Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКИ: Йордан Симеонов
Румен Радев СНИМКИ: Йордан Симеонов

Президентът Румен Радев застана на трибуната в началото на откриването на заседанието на есенната сесия на парламента. Той бе посрещнат с викове "Оставка" от групата на ГЕРБ, която напусна залата.

Бягството няма да ви спаси от позора, с това показвате, че истинският парламент е отвън, отвърна им Радев. А парламентарната шефка Цвета Караянчева се оправда, че не може да влияе на парламентарните групи.

"И аз не съм съвсем във възторг, че съм в Народното събрание в тази обстановка, но както мен, така и вас, гражданите са ни избрали, за да ги представляваме, да решаваме проблемите им и най-малкото - да се изслушваме. Показателно е напускането за липсата на диалог и за това защо хората са на улицата днес", каза Радев..

Той поздрави депутатите за новата зала и им пожела тя да бъде свидетел на мъдри решения.

В дълбоката морална и институционална криза, в растящата дистанция между управляващи и граждани именно на Народното събрание е институцията, която следва да прояви мъдрост в решенията си, каза той. И напомни, че още преди година от същата трибуна е очертал проблемите в държавата и е предупредил, че времето за промяна неумолимо изтича. Призовал парламента да концентрира усилията си върху важните за бъдещето решения.

Ако Народното събрание се бе вслушало в призивите и ветата за недопускане на нелобистко законодателство, сега нямаше да е с толкова ниско доверие и да може да влияе по-конструктивно на обществените процеси. Но по-разочароващо от загубата на доверие е загубата на достойнство, защото парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на премиера, допълни Радев.

Според него с предложенията за ВНС и нова конституция премиерът подменя обществения дневен ред и скверни парламентаризма, като целта му е правителството да оцелее.

Не липсата на нова конституция изкара хората на улицата, а липсата на морал в управлението, подбиване устои на държавността и корупцията, каза Радев.

Оставката е неизбежна, допълни той. Когато те станат факт, ви призовавам да предотвратите всякакви опити на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се бетонира с излъчването на  експертен кабинет, обърна се Радев към депутатите в залата.

Българският парламент е най-висшата институция в държавата и следва да бъде най-уважаваната. Ако не искате да чуете мен, то поне трябва да чуете вашите избиратели, които са отвън, и да не гласувате експертно или каквото и да било друго правителство в рамките на това Народно събрание, призова Радев.

Той поиска депутатите да не гласуват и промените в Изборния кодекс. Ако претендираме, че сме демократична държава, не можем да решаваме политически въпроси с полицейски методи, допълни президентът.

Да, съгласен съм, трябва да има дебати - и за промени в конституцията, и за превръщане на държавата във върховенство на правото. Но всички решения трябва да се вземат от Народно събрание и правителство, работещи в интерес на гражданите, а не на олигархични кръгове, с огромен кредит на доверие, допълни той.

Президентът се обърна към протестиращите и полицията за недопускане на насилие и провокации. Призова парламентът да бъде на висотата си и да предотврати въвличането в безвремие и безпътица. И призова НС да последва волята на протестиращите за незабавна оставка на правителството.

Вчера държавният глава заяви, че има готов вариант за нова конституция. Той обаче отказа да разкаже повече преди правителството да подаде оставка. Но се зарече да инициира дебат по предложенията си веднага след оставката.

ЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на президента.
ЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на президента.