Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СКРИВАЛИЩЕ: Жителка на махала Баринци показва входа към пещерата на Али Баба.
СКРИВАЛИЩЕ: Жителка на махала Баринци показва входа към пещерата на Али Баба.

ЛУДА иманярска треска е обхванала трънската махала Баринци, където е родната къща на арестувания миналата седмица бизнесмен Борислав Ралчев, установи "168 часа". Местните са убедени, че банкерът, обвинен в лихварство, е скрил фамилното богатство в тайно скривалище.
"Златната" треска обхваща жителите на града напълно, след като по време на обира на притежавания от Ралчев трезор изчезват милиони левове и килограми злато. Апетитът е подхранен от една от версиите, по която работят полицаите - че заради финансовите проблеми, които е имал, Ралчев сам е инсценирал грабежа. Логиката на местните е, че ако това е истина, то имането е скрито някъде в района.
На същото мнение са и част от съседите на Борислав Ралчев в Трън. За тях той е по-известен с прякора си Али Баба. Те са убедени, че плячката от обира е скътана в

тайнствена пещера

в близост до къщата му. Според мълвата тя е намерена преди години от бащата на бизнесмена. В нея той открил съкровище от пендари, на което се дължало и неочакваното забогатяване на фамилията още преди 1989 г. Ралчеви и до днес отричат, но по-възрастните хора си спомнят как преди години изведнъж Борислав Ралчев успял да изплати натрупаните си от комар дългове, а малко след промените стартира мащабен частен бизнес.
"Още щом чух за обира, ми стана ясно, че парите са скрити в пещерата. Там е най-сигурното място, защото само той и семейството му

знаят къде е входът

Същата нощ съседи са видели как някакви хора вкарват сандъци и чували в склада на баща му. Всичко станало за 15-20 минути. След това се метнали на колите и изчезнали към София", разказва съсед на арестувания бизнесмен.
Слухът за скъпоценния товар бързо обикаля махалата. Пикантната новина за ареста на банкера - лихвар подсилва съмненията, че митичната пещера не е обикновен мит, а реалност.
Никой от местните не сигнализира в полицията за съмнителното раздвижване около родната къща на Ралчев. Вместо това хората започват да кроят планове как да открият входа на пещерата, за която от години се носят легенди. Там според местните е ключът към голямото богатство. Мълвата носи, че входът є е в изоставен склад за строителни материали зад къщата на Али Баба. По-възрастните жители на трънския квартал Баринци си спомнят как покрай строежа му било бетонирано и подножието на близкия хълм, а достъпът на външни хора

съмнително отрязан

Там, предполагат по-нахъсани златотърсачи, е предполагаемият вход!
"Построиха склада само за да скрият входа. Няма друга логика да го направят на това място. При по-силен дъжд цялата вода от планината се стича от там и го наводнява. Всички му говорихме на Борислав, че е луд, като почна да го вдига, ама той не, та не. Тук ще бъде и това е", поклаща глава един от съседите на Ралчев.
Според него в слуховете

за скритото богатство

има логика. Аргументите му са железни - малко след обира на трезора в столицата в семейния склад на повече от сто километра от местопрестъплението се появява охрана.
"Как да не е съмнително! Години наред просто никой не пазеше това място, а дори не се сещаше за него. Сега вътре денонощно има по няколко човека", допълва комшията на арестувания бизнесмен.
Хората в Трън са убедени, че докато Борислав Ралчев е в ареста, за тях още има шанс да се доберат до скритото съкровище. Според някои от тях вход към митичната пещера на местния Али Баба имало и откъм параклиса на света Петка, разположен на хълма над къщата на бизнесмена. Скалното светилище е възстановено през 1990 г. с дарение от 12 хиляди лева, направено от Борислав Ралчев. Дотогава мястото е запустяло и

единствените обитатели

са пасящите наоколо домашни животни.
"За онези години това си бяха много пари. Не знам какво е работил тогава Борислав, но беше богат. Един ден неочаквано ми каза, че иска да помогне за възстановяването", връща се назад във времето жената, която от години се грижи за параклиса.
Тя потвърждава предположенията, че в църквата има проход, от който излизат тунели. Накъде водят - никой не знаел.
"Много деца са слизали в подземието и са се опитвали да го проучат. Стигат до някъде и веднага се връщат. Никой не знае докъде води този проход. Много пъти съм настоявала да се извика спелеолог, за да проучи терена, но Ралчев не даваше. Убеждаваше ме, че нямало какво да се види. Било свято място и не си струвало да се омърсява", замисля се жената.
Въпреки примамливите обяснения, част от хората в Трън

не вярват на слуховете

за скритото от Ралчев богатство.
"И да има някаква пещера, той едва ли ще тръгне да крие в нея парите. Борислав от няколко месеца обясняваше как се кани да бяга в чужбина и е разпродал всичко. Затова предполагам, че негов човек вече е изнесъл парите зад граница", убеден е друг от съседите на Ралчев.

 

 

Оставиха го в ареста

Борислав Ралчев остава в арес­та, защото има опасност да се укрие, реши навръх Гергьовден Софийския градски съд.
51-годишният бизнесмен беше арестуван на 3 май, ден след обира в трезора му. По неофициална информация при обира са разбити повече от половината касетки. Задигнати са над 20 милиона в пари и ценности, сочат първоначалните данни на разследването.
По време на делото за мярката на Ралчев стана ясно, че освен клиентите на трезора има и други потърпевши. Според прокуратурата бизнесменът е развивал незаконна банкова дейност, за което вече му е повдигнато обвинение. От разпита на свидетели станало ясно, че Борислав Ралчев е взел над 5 млн. лв. от клиенти срещу обещание за 2,4 % лихва на тримесечие.

 

Параклисът е туристическа атракция

Скалният параклис "Света Петка" в Трън е в топ три на класацията за най-красиви и малко известни места в България. Историци го смятат за най-святото място в Пернишка област, защото в него е живяла една от най-тачените български светици - света Петка.
"Светицата се заселила в пещерата над Трън през X век, след като дълго бягала от преследвачи. Те я гонили, защото проповядвала християнството. Хранила се е с хляб и диви плодове. Дълго обаче се чудела защо като пече хляба, димът не се задържа в пещерата. Така открила тунела в скалата", разказва легендата за светицата, живеещ наблизо човек.


Мистерия с обир на банка 

Куфарче, натъпкано с валута. Това е плячката от първия банков обир в България. Грабежът става в Трън.
Извършител е синът на бившия първи секретар на ОК на БКП в Перник Стефан Крумов Георги. На 12 октомври 1990 г. синът на комунистически лидер опразва касите на ръководения от него банков клон в града. Прибира почти половин милион лева и моментално напуска страната. След множество перипетии акостира при любовницата си във Виена. От там следите му се губят. До 1995 г., когато изненадващо се връща в България и се предава на властите. При разпитите Крумов отказва да разкаже къде е пребивавал. Твърди, че не е обирал банката. Разследнането така и не установява къде е потънало кафявото куфарче с милионите. След проточил се повече от десет години процес е осъден на 20 години затвор. Крумов трябва да възстанови и 680 189 лева щети на банката.

ДОМ: Къщата на Борислав Ралчев в Трън.
ДОМ: Къщата на Борислав Ралчев в Трън.
МАСКИРОВКА: Върху тайния вход на пещерата е вдигнат склад.
МАСКИРОВКА: Върху тайния вход на пещерата е вдигнат склад.
НА ТОПЛО: Борислав Ралчев остана в ареста.
НА ТОПЛО: Борислав Ралчев остана в ареста.