Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Стаматов-Перо.

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Пламен Стаматов-Перо. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Пламен Стаматов-Перо излиза без телефон от дома си в Поморие и не се връща

Убийство или нелеп инцидент – пълна мистерия година по-късно

Убийство или нелеп инцидент – това тормози вече повече от година близките на помориеца Пламен Стаматов-Перо, един от най-известните членове на прословутата поморийска автомафия, действала по морето през 90-те години на миналия век.

На 5 юли 2019 г. Перо излиза от дома си

в морското градче и повече не се връща. Близките на 47-годишния мъж започват да се притесняват, когато минават ден-два, без да имат никаква вест от него. Още по-смущаващо е, че Перо е оставил телефона си преди да излезе, което може да означава поне две неща – или е бил повикан от човек, на когото е имал безрезервно доверие, или не е искал да има връзка с него, споделят източници на “168 часа”. Майката на Стаматов подава сигнал в полицията, започва издирване. След седмица – на 12 юли, е открито тяло на мъж в землището на средецкото село Вълчаново. Гледката е ужасяваща, защото трупът е без глава. Съвсем малка част от скалпа е открита до тялото, край което е намерена и карабина. Тя е с монтирана оптика в горната си част, с дървено тяло в тъмнокафяв цвят, разказват запознати. Криминалисти предполагат, че липсващата част от тялото е била отнесена от диви животни.

По-късно свидетели ще потвърдят, че намерената карабина е оръжието на Перо, с което той често излизал да бракониерства за диви свине в ловните полета край Средец. ДНК експертиза установява по безспорен начин, че обезглавеният труп е на 47-годишния Пламен Стаматов. Заради разследването майка му и брат му успяват да го погребат едва няколко месеца по-късно.

Перо е положен в затворен ковчег,

а близките са съкрушени. Никой не вярва на първоначалната версия за самоубийство. Приятели на легендарния автокрадец разказват пред “168 часа”, че той никога не би посегнал на живота си - не било присъщо на характера му. Напротив, Пламен бил добър, дори до наивност, весел, обичал да купонясва с приятели и да плаща сметките, готов винаги да помогне с каквото може. Нищо в поведението му предната нощ, когато отново бил в заведение с авери, не подсказвало, че има намерение да сложи край на живота си.

Нещастен случай е другата версия, която разследващите не изключват. Те разкриват, че известно време преди инцидента Перо се оплаквал на приятели, че пушката му засичала – един път гърмяла, друг път не. Затова допускат, че е възможно във фаталния ден карабината отново да е засякла и Перо да се е самопрострелял неволно, опитвайки се да я презареди. Установено е обаче, че

в цевта е имало

само един патрон

Мистерията около смъртта на Стаматов се подсилва и от факта, че официалната информация по случая е твърде оскъдна. И това е така от момента на намирането на тялото край село Вълчаново, та досега.

Проверка на “168 часа” за хода на разследването установи, че то все още е в досъдебна фаза. От прокуратурата пък отговориха на наше запитване убит ли е Пламен Стаматов, че “не са събрани достатъчно доказателства, които да аргументират безспорен извод дали се касае за причинена смърт от друго лице (умишлено или по непредпазливост), както и дали Стаматов е произвел изстрел (съзнателно или неволно), вследствие на което да е настъпила смъртта му”. От държавното обвинение уточняват, че се работи по всички версии и че са извършени множество действия, включително и оперативни мероприятия за

установяване на причината за смъртта

Разпитани са десетки свидетели, част от тях от приятелския кръг на Стаматов, които са го видели за последно в нощта преди да изчезне.

Показания са дали членове на ловната дружинка и служители на Държавното горско стопанство Средец.

Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи, ДНК, комплексна тройна съдебномедицинска балистична експертиза, техническа, както и химическа. Всички те потвърждават, че

Стаматов е покосен от куршум от собствената си карабина

В Поморие обаче няма човек, който да вярва, че един от най-популярните навремето представители на местния ъндърграунд е сложил сам край на живота си. Въпреки че са минали доста години от златните времена на т.нар. поморийска автомафия, в която Перо е една от водещите фигури, мнозина си спомнят за култови изпълнения на бандата. Тя е най-силна през 90-те години на миналия век, когато създава много работа на полицията. През 2004 г. обаче за поморийските автоджамбази става доста напечено. Започват масови арести и Перо също е сред задържаните.

Хванат е при опит

да задигне скъп автомобил в Равда

на 15 юли 2004 г. Сгащен е, докато се качва в колата, а при опит да се измъкне, забива отвертка в ръката на един от полицаите. За късмет и на двамата раната се оказва лека. Защитата прави опит за извънсъдебно споразумение с прокуратурата -

кратка ефективна присъда

в рамките на предишен арест на крадеца, но съдът го отхвърля. Така Перо получава ефективно наказание от 18 месеца затвор. Междувременно поморийската автомафия е разбита с арестите на още няколко знакови фигури. “Корифеят” Емил Липчев-Семката и Валентин Стойков-Пахама също попадат зад решетките.

Перо влиза в полезрението на МВР още в младежките си години, когато започва с кражбите, а първата му от общо пет присъди е през 1994 г. 22-годишният тогава Пламен е осъден за незаконно притежавано оръжие на 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок. Няколко години по-късно

е глобен за притежание на боеприпаси,

най-вероятно заради незаконен лов, а през 2007 г. е наказан с парична санкция за ползване на фалшиви регистрационни табели за автомобил.

Същата година Перо получава петата си присъда - отново ефективна и отново 18 месеца решетки. Налага му я съдът във Варна, но не за кражба на автомобил или незаконно притежание на оръжие, а за изнудване.

След пандиза Перо, както мнозина известни бандити от онова време, заминава за Испания, където прекарва около 2 г. Говори се, че и там е имал разправии с правосъдието заради основното си занимание – автокражбите. Стаматов се подвизава в чужбина, но почти всяко лято се връща в родното Поморие. Бил приветлив, усмихнат, не забравял старите си приятели.

Тези, които не вярват, че 47-годишният помориец сам е дръпнал спусъка, са склонни да предполагат, че

Перо се е забъркал

в нещо много по-сериозно

от старите си занимания. В морския град упорито се носят слухове, че той може да е бил част от престъпна банда за кражба на скъпа тежка техника за милиони, която се продавала на черно за части. Според една от версиите е възможно помориецът да е имал вземане-даване с кocтинбрoдcкaтa групa нa Бoриcлaв Лaмбeв-Ламбо и Дeлиcлaв Кючeкa, разбита през юни м.г. Тогава в депо в Костинброд са арестувани 5-6 човека, докато

разфасоват крадени автомобили

В депото са открити краден камион и части от багери и трактори. Предполага се, че групата е гравитирала около издирвания за серия поръчкови убийства Йocиф Йocифoв – Йоско Кocтинбрoдcкия. Запознати припомнят, че през 2013 г. Йоско и Делислав Кючека са били задържани заедно в Гърция.

Местопрестъплението в Странджа.
Местопрестъплението в Странджа.