятелите му не го помни с името Деян. По рождено свидетелство той се казва Денис. Майка му беше туркиня. Смениха му името по време на възродителния процес и така и не си го връща", обяснява близък познат на брата на Деян Елин. Докато главорезът Деян в момента е

прочут със свирепостта си

преди години характерът и възгледите му били коренно различни.
"Обичах го ужасно много", обяснява пред "168 часа" Ива*. Красивата млада дама е на 15 г., когато се запознава с тогава 18-годишния ученик Деян. По това време семейството му е доста заможно.
Единствен от класа си Деян има компютър, мобилен телефон и дори кола. Бъдещият свиреп убиец е нормално любвеобилно момче по това време.
"Вярно е, че се биеше и пушеше трева, но това беше нормално и модерно, всички го правеха. Когато излизахме, едвам го убеждаваха да изпие една бира, не понасяше алкохола", обяснява Ива. Тя е категорична, че спрямо нея Деян никога не се е държал агресивно. Двамата се разделят, но помежду им не остават лоши чувства. Не спират да се срещат и да си споделят. Животът на Деян се проваля от

психическото заболяване

на майка му Силвия по думите на бившата му изгора.
"Майка му се разболя, а баща му не издържа и след няколко месеца се разведе с нея. Брат му Емин също се изнесе. Деян остана сам да изхранва себе си и болната си майка. Спомням си, много беше отчаян по това време. Стана угрижен, затвори се", обяснява Ива. По това време син и майка нямат никакви средства. Продават апартамента на бабата, но парите свършват за броени месеци. Около грижите за все повече влошаващото се здраве на майката и загубата на апартамента Деян започва да изпада в
странни състояния

Получава нервни кризи. Залита към наркотиците. Тъкмо тогава идва офертата за работа в Англия от приятели на Деян. Животът на Острова се отразява благоприятно на нашенеца, той успява да се издържа и заживява нормален живот. Предстои най-големият удар в живота на бившия є приятел, обяснява Ива. Деян се запознава с красивата студентка Десислава. Двамата
заживяват заедно светкавично. Също толкова бързо младото момиче забременява.
"Тогава Деян беше най-щастливият човек на земята. Ходеше не по асфалта, а по облаците. Напълно забрави и нервни изблици, и

глупостите от миналото

Заради бебето дори наркотиците беше спрял", обяснява бившата му любима.
Малко преди на бял свят да се роди Ивон, животът на баща є се обръща на 180 градуса. По това време той се мести в къщата на родителите на Десислава. Прави ремонт на стаята, където живеят, купува нови мебели и електроуреди. Идилията е пред своя край. Помежду им се получават първите недоразумения.
Шумните спорове са забелязани от родителите на Десислава.
"Тогава Десислава го изгони. Ивон още не беше родена. Това го съсипа. Деян започна да говори глупости: че Десислава не била достойна за избраник като него. Помислих си, че просто му е много мъчно и затова говори глупости, но той се увлече", обяснява Ива. Друга близка на Деян е категорична, че

най-голямата му мъка

е, че родителите на бившата му приятелка не му позволяват да вижда дъщеря си. Тъкмо това тласнало бившия є приятел към алтернативни религиозни учения. Обяснява, че последния път, когато се видели, Деян бил убеден, че е Божи месия, изпратен на Земята.
 * Името на бившата приятелка е променено.

 

 

Лежал е в психиатрия на Острова

ЧАСОВЕ след убийството на британката Дженифър Милс Уестли из новинарски агенции по цял свят се разпространява вестта, че палачът є е пуснат от психиатричната клиника Nuestra Senora de Candelaria на Тенерифе.
Учреждението, в което е държан Деян Деянов, представлява временен приют за настаняване на агресивни хора с противообществени прояви, а не психиатрична клиника, разбра единствено "168 часа". Тъкмо това е и причината Деянов да бъде пуснат.
"Диагнозата на Деян Деянов е циклофрения. Нямаме право да коментираме каквото и да било относно лечението или причините за изписването на пациента", категорични са от приюта. В приюта на Деян е било предписано лечение, но не се е предвиждала диспансеризация.
"Дума не може да става, че не сме си свършили работата. Дори го държахме повече от необходимото", категорични са от клиниката.
"Деян е останал между 8 и 9 дни във временния приют", категорични са пред "168 часа" от местния вестник "Ел Диа". Причината да бъде задържан е, че на 4 февруари българинът нападнал охранител на плаж в курорта Лос Кристиано с камък, като успял да избие предните му зъби.
На 10 май, три дни преди да бъде извършено жестокото убийство, на Деян е била издадена заповед за арест по горното обвинение. Той бил пратен в психиатрична клиника и освободен под гаранция, с условие да се явява в съда на две седмици. Убиецът от Тенерифе нарушил съдебното решение.
Междувременно стана ясно, че Деян е лежал за кратко в психиатрична болница във Великобритания. Бил е на гости на леля си, когато е започнал да буйства, и жената потърсила помощ от британските власти. Полицията се намесила и Деянов бил прибран в психиатрична болница в Чеашир, намираща се в северната част на Англия, където прекарал около месец, след което се върнал в Тенерифе. От психиатричната болница в Чеашир отказаха коментар пред "168 часа" относно мотивите да пуснат Деян Деянов.
От пресцентъра на правосъдното министерство на Испания обясниха, че в момента съдът, начело със съдия Кармен Роса дел Пино, е наредил задържане в ареста без право на гаранция, докато тече делото за умишлено убийство от страна на Деян Валентинов Деянов.

 

Иска секс на гробищата

НЯКОИ от бившите приятелки на Деян Деянов се оплакват от доста нестандартните му сексуални желания. Тъкмо това е и причината връзките му бързо да се разпадат.
"Докато беше сатанист, Деян се хвалеше, че обича да прави секс на гробищата. Самият секс е съчетан със специални ритуали, които служат за призоваване на богинята на мрака Бафомет", обяснява бивша приятелка на Деян. От разказите на убиеца от Тенерифе тя разбрала, че оргиите започвали с ритуално обесване на котка или куче на гробищата в събота в полунощ. После животното бива заколвано, а вътрешностите му изваждани. С още топлата му кръв присъстващите си рисували тайнствени магически символи по кожата. Следвала най-интересната част - необуздан секс върху пресен гроб.

 

Подражава на подпалвач на църкви

Деян Деянов споделял неведнъж, че се вдъхновява от живота на Варг Викернес, вокал на една от най-култовите блек метал групи "Бурзум".
Прозвището му е Граф Гришнак. Той е убиец, подпалвач на църкви и един от най-видните сатанисти. Според думите на Викернес той е фашист и почита древнонорвежкия бог на войната Один. През 1991 заедно с Аарсет основава "Блек Съркъл", организация, занимаваща се с палежи на църкви, която трябва да освободи света от "юдео-християнската тирания". Две години по-късно - в нощта на 9 срещу 10 август, 1993 година, Викернес звъни на вратата на най-добрия си приятел Аарсет и когато той му отваря, го убива с 23 удара с нож. След арестуването на Варг в апартамента му са намерени 150 килограма динамит, с които е планирал да взриви катедралата "Нидаросдомен", построена в началото на XI век.

 

Антибългарски настроения

УБИЙСТВОТО на Дженифър Милс-Уестли предизвика антибългарска истерия на Острова. В профила на Деян Деянов във фейсбук гъмжи от закани за саморазправа с него. Част от разгневените дори призовават България да бъде изхвърлена от Европейския съюз. Според тях българите не бива никога да бъдат допускани да прекрачат във Великобритания.
"Най-много от престъпленията в Англия се извършват от български отрепки. Българите трябва моментално да бъдат изхвърлени от Европейския съюз и от цяла Европа. Всичките са престъпници. Тази нация е съставена от варвари и убийци", пише във фейсбук профил на Ареза Диаз. Подобен коментар не е изолиран случай в глобалната мрежа.

ПОТОМСТВО: Убиецът от Тенерифе заедно с баща си Валентин.
ПОТОМСТВО: Убиецът от Тенерифе заедно с баща си Валентин.
МИЗЕРИЯ: Така изглежда подслонът на русенеца в Тенерифе.
МИЗЕРИЯ: Така изглежда подслонът на русенеца в Тенерифе.
БОРБА: Полицаи и охранители помагат в залавянето на освирепелия русенец.
БОРБА: Полицаи и охранители помагат в залавянето на освирепелия русенец.
ЖЕРТВА: Дженифър Милс-Уестли на сватбата на дъщеря си Сара.
ЖЕРТВА: Дженифър Милс-Уестли на сватбата на дъщеря си Сара.
Бафомет
Бафомет
ГРИЖА: Втората жена на Валентин не спира да се притеснява за доведения си син.
ГРИЖА: Втората жена на Валентин не спира да се притеснява за доведения си син.
УЮТ: Родният дом на Деян е на седмия етаж в блок “Фридрих Енгелс” в Русе.
УЮТ: Родният дом на Деян е на седмия етаж в блок “Фридрих Енгелс” в Русе.
Варг Викернес
Варг Викернес